Ślady opon na dioramie

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Ślady opon na dioramie

Postprzez Kicuś » poniedziałek, 28 marca 2011, 23:34

Witam,

Staram się rozwijać swoje umiejętności w szczególności jeżeli chodzi o budowy dioram ale utkąłem przy jednym temacie.
Ślady opon/gąsienic na podłożu.
Jak to zrobić?
Próbowałem wylać gips i odcisnąć (na świeżo) ale nie udało się. Gips się kleił do opony/gąsienicy.
Kolejna próba była z plasteliną. Udało się, pięknie wyszło ale plastelina jest mięka i elastyczna cały czas. Jak ją utwardzić? Próbowałem farbą olejną i sidoluxem. Niestety wciąż jest miękka.
Może są inne lepsze sposoby na podłoże na którym można "odbić" ślady opony lub gąsienic?

Pozdrawiam
Kicuś
Pozdrawiam
Kicuś
Kicuś

Reklama

Re: Ślady opon na dioramie

Postprzez ROMAN » wtorek, 29 marca 2011, 04:56

Plasteliny się nie utwardzi. Można ją tylko zamalować i to tylko akrylami. Jak pomalujesz olejami za jakiś czas Ci paskudnie popęka. Jeśli chcesz mieć "na twardo" zastosuj modeline. To takie samo coś jak plastelina tylko utwardza się w cieple. Na przykład suszarką do włosów gdy rozwałkujesz to już oponami. Do kupienia w sklepach papierniczych. By modelina była miękka trzeba dodać troszkę kremu, który i tak się wytopi od ciepła. Później bez problemu się to maluje.
ROMAN

Re: Ślady opon na dioramie

Postprzez czak45 » wtorek, 29 marca 2011, 17:55

Ja ślady odciskam w zaprawie klejowej do płytek. WG mnie bardzo dobry efekt.
czak45

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje