Wingscale RIP?

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Wingscale RIP?

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 27 marca 2011, 18:08

Jak wynika z listu Martina Oude Vrielink, CEO Wingscale, opublikowanego na Euro Model News, ambitny projekt unikalnych modeli w 1/32 (B-25, B-17 i Metora F.4 oraz kilku zapowiadanych) z powodu zawirowań biznesowych stanął pod znakiem zapytania. Obecnie niewiele wiadomo o znanych z zapowiedzi i zdjęć modelach - kto, co i kiedy wypuści na rynek. Martin nie uczestniczy już w pracach przy trzech pierwszych modelach, które prawdopodobnie zostaną wydane pod inną (chińską) marką. O dalszych planach Wingscale nic nie wiadomo. Ja nie zdążyłem zamówć B-25 ;o)
K.Y.Czart

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Wingscale RIP?

Postprzez Aleksander011 » poniedziałek, 28 marca 2011, 07:50

za dobrze im szło...niestety :?
Modelarza poznać po tym jak kończy ,a nie zaczyna
Obrazek
Aleksander011

Postprzez Wojciech Perkowski » poniedziałek, 28 marca 2011, 09:33

Z wyjasnień holenderskiego szefa/koordynatora - opublikowanych w internecia - wynika, iż Chińczycy przygotowujący formy w/w modeli zorientowali się iż na obecym etapie holenderski partner nie jest im już potrzebny. W/w modele ukażą się pod własną - chińską - marką (umowa z lukami?). Tymczasem nasz Holender nie składa broni, nie obraża się na brutalną biznesową rzeczywistość i nawiąże współpracę z innym chinskim partnerem w oparciu o lepiej przygotowaną umowę, celem wydania kolejnych modeli. Tak przynajmniej zrozumiałem przeczytane wyjasnienia.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 28 marca 2011, 09:40

Poniżej przytaczam oryginalny komunikat Martina Oude Vrielink'a publikowany na forach modelarskich.

Wersja oryginalna:

"Dear fellow plastic modellers, Wingscale friends,

Herewith I like to update you all about the current status of Wingscale.

Because I highly respect all your confidence and trust in Wingscale.
You all are so supportive and enthousiastic about our oncoming releases.
I enjoy every second seeing it happen.

Therefore I personally feel it as appropriate to inform you as following.
As company Wingscale that is more difficulty, because it gives a naked and vulnerable feeling

As you lately maybe have noticed, my response on emails and the discussions in forums is “sluggish”.
To a degree it maybe got annoying to some of you.

Please accept my apologies for this behaviour !

For that slow response there are offcourse some reasons.
Reasons I really regret and I personally do not like either.
Because me as the person Martin, and as a Wingscale trademark, like to communicate on a fast, open and honest way to you all.
Therefore now my decision to publish this on the forums.

I must start at the beginning, a small insight how Wingscale should have been.
Wingscale is a intended cooperation between me (commerce) and a chinese partner (technical).
The legal establishing of Wingscale was in progress, during which time we went ahead with the projects, to avoid delay.
As you all have seen at the first builds of the B-25, we did a damn good job until now !
The rest went into some difficulty though.

As I have been discovered during January, they choose to take another partner onboard.
Therefore placing me in a position I do not like and do not deserve to be in.
Last 3 months I am fully occupied trying to continue communication and seeking a solution how we can proceed in some way.
In the meantime trying to get the projects going too.

As you can imagine, after 3 months this is personally driving me nuts
Reality now shows it just will not succeed.
It is mission impossible.

And there is a time decisions have to be made.
Even when they are not popular for the customers.
Even when the chance is there the reputation of the brand is negative affected by it.

But that is business !!!
Not more, not less !!

I have decided per today to end the cooperation with the chinese partner.
Maybe a cooperation which was never there !!!!
Meaning that the B-25, B-17 and Meteor will be released within their new chinese brand.
NOT by Wingscale.

All our retailers have been informed already about current situation.
With regret, because they all put already so much effort in supporting the Wingscale brand.
All the advertisements, trust, cooperation they did for us.
So please think of that too, give them a big thumbs up !!!!!
They are really great !!!!

About the B-25, B-17 and Meteor, I am not participating in these unfinished projects anymore.
So I can not quarantee what you will getting regarding quality.
And when, how or what so ever.

But you as modellers, just see it positive.
The B-25 will be coming soon.
Enjoy the build of it.
Make great models from it.
I am proud to have paid some contribution in the realisation of it.

How Wingscale will continue, i will keep you posted about that later.

Thank you for taking the time reading this publication.
I hope I succeeded in telling you clearly about current Wingscale situation.
I will keep you all posted about further progress in the nearby future.

I truly hope that despite this truly “annoying” situation, Wingscale can keep having all your support and trust.
Wingscale will try to repay that support and trust in the nearby future !!

Best regards,

Martin Oude Vrielink
CEO"

Wersja w moim tłumaczeniu:

Drodzy modelarze, przyjaciele Wingscale

Ponieważ wysoce szanuję Wasze zaufanie wobec Wingscale niniejszym chciałbym przedstawić obecną sytuację firmy.

Wszyscy stanowicie wielkie wsparcie oraz okazujecie entuzjazm wobec naszych zapowiadanych zestawów, cieszę się każdą sekundą patrząc na Was.

Czuję się tym samym osobiście odpowiedzialny, aby poinformować Was o tym, co poniżej.
Dla firmy Wingscale jest to tym trudniejsze gdyż pokazuje nagą prawdę oraz drażliwe odczucia.

Jak być może ostatnio zauważyliście moje odpowiedzi na e-maile oraz dyskusje na forach są opóźnione do tego stopnia, że może to być wręcz denerwujące dla niektórych z Was. Przyjmijcie proszę moje przeprosiny.

Istnieją jednak tego pewne powody, których bardzo żałuję i które nie są dla mnie miłe.
Jako osoba, Martin, oraz jako firma Wingscale, chcę przekazać Wam wszystkim komunikat w sposób prosty, szybki i uczciwy. Stąd moja decyzja, aby opublikować to na forach.

Zacząć muszę od samego początku ukazując jak firma Wingscale powinna działać. Model firmy stworzony został do współpracy pomiędzy mną (zamawiający) oraz parterem z Chin (wykonawca). Formalne ustanowienie tej współpracy było w toku a w między czasie pracowaliśmy już nad realizacją projektu by uniknąć opóźnienia. Jak widzieliście na przykładzie pierwszych zbudowanych B-25 odwaliliśmy kawał dobrej roboty! Od tego momentu sprawy zaczęły się komplikować.

Jak udało mi się odkryć w styczniu, nasz partner zdecydował się wciągnąć do współpracy kogoś innego tym samym stawiając mnie w sytuacji, której nie akceptuję i na którą nie zasługuję. Przez ostatnie trzy miesiące byłem pochłonięty próbami nawiązania kontaktu oraz znalezienia tego wyjścia z sytuacji, w którym moglibyśmy dalej współpracować. Równocześnie próbowałem dalej pracować nad projektami.

Jak sobie możecie wyobrazić po 3 miesiącach doprowadza mnie to osobiście do szału. Realia pokazują, że to się po prostu nie uda.

Nadszedł czas na podjęcie decyzji, nawet jeśli nie będą zbyt dobre dla klientów. Nawet jeśli istnieje zagrożenie, że ucierpi na tym wizerunek firmy.

Taki już jest biznes, nic mniej nic więcej!

Zdecydowałem od dzisiaj zakończyć współpracę z partnerem z Chin, współpracę której być może nigdy nie było. Oznacza to, że B-25, B-17 i Meteor zostaną wypuszczone na rynek pod ich własnym logiem a nie przez Wingscale.

Wszyscy nasi sprzedawcy zostali o tym poinformowani. Z żalem, ponieważ wszyscy oni włożyli sporo wysiłku we wsparcie firmy Wingscale, wszystkie reklamy, zaufanie, współpracę. Pomyślcie o nich także, pokażcie im „kciuki do góry” - oni są wspaniali!

Co do B-25, B-17 i Meteora nie uczestniczę już w tych niedokończonych projektach. Nie mogę więc brać odpowiedzialności za to co otrzymacie pod względem jakości, ani też tego kiedy, jak i co...

Ale Wy, jako modelarze, patrzcie na sprawę od dobrej strony. B-25 będzie już niedługo. Cieszcie się z budowy modelu, róbcie świetne miniatury. Jestem dumny z tego, że wziąłem udział w jego powstaniu.

O tym co będzie się działo dalej z Wingscale będę Was informował w przyszłości.

Dziękuję bardzo za czas na czytanie mojego oświadczenia. Mam nadzieję, że udało mi się przedstawić i wyjaśnić obecną sytuację. Będę Was informował o tym co dalej.

Mam szczerą nadzieję, że pomimo tej denerwującej sytuacji Wingscale będzie mógł dalej cieszyć się Waszym wsparciem i zaufaniem. Spróbujemy odwdzięczyć się Wam w najbliższym czasie.

Najlepsze pozdrowienia.

Martin Oude Vrielink
CEO"
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 28 marca 2011, 09:45

panie moderator, będę małostkowy, ale skoro koledzy po fachu wymyślili tę bzdurę, to dla przypomnienia

regulamin forum napisał(a):8. Użytkownik przytaczający w swojej wypowiedzi tekst w języku obcym zobowiązany jest jednocześnie do umieszczenia tłumaczenia tego tekstu lub jego streszczenia w języku polskim.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 28 marca 2011, 09:56

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):panie moderator, będę małostkowy, ale skoro koledzy po fachu wymyślili tę bzdurę, to dla przypomnienia

regulamin forum napisał(a):8. Użytkownik przytaczający w swojej wypowiedzi tekst w języku obcym zobowiązany jest jednocześnie do umieszczenia tłumaczenia tego tekstu lub jego streszczenia w języku polskim.

Wiem, siedzę nad tłumaczeniem właśnie i sobie wyedytuję...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Muśtax » wtorek, 5 lipca 2011, 12:19

Wingscale powraca jako WINGXL , dla zainteresowanych więcej tutaj=http://forum.largescaleplanes.com/index.php?showtopic=35296
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 5 lipca 2011, 13:01

To cieszy - tym bardziel, że plany rozszerzone o kolejne modele z serii "must have". Oby tylko wszystkim czasu na to wszystko starczyło ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Muśtax » wtorek, 5 lipca 2011, 13:25

I miejsca w domu :)
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie