Pytanie o niemieckie kanistry II wojenne

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Pytanie o niemieckie kanistry II wojenne

Postprzez Michał Janik » sobota, 26 marca 2011, 09:14

Witam Kolegów.
Pytanie może trywialne, ale nie jestem specjalistą od broni pancernej, a Wy możecie wiedzieć od razu. Chciałem spytać, czy niemieckie kanistry na pojazdach w czasie II w. św. występowały w jednym ,czy w kilku typach? Już tłumaczę o co chodzi. Dłubię sobie Pumę w 1/48 z Italieri. Model dość przaśny swoją drogą, ale ujdzie. Porównałem sobie kanistry jakie są na modelu z kanistrami z zestawu Tamiya (Jerrycan set bodajże) . Te na Pumie są mniejsze, nie mają też takiego charakteystycznego "uskoku" który biegnie wzdłuż całego kanistra. Czy są nieprawidłowe w ogóle w związku z tym, czy też po prostu - jakiegoś innego typu? Bardzo dziekuję za pomoc!

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Reklama

Re: Pytanie o niemieckie kanistry II wojenne

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 26 marca 2011, 10:26

pomijając mnogość rodzajów kanistrów, to italeri zawsze miała tendencje do oferowania produktów kanistropodobnych. ie iaczej jest i w tym modelu. innymi słowy- wymień
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Michał Janik » sobota, 26 marca 2011, 12:20

Pozostaje w takim razie pytanie , czy te z zestawu Tamiyi pasują do pumy, czy były stosowane różne typy kanistrów na danym typie pojazdów itd.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Michał Janik

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 26 marca 2011, 12:27

tak, pasują. zwróć uwage, ze w zestawie (o ile dobrze pamietam) masz kanistry z prztłoczeniem w formie zwykłego X jak i z 'prostokątem' na środku. Te pierwsze to wariant wczesny, te drugie wprowadzony bodaj w 41 czy 42. W przypadku pumy w sumie obijetne, które zastosujesz, ale bardziej naturalne bedą te późniejsze
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Adrianowro » sobota, 26 marca 2011, 14:52

Witam
Zdecydowanie beda pasować , przy okazji kup sobie zestaw "korekcyjny" haulera
http://www.hauler.cz/
Sam mam rozgrzebaną tą Pumę i karnistry odrazu poszły w kosz.
Aha przy okazji zwróć uwagę że jest problem z kołami - po wklejeniu moga nie być w lini prostej.
Koła tej samej osi rozjeżdzają się....
Adrianowro

Postprzez Michał Janik » sobota, 26 marca 2011, 15:07

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
Haulera do tego modelu raczej odpuszczę. Kilka rzeczy poprawiłem, ale generalnie nie mam zamiaru wycisakać zbyt wiele z tego modelu. Zrobiłem ten otwór z tyłu wieży - chyba wentylacyjny? Zrobiłem też fakturę jarzma działa, "kant" płyty czołowej wieży - pewnie nieco zbyt przesadzone, ale mi się podoba. Koła będą skręcone, więc nawet jeśli nie są w jednej linii - tak bardzo nie bedzie tego widać. Nędzne są wyrzutniki świec dymnych - strasznie nierówne, poprzesuwane, także rozmyte śruby/ wkręty z tyłu kadłuba.

Michał Janik

Postprzez Marek Barański » wtorek, 29 marca 2011, 22:28

Podejżewam że ten model to pomniejszona 35 wraz ze wszystkimi jej błędami. W normalnej skali :lol: z tymi kanistrami też jest problem, mimo ze są mniejsze to i tak kiepsko pasują. Italerka coś poknociła z błotnikami w serii 234, w porównaniu z dragonem są za wąskie w widoku z góry i za wysokie w widoku z boku przez co pojazd wyglada mniej "dziarsko" wg mnie.
Marek Barański

Postprzez kugelblitz » środa, 30 marca 2011, 09:23

Ja w Pumie 1:35 wymieniłem włąśnie na Tamiyowe + mocowania z Dragona (nadmiarowe z 234/4 ) bo te paski z Italeri to też jakaś fantasy. Pasuje i wygląda o wiele lepiej.
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste