Gunze Mr. Color

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Gunze Mr. Color

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 28 marca 2011, 21:59

Masy chemo też siadają ale mniej lub prawie wcale, jeżeli kładzie się cienkimi warstwami. Jak na razie nie siadła mi też światłoutwardzalna.
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

Postprzez Murek » poniedziałek, 28 marca 2011, 22:07

Wydaje mi się, że nie chodzi o samego surfacera tylko czym po nim będziemy malowali. Rozcieńczalnik Gunze jest dość agresywny i rozpuszcza dużo wcześniej położone warstwy. Zrobiłem próbę - farba olejna sprzed kilku lat też się nie oparła. A do powierzchniaka i serii C daję ten sam rozcieńczalnik.

siara1939 napisał(a): Do latania kraterow jak Kamil pisal CA, oraz kawalki plastiku i CA.

Dokładnie tak robię - opiłki z ramki spiłowane iglakiem zalane CA - mur beton spoina, myślałem tylko, że powierzchniak ma większy (głębszy) zakres stosowania.
Murek

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 28 marca 2011, 22:11

Murek napisał(a):Wydaje mi się, że nie chodzi o samego surfacera tylko czym po nim będziemy malowali

Jak niczym nie pomalujesz to też siądzie
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 28 marca 2011, 22:19

tomek_chacewicz napisał(a):
Murek napisał(a):Wydaje mi się, że nie chodzi o samego surfacera tylko czym po nim będziemy malowali

Jak niczym nie pomalujesz to też siądzie

Dokładnie. Odparwuje rozpuszczalnik i zmniejsza się objętość masy.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Murek » poniedziałek, 28 marca 2011, 23:27

Pewnie też nieco siądzie ale mnie chodziło raczej o pękanie, o pojawiające się okręgi na styku zaszpachlowanego śladu po wypychaczu z resztą nieszpachlowanej powierzchni.
Murek

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 28 marca 2011, 23:43

Po jakim czasie od szpachlowania szlifujesz?
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Murek » wtorek, 29 marca 2011, 00:45

tomek_chacewicz napisał(a):Po jakim czasie od szpachlowania szlifujesz?

Różnie, zależnie od grubości szpachli (cały czas mówimy o surfacerze) i czy mnie korci - od kilku godzin do doby lub więcej.
Tyle, że Mr.Leveling Thinner działa jak zmywacz do akryli, niedawno za jego pomocą zmyłem farbę i biały podkład (też Gunze) do gołego plastiku, a malowane było chyba w tamtym roku. Okazuje się, że powierzchniowacz też mu się poddaje.
Murek

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 29 marca 2011, 08:24

Macio4ever napisał(a):Masy chemo też siadają ale mniej lub prawie wcale,

no dobrze, nie wiem jakich mas użwasz, ze zmieniają swoją objetość, wiec zeby nie było nieporozumień- do szpachlowaia polecam magic sculpa lub w ostateczności milliputa superfine (w ostateczności, bo ma on bardzo inna twardośc niż polistyren i cięzko jest wyprowadzić na gładko polistyrenowa powierzchni nim szpachlowaną).
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Macio4ever » wtorek, 29 marca 2011, 11:47

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
Macio4ever napisał(a):Masy chemo też siadają ale mniej lub prawie wcale,

no dobrze, nie wiem jakich mas użwasz, ze zmieniają swoją objetość, wiec zeby nie było nieporozumień- do szpachlowaia polecam magic sculpa lub w ostateczności milliputa superfine (w ostateczności, bo ma on bardzo inna twardośc niż polistyren i cięzko jest wyprowadzić na gładko polistyrenowa powierzchni nim szpachlowaną).

Używam Finishersa (samochodowa) i Tamiya epoxy. Myślę, że poziom czepialstwa jest inny. Na macie i po brudzeniu nie wyłapiesz (lub wogóle nie jest to istotne) załamania światła, które widać na polerowanym błysku. Więc "siada" w tym wypadku oznacza - ultra mało.
Niemniej jednak, zacząłem dłużej suszyć zanim pojadę z kolejną warstwą.
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje