Czarny półmat Gunze H

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Czarny półmat Gunze H

Postprzez Jajacek » wtorek, 12 kwietnia 2011, 21:21

Używam farb Gunze typu H (akryle wodne) i w palecie z niewiadomych powodów nie ma farby półmatowej. Czy da się zyskać półmat mieszając farbę błyszczącą i matową ? A jeżeli tak, to jakich proporcjach należy zmieszać obie farby ? Szkoda mi czasu i farb na robienie prób, może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów będzie w stanie mi doradzić.
ObrazekObrazek
Jajacek

Reklama

Re: Czarny półmat Gunze H

Postprzez karambolis8 » wtorek, 12 kwietnia 2011, 21:27

Najbardziej oczywiste pytanie jakie mi się nasuwa, dlaczego nie położysz na tą powłokę odpowiedniego lakieru?
karambolis8

Postprzez kicus » wtorek, 12 kwietnia 2011, 21:35

Do błyszczącej możesz dodać medium matujące Tamiya X-21 Flat Base. W zależności ile dodasz to otrzymasz półmat lub mat.
kicus

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 12 kwietnia 2011, 21:44

flat base ma tą brzydką przypadłość, ze delikanie rozjaśnia matowioną farbę. lepiej dodawać połysku do farby matowej
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Jajacek » wtorek, 12 kwietnia 2011, 21:56

karambolis8 napisał(a):Najbardziej oczywiste pytanie jakie mi się nasuwa, dlaczego nie położysz na tą powłokę odpowiedniego lakieru?

Bo go nie mam... :) Mam natomiast mat i połysk.
ObrazekObrazek
Jajacek

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje