Akai Yamaha YZR 500 - Tamiya - 1/12 - Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Akai Yamaha YZR 500 - Tamiya - 1/12 - Standard

Postprzez rollingstones » wtorek, 22 lutego 2011, 14:42

kosmiczna robota - brawo
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 22 lutego 2011, 16:37

rollingstones napisał(a):kosmiczna robota - brawo

Dziękuję za uznanie :)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez powerpablo » wtorek, 22 lutego 2011, 21:19

zmorka napisał(a):Potwierdzam , tylko GAIA, nasz kolega wuen doradził, sprawdziłem, pięknie się "fuka", po samym fukaniu jest ślicznie błyszczący i bardzo szybko schnie.
Zamówiłem kilka słoiczków w grudniu razem z innymi fantami z Hobbyeasy, niestety do dnia dzisiejszego przesyłka nie dotarła :oops: , chyba już nie dotrze.

sprawdź czy na poczcie nie masz awizo lub innego zawiadomienia, gdyż po tak długim czasie oczekiwania jest wielce prawdopodobne , że Urząd Celny przechwycił Ci paczkę do oclenia :-/

Miałem tak nie raz :(

A wracając do samego modelu to bardzo piękna robota, tak trzymaj.
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 6 marca 2011, 15:14

Gunze H to g*wno, po miesiącu nadal zostają paluchy jak się naciśnie... W piątek podjadę do Tomka po lakier i siknę owiewkę, zadupek, bak i błotnik chemoutwardzalnym 2K, wtedy powinno być ok. Przeszlifowałem też wszystko papierem 8000 na mokro w celu usunięcia schodka przy kalkach i w jednym miejscu uszkodziłem leciutko kalkę. Dobrze, że do końca kwietnia jeszcze dużo czasu bo bym się czasem nie wyrobił :twisted:
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Kazik » niedziela, 6 marca 2011, 16:19

Gunze H może i są dobre ale nie jako lakier końcowy do polerki. I nie przy takiej grubości warstwy.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 15:14

Model wraca na tapetę. Pod koniec zeszłego tygodnia dotarł lakier Gaia, dzisiaj umyłem to co było do pomalowania (uprzednio przeszlifowane MM 6000) i fuknąłem mgiełkę, następnie średnio mokrą warstwą w proporcjach 10-7 (rozcieńczalnik-lakier). Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne, lakier dobrze i równo się rozlewa, przyjemnie się fukało. Nie błyszczy się może tak epicko jak Gunze H ale to może kwestia grubości warstwy. Jutro kolejne malowanie i jak tylko będzie co pokazać wrzucę fotki. Konkurs zbliża się u końcowi więc wypada zabrać się za siebie porządnie 8-)
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez zmorka » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 19:22

Fred-k2 napisał(a): Nie błyszczy się może tak epicko jak Gunze H ale to może kwestia grubości warstwy.

Fred, jeśli u takiego amatora jak ja GAIA błyszczy się przepięknie bez polerki, to tak zaawansowany modelarz jak Ty powinien z nią robić cuda , moim zdaniem Gunze H do pięt jej nie dorasta, proponuję na koniec mokrą warstwę i będzie lustereczko ;o) , jesli to na coś się przyda ja robię tak : 1 część lakieru Gaia, 1 część mikstury wuen-a + odrobina retardera, przy ciśnieniu 2-2,2 atm. - warto wypróbować, u mnie to działa .
zmorka

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 20:10

Zmorka pokaż fotę w zbliżeniu tego lustra z 1K (Gaia czy CL184 czy cokolwiek innego), bo coś mi się zdaje, że lustro lustrze nie równe :P

Jak dla mnie Gaia ma wadę (ale też jest to zaleta) w postaci ultra szybkiego schnięcia, co stoi w sprzeczności do osiągania super połysku bez polerki.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez zmorka » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 20:20

Maćku, moja Yamaha R1 boczki ma psiknięte lakierem GAIA, natomiast czasza i zbiornik Gunze C, wszystko bez polerki (jeszcze), a co do szybkiego schnięcia to ja wyraźnie napisałem że dodaje opóźniacza do całości ;o)
zmorka

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 20:53

zmorka napisał(a):Maćku, moja Yamaha R1 boczki ma psiknięte lakierem GAIA, natomiast czasza i zbiornik Gunze C, wszystko bez polerki (jeszcze), a co do szybkiego schnięcia to ja wyraźnie napisałem że dodaje opóźniacza do całości ;o)

Ja nie sugerowałem, ze słabo pomalowane - wręcz przeciwnie. Ale zrób powiększenie lub wykadrowanie do 800x600 małej powierzchni. Wtedy widać jak schnie odparowujacy lakier.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez zmorka » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 21:00

Co prawda nie mam takiego obiektywu :mrgreen: , ale jak tylko uda mi się stanąć na nogi to postaram się wrzucić jak najlepszą fotke tego lakieru , ale jak już wspominałem moje umiejętności jeszcze są znikome i lakieruję tak jak potrafię słuchając przy tym innych (czyt. lepszych). Choć jak dla mnie, tak czy inaczej GAIA jest rewelacyjnym lakierem.
zmorka

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 21:49

zmorka napisał(a):Fred, jeśli u takiego amatora jak ja GAIA błyszczy się przepięknie bez polerki, to tak zaawansowany modelarz jak Ty powinien z nią robić cuda

Zaawansowanym modelarzem to ja nie jestem, Macio czy inni wielcy tego forum owszem ale mnie daleko ;o) Wierzę, że Gaia to genialny lakier 1K bo wielu już to udowodniło, ja też się postaram ładnie pomalować co trzeba a na koniec żeby nie było wstydu wypoleruję to na glanc 8-)
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez zmorka » wtorek, 5 kwietnia 2011, 19:29

Żeby Fredowi nie zaśmiecać wątku, wrzuciłem Maciej do swojego warsztatu te wykadrowane zdjęcia może ocenisz ten lakier po tych fotkach :?: Fredowi też się pewnie przyda fachowa opinia.
zmorka

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 5 kwietnia 2011, 21:44

Już sądziłem, że bak mam gotowy do polerowania a teraz pod światło wylazło, że przy poprzednim polerowaniu (jeszcze Gunze H) leciutko rozjaśniłem czarny lakier w 2 miejscach, idzie jutro do poprawki tak żeby szybko zapobiec apokalipsie. Jeśli zbiorę się w sobie to może zrobię jeszcze zdjęcia przed malowaniem na dowód mojej nieprofesjonalności przy polerowaniu ;o)
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Fred-k2 » środa, 6 kwietnia 2011, 18:59

Nie umiałem zrobić fotki gdzie byłoby widać gdzie przetarłem, więc wrzucam zdjęcia już zamaskowanych elementów. To samo co na baku znalazłem na zadupku, na szczęście owiewka i przedni błotnik są git wiec zostają tak jak są i czekają na szlifowanie i kolejne werniksowanie.
Obrazek
Maluję praktycznie cały zbiornik bo tak będzie najszybciej, zadupek miał tylko lekko przetarte krawędzie na dole i jedną z tyłu, ale tam też mi się nie chciało bawić w dokładne maskowanie więc poszedłem na łatwiznę. Żadne przetarcie nie było do podkładu, w miejscach o których wspominałem kolor czarny zmienił barwę na prawie czarny, no ale fuszery nie może być 8-)

Znowu malowałem Gunze H, jednak tym razem fuknąłem parę razy mgiełką więc jutro mam nadzieję będzie wszystko wyschnięte.
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat