Zimmerit

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Zimmerit

Postprzez MrFlayerX » wtorek, 5 kwietnia 2011, 15:01

Mam problem. Wiem już co to zimmerit, ale jak go odwzorować na modelu aby to jakoś wyglądało. Słyszałem, że jakąś masą. Jak tak to jaką i czy można ja zrobić samemu?
MrFlayerX

Reklama

Re: Zimmerit

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 5 kwietnia 2011, 15:08

Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez MrFlayerX » wtorek, 5 kwietnia 2011, 15:31

Podałeś mi link do wyszukiwarki. Szukałem i nie znalazłem z jakiej masy zrobić zimmerit jednak prosił bym linka do konkretnego wątku albo odpowiedź opisową w tym.

Z góry dziękuję Maciej
MrFlayerX

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 5 kwietnia 2011, 15:41

Już na drugiej stronie wyszukiwania wskazanego przez Kamila znalazłem odpowiedź. Jeżeli chcesz konkretniej wpisz np. "Zimmerit masa"- wyświetla się od razu kilka odpowiedzi. Postaraj się trochę!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 5 kwietnia 2011, 15:46

Młody człowieku, to nie jest czat, gdzie ty zadajesz pytania, a wszyscy tylko czekają na to, żeby ci na nie odpowiedzieć. Conajmniej połowa wątków warsztatowych, w których pojawia się wyszukiwana fraza, zawiera jakieś porady na temat wykonywania zimmeritu, róznych produktów pomocnych w jego nakładaniu czy formowaniu powierzchni, lub wreszcie obróbki róznych gotowych waloryzacji.
Nie potrzeba przesadnej determinacji, by informacje te odnaleźć; wystarczy lektura kilku-kilkunastu wątków warsztatowych.
I tutaj zła wiadomośc- nikt za ciebie tego nie zrobi..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez MrFlayerX » wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:13

Ze nikt za mnie tego nie zrobi to ja wiem, bo dzisiaj testu kompetencji szóstoklasisty za mnie nikt nie napisał.
Idąc za twoją radą przeglądałem hasło zimmerit w wyszukiwarce forumowej... i znalazłem :mrgreen: .
Wapel w swoim tygrysie zrobił ze szpachlówki wamodu, efekt dość obiecujący i ładny więc trzeba będzie spróbować.

Dzięki za pomoc Maciej
MrFlayerX

Postprzez Nugget » wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:13

No, bo wtej samej
minucie odpowiedziałem, co ty. Poszukaj też w różnych sklepach modelarskich specjalnej masy właśnie na zimmerit .Jak bede przeglądał i cos znajde to prześle ci na PW.Można też kupić zimmerit z żywicy (np.ATAK) ale to dość droga sprawa. A i bym zapomniał jeszcze zimmerit z Eduarda, z blaszki( nie jest drogi).
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez Tomasz Mańkowski » wtorek, 5 kwietnia 2011, 20:32

Nugget napisał(a): A i bym zapomniał jeszcze zimmerit z Eduarda, z blaszki( nie jest drogi).

Ale nie jest wart nawet tych niewielkich pieniędzy...
Najlepszym "gotowcem" jest ATAK - a i tak wprawnie zrobiony własnoręczny, prezentuje się o wiele realniej...
MrFlayerX napisał(a):...zrobił ze szpachlówki wamodu...

No cóż, znam o wiele lepsze jakościowo szpachlówki niż WAMOD, którego jedyną zaletą ( w moim osobistym przekonaniu ) jest jego niezbyt wysoka cena...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez MrFlayerX » środa, 6 kwietnia 2011, 08:13

Ze są lepsze szpachlówki to ja wiem, ale teraz budżet mnie ogranicza zwłaszcza, że kupuję kompresor. Z tego co mi zostanie chcę kupić sobie zestaw academy no.AC1332 sturmgeschutz IV. Po zakupie tego modelu mój budżet osiwieję a ja razem z nim .
Chcę na nim wypróbować areograf zimmerit i ele. fototrawione. Trochę tych dodatków jest i będę musiał kasę od rodziców wyciągnąć, a to nie łatwa sztuka. Dlatego najtańsza szpachlówka na rynku, a poza tym na modelu tygrysa który zrobił wapel nie najgorzej wygląda. Link do tego modelu http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=29&t=14834&p=182219&hilit=+zimmerit#p182219.
MrFlayerX

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 6 kwietnia 2011, 20:31

MrFlayerX napisał(a):...Z tego co mi zostanie chcę kupić sobie zestaw academy no.AC1332 sturmgeschutz IV....

Jeśli to ma być model testowy - to OK.
MrFlayerX napisał(a):Chcę na nim wypróbować areograf zimmerit i ele. fototrawione.

Fototrawionki do tego modelu, to - moim zdaniem - niepotrzebna inwestycja...
Zaletą tego modelu ( AC 1332 ) jest jedynie cena. Sam model tylko z daleka przypomina pojazd jaki ma przedstawiać...
Ale na poligon dla aero czy własnoręcznego zimmeritu jest jak znalazł.
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez karambolis8 » środa, 6 kwietnia 2011, 22:21

Znasz przysłowie "Kto kupuje tanio, ten kupuje dwa razy"? Różnica w cenie to dosłownie PARĘ złotych...
karambolis8

Postprzez Adam Obrębski » środa, 6 kwietnia 2011, 22:36

Polecam Ci to co i mnie polecono:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=28&t=9238

PS. też swój pierwszy zimm robiłem na Stugu IV Academy i tez wamodem... ucz się na moich błędach chłopaku ;o)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez MrFlayerX » piątek, 8 kwietnia 2011, 11:38

Fajny pomysł z tym green stufem, ale ja go nie użyję bo jest za drogi.

PS. też swój pierwszy zimm robiłem na Stugu IV Academy i tez wamodem... ucz się na moich błędach chłopaku

Czyli, że nie używać szpachli wamodu, ale jednak jak byś mógł to podaj link czy wklej zdjęcie tego twojego stuga. Chciałbym zobaczyć jak on wygląda po złożeniu i innych waloryzacjach.
MrFlayerX

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 8 kwietnia 2011, 11:49

MrFlayerX napisał(a):Fajny pomysł z tym green stufem, ale ja go nie użyję bo jest za drogi.

PS. też swój pierwszy zimm robiłem na Stugu IV Academy i tez wamodem... ucz się na moich błędach chłopaku

Czyli, że nie używać szpachli wamodu, ale jednak jak byś mógł to podaj link czy wklej zdjęcie tego twojego stuga. Chciałbym zobaczyć jak on wygląda po złożeniu i innych waloryzacjach.

Proszę Cię... 30zł to jest, a na zimmerit do końca życia starczy. Waloryzacji tu jest zero, nie opłaca się w niego czegokolwiek pakować...
To był jeden z moich pierwszych modeli, chyba ze trzy razy przerabiany:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez MrFlayerX » piątek, 8 kwietnia 2011, 14:28

Nie neguje, ale czemu nie przykleiłeś bocznych płyt pancerza?
MrFlayerX

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje