Yamaha YZF-R1 - Tamiya 1/12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Yamaha YZF-R1 Tamiya

Postprzez wuen » niedziela, 27 lutego 2011, 08:52

zmorka napisał(a):Jeśli chodzi o rozcieńczanie jest mikstura wuen -a , tzn. Toluen, Aceton i zmywacz do paznokci bezacetonowy 50:25:25 , ja dodaje później od siebie jakieś 5% retardera , koszt niewielki , mamy specyfiku całe mnóstwo za ok. 20 zł , gdzie za Gunze płacimy 20 za malutką buteleczke, bo farby Mr.Color też tym traktuje

Wspomniany "zmywacz do paznokci" to octan butylu - można zastępczo dawać octan etylu.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Reklama

Postprzez zmorka » niedziela, 13 marca 2011, 14:00

Polakierowałem czasze raz jeszcze, kalke musiałem zastąpić czarnym lakierem, ale chyba nie wyszło najgorzej, niestety nie mam już lakieru bezbarwnego GAIA, posiłkowałem się Gunze C i przyznam, że kalki nie ruszył, a efekt nawet przed polerowaniem chyba jest niezły. Obecnie walczę z wahaczem (oczywiście wypełniłem go polistyrenem od wewnatrz :mrgreen: i poszpachlowałem )małymi krokami, robie silnik i dopieszczam rame, bo coś mi sie nie spodobała, a chcę żeby było troche lepiej niz w poprzednim modelu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zmorka

Postprzez warjat » niedziela, 13 marca 2011, 14:05

Przy ostatniej fotce chyba ruszyłeś aparatem ale wygląda super i to bez polerki... :P
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Kazik » niedziela, 13 marca 2011, 14:32

Zdjęcia trochę słabe, ale coś tam wypatrzyłem :mrgreen: Na drugiej fotce na owiewce z boku niedaleko światła. Jakiś kleksik.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez zmorka » niedziela, 13 marca 2011, 18:26

Kazik napisał(a):Zdjęcia trochę słabe, ale coś tam wypatrzyłem :mrgreen: Na drugiej fotce na owiewce z boku niedaleko światła. Jakiś kleksik.

Co do zdjęć przyznaje - lipa, ale powiem, że na szczęście źle wypatrzyłeś :mrgreen: , z sercem na ramiemiu sięgnąłem po pudełeczko z czaszą no i kamień mi spadł, nic tam nie ma :P , widzę że "wróg czuwa" :mrgreen: , dzięki Kazik.
zmorka

Postprzez zmorka » wtorek, 5 kwietnia 2011, 19:26

Tutaj na prośbę Maćka starałem się wykadrować polakierowane elementy tj. zbiornik , nie wiem czy o to chodziło Maciek, ale oceń sam, bo ja nie jestem w stanie powiedzieć nic na temat rozpuszczalnika tzn. jego odparowania bo się nie znam, tutaj jest clear C + mixtura Waldka, oczywiście elemet przed polrowaniem
Obrazek
Obrazek
zmorka

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 5 kwietnia 2011, 21:34

No to jest ładnie, mniej więcej to co mam u siebie w tej chwili z tym, że ja dałem GAIA + Leveling Thinner .
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Macio4ever » wtorek, 5 kwietnia 2011, 22:19

Wygląda na naprawdę ładnie polane ale nie jestem w stanie powiedzieć nic więcej o powierzchni. Musiałbyś zrobić fotę pod światło aby zobaczyć powierzchnię pod ostrzejszym kątem - jak się na niej łamie światło. Domyślam się, że się łamie bo planujesz polerować.

Tak czy inaczej dzięki za foty.

A może poprostu jestem leszcz w temacie 1K, a Gaia w szczególności. ;o) Człowiek całe życie się uczy.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez zmorka » środa, 6 kwietnia 2011, 08:32

Jesli chodzi o umiejętności to ja w stosunku do Twoich i wielu innych tutaj mam żadne, a co do lakieru to miałem świetnego nauczyciela, czyli wuen-a, który ostatnio milczy, pewnie coś tam szykuje :mrgreen:
zmorka

Re: Yamaha YZF-R1 - Tamiya 1/12

Postprzez zmorka » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 19:21

No i niestety pojawił się kolejny problem, a mianowicie podczas próby "suchego" montażu zauważyłem na boczkach takie jakby pękniecia lakieru, chciałbym nadmienić że elementy te cały czas zabezpieczone leżały w pudełku, lakierowane ponad dwa miesiące temu lakierem GAIA , baza Mr.Color, na zbiorniku i innych elementach tego nie ma tylko na boczkach, czy można to jeszcze w jakis sposób ratować :?: proszę o pomoc :oops:
Obrazek
pęknięcia wyglądają jakby były na wierzchu (chyba), czarny ta lakier nie kalka, na białej części też to widać tyle,że troszkę mniej. POMOCY :!:
zmorka

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 20:41

zmorka napisał(a):takie jakby pękniecia lakieru,

skąd ja to znam... :(
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 21:06

Fred-k2 napisał(a):
zmorka napisał(a):takie jakby pękniecia lakieru,

skąd ja to znam... :(

Chyba każdy z nas to zaliczył... Nie chcę Cię martwić ale z ratunkiem słabo. Jak się za mocno poleje i nie wysuszy to się tak zdaża. Ja miałem tak jak pomalowałem za grubo Gunze CL184 po tamiyowskim metaliku, który dobrze nie wysechł. Było OK, potem mała ryska, a potem spękał cały dach.

Ja bym zamawiał nowe kalki...
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez zmorka » wtorek, 26 kwietnia 2011, 09:29

Bez walki mnie nie wezmą :mrgreen: , najpierw pokombinuję a w międzyczasie zaliczę HLJ z kalkami.
zmorka

Postprzez zmorka » sobota, 21 maja 2011, 13:40

Wiem, że wszyscy są zajęci tymi fajnymi skuterkami :) ale inni tez nie próżnują , udało mi się stanąć na nogi , więc też coś zrobiłem :mrgreen: i czekam na opinie co można jeszcze poprawić na tym etapie, nie wiem co się dzieje, nie mogę "wyciągnąć" z aparatu czerwonego koloru :?:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Marek dziekuję bardzo :)

Na zbiorniku i na silniku to są paproszki :oops: z chusteczek.
zmorka

Postprzez Macio4ever » sobota, 21 maja 2011, 14:10

Wygląda to wszystko bardzo ładnie i czysto. Co do zdjęć to cześć masz poruszonych, jesli nie używasz statywu to połóż na czymś aparat i nie oddychaj :) jak robi zdjęcie. Czerwony jest trudny do fotografowania, mi nie wychodzi więc raczej nic nie doradzę.

Co do modelu to sugerowałbym lekki łosz na ramę, spawy, śruby, zębatkę, łańcuch. Jesteś już na finiszu więc zapraszamy do zrobienia Cubusia :)
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat