F6F-5 Hobby Boss 1/48 standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F6F-5 Hobby Boss 1/48 standard

Postprzez nariman » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 22:24

K.Y.Czart napisał(a):O kurcze Ale wiedziałem, że tak będzie. Na drugi raz nie nazywaj Wiedźmy "kotkiem". Bo one są mściwe

Spokojnie niejest tak zle, juz troche to wyrównałem i jeszcze bedzie z tego skrzydło. A mam pytanie do admina, czy jesli wstawie lufy tłoczone od abera to bedzie nadal standard. Pytam bo w zestawie wogóle niema luf i chcę zrobić albo z igiel albo gotowce aber dać.
nariman

Reklama

Postprzez nariman » środa, 19 stycznia 2011, 22:16

Jako że środa to też jeden z tych dni w których, żona pozwala pogrzebać... oczywiście przy modelu 8-), troche pogrzebałem.
Walka z kanionem na skrzydle dobiega końca, było tak:
Obrazek
A teraz jest tak :D
Obrazek
Dokleiłem też usterzenie wysokościowe, pasuje bardzo ładnie:
Obrazek
Stan na dzisiaj:
Obrazek
A tutaj "na pleckach". Otworów cała masa, muszę pomyśleć o konfiguracji. Albo będzie po akcji, albo w trakcie startu do tejże.
Obrazek
Oki i to by było na dzisiaj. Niewiem czy dobrze prowadzę tą relację, nigdy wczesniej nie robiłem warsztatu na forum.
Niemniej wydaje mi się że, najważniejsze momenty z budowy zostały przedstawione ;o)
nariman

Postprzez nariman » środa, 2 marca 2011, 21:07

Witam, po długiej nieobecnosci spowodowanej wyjazdem do kraju ojczystego. A także remontem przygotowujacym mieszkanie na przyjscie na swiat potomka, wracam z moim modelikiem.
A wiec, co sie zmienilo od ostatniego razu:
powierzchnie sterowe juz na swoim miejscu
Obrazek
Zrobiłem tez podwieszenia tzn. zbiornik i bomby(musze oszlifowac), a nad rakietami sie zastanawiam.
Obrazek
Golenie podwozia tez sobie zrobilem potem jeszcze je "oprzewoduje"
Obrazek
Jako ze "giry", babyjagi maja byc w kolorze wrzystkiego, wstawilem je na swoje miejsce :)
Obrazek
Ogolnie to chyba gotowy na pierwsze malowania. Najpierw naniose wytłumiona szarym, białą tamijowska, zeby zobaczyc gdzie trzeba podszpachlowac lub podszlifowac a nastepnie kolor wlasciwy. I tu jest problem bo nie moge sie zdecydowac, ktory jest wlasciwy, a w sumie wlasciwszy: GSI H55 Midnight Blue czy GSI H54 Navy Blue. Bardziej bym sie sklanial na ten pierwszy(H55) ale :roll: sam niewiem.

Pozdrawiam.
nariman

Postprzez michalp78 » czwartek, 3 marca 2011, 09:00

A dlaczego skrzydła nie kopletne? Brakuje blach przy komorach podwozia, tych które odchylają się przy składaniu skrzydeł. W ogóle to szkoda, że skrzydła nie są złożone. Model Hobby Bossa ma tę zaletę (zdaje się, że w porównaniu z Eduardem jedyną), że pozwala pokazać ten element "z pudła". Myślałem, że mechanizm składania to jedyny powód żeby go mieć.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 3 marca 2011, 16:51

Michał to kwestia gustu. Ja też bym nie skorzystał z opcji złożonych skrzydeł bo to deformuje sylwetkę samolotu. To że w zestawie jest np. silnik to nie znaczy, że trzeba model koniecznie zrobić z odsłoniętym tym elementem. Każdy lubi co innego ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez nariman » czwartek, 3 marca 2011, 17:22

michalp78 napisał(a):A dlaczego skrzydła nie kopletne? Brakuje blach przy komorach podwozia, tych które odchylają się przy składaniu skrzydeł. W ogóle to szkoda, że skrzydła nie są złożone. Model Hobby Bossa ma tę zaletę (zdaje się, że w porównaniu z Eduardem jedyną), że pozwala pokazać ten element "z pudła". Myślałem, że mechanizm składania to jedyny powód żeby go mieć.

Klapy tez sie wstawi jeszcze, moze wie ktos czy one sie automatycznie odchylaly i zamykaly czy recznie. W sumie to teraz troche zaluje ze nie zrobilem skrzydel zlozonych, byloby mniej szpachlowania i szlifowania.Zostanie jak jest, tak tez mi sie podoba. :)
nariman

Postprzez michalp78 » niedziela, 6 marca 2011, 00:28

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Michał to kwestia gustu. Ja też bym nie skorzystał z opcji złożonych skrzydeł bo to deformuje sylwetkę samolotu.

Tak, masz rację, ja też nie jestem fanem "transformersów", ale ten model już sam w sobie dość istotnie deformuje sylwetkę Hellcata, zawierając niepropocjonalnie ogromną kabinę (grubość akdłuba, oszklenie), dlatego sądziłem, że złożone skrzydła by nie zaszkodziły, a zawsze to jakaś odmiana, bo dobrych - skonfigurowanych do lotu - F6F nie brakuje (na bazie Eduarda czy Hasegawy). Niemniej jednak trzymam kciuki za kolejnego.

Klapki same wskakiwały na miejsce przy rozkładaniu skrzydeł - nie ma opcji: skrzydła w pozycji do lotu, blachy otwarte.
http://www.youtube.com/watch?v=f1HroczeuqE od 1'40'' do 1'55''.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez nariman » niedziela, 6 marca 2011, 13:20

michalp78 napisał(a):Tak, masz rację, ja też nie jestem fanem "transformersów", ale ten model już sam w sobie dość istotnie deformuje sylwetkę Hellcata, zawierając niepropocjonalnie ogromną kabinę (grubość akdłuba, oszklenie), dlatego sądziłem, że złożone skrzydła by nie zaszkodziły, a zawsze to jakaś odmiana, bo dobrych - skonfigurowanych do lotu - F6F nie brakuje (na bazie Eduarda czy Hasegawy). Niemniej jednak trzymam kciuki za kolejnego.

Fakt, oszklenie jest duze, ale np. w modelu hasy jest ono zbyt wazkie.Tak zestaw hasy jak i hobbyboss ma swoje wady i zalety, jednak chyba niebedziemy sie tu na ten temat rozwodzic.
nariman

Postprzez nariman » czwartek, 17 marca 2011, 20:51

Witam, wczoraj udało się odrobinę czasu wysępić u żonki i trochę posiedzieć przy WIEDZMIE :mrgreen:
skrzydła już kompletne,
Obrazek
jako, że w szamotaninie z wiedzmą urwałem jej antene
Obrazek
dorobiłem jej nową
Obrazek
oryginalne koła pasuja raczej do dyliżansu, poszukałem w złomie i znalazłem lepsze, niewiem tylko czy nie łamie regulaminu :oops:
Obrazek
a ten lojtrus, jak bedzie grzeczny, to bedzie sobie mógł w kokpicie posiedzieć
Obrazek
A na koniec pytanko:
Który kolor wybrac?
H54 NAVY BLUE od Gunze
H55 MIDNIGHT BLUE też Gunze (moim zdaniem ten jest właściwy, choć w instrukcji jest Navy Blue)
nariman

Postprzez nariman » poniedziałek, 21 marca 2011, 19:52

Małymi kroczkami ale do przodu. W zestawie niebyło tych dwóch pasów pod zbiornik, to sobie dorobiłem :mrgreen:
Obrazek
I tyle na dziś, niedługo malowanie a niechce mi sie jak nic.
nariman

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 21 marca 2011, 20:10

Za grube te paski. Proponuję taśmę Tamiyi.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez nariman » poniedziałek, 21 marca 2011, 20:16

Jacek Bzunek napisał(a):Za grube te paski. Proponuję taśmę Tamiyi.

Chyba masz rację, trzeba będzie zmienic.
nariman

Postprzez Wojciech Perkowski » poniedziałek, 21 marca 2011, 20:58

nariman napisał(a):Fakt, oszklenie jest duze, ale np. w modelu hasy jest ono zbyt wazkie.Tak zestaw hasy jak i hobbyboss ma swoje wady i zalety, jednak chyba niebedziemy sie tu na ten temat rozwodzic.

Warto sprostować - jeśli Hase za wąskie, to minimalnie; Hobbyboss - bez silenia się na delikatnośc - do kosza ;o) ; np. tu znajdziemy niepozostawiające wątpliwości porównanie: http://www.aeroscale.co.uk/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=4770
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez nariman » środa, 23 marca 2011, 21:07

Wojciech Perkowski napisał(a):Warto sprostować - jeśli Hase za wąskie, to minimalnie; Hobbyboss - bez silenia się na delikatnośc - do kosza ; np. tu znajdziemy niepozostawiające wątpliwości porównanie: http://www.aeroscale.co.uk/modules.php? ... nt&id=4770

Ach, nie będzie tak zle, zobaczymy jak będzie wyglądał na koniec no i porównam z modelem hasy który już stoi na półce.
nariman

Postprzez nariman » sobota, 2 kwietnia 2011, 19:54

Witam, prace idą powoli dalej, malowanie juz mam za sobą. Miała być farba gunze ale ostatecznie jest tamiya xf-17 sea blue.
Obrazek

Narazie tyle, zdjęcie jak zwykle okłamuje wygląd prawdziwy.
Cholera niewiem jak robić porządne zdjęcia, teraz też jakieś kaszaniaste wyszły :evil:
Nawet byłem w sklepie i tło sobie kupiłem a i tak Chu...!!!
nariman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat