Poszukuję dokumentacji do PWS-10

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Poszukuję dokumentacji do PWS-10

Postprzez Sparrow » środa, 13 kwietnia 2011, 08:43

Nabyłem ostatnio model PWS-10 (1/48) i szukam dokumentacji. Mam Polskie Skrzydła nr 3 i TBiU nr 157, "Polskie konstrukcje lotnicze" Glassa (stare i nowe wydanie). W Modelarzach i Planach Modelarskich chyba nic nie było. Macie jakieś tropy, gdzie szukać?
Z góry dziekuję!
Sparrow
Sparrow

Reklama

Re: Poszukuję dokumentacji do PWS-10

Postprzez GrzeM » środa, 13 kwietnia 2011, 09:12

Warto zerknąć na zdjęcia hiszpańskie - w przyzwoitej jakości pokazują parę istotnych elementów (najczęściej hiszpańskie PWSy są rozbite albo częściowo zdemontowane). Zdjęcia PWSów z Hiszpanii są dostępne w wielu miejscach.
GrzeM

Postprzez Jedrzan » środa, 13 kwietnia 2011, 09:17

LOTNICTWO z SZACHOWNICA numer 29 - artykuł + plany 1:48 p. Kołodziejskiego, plany 1:50 p. Luranca w Modelarzu ?/1975
- mam tylko rozkładówkę z planami, nie potrafię określić numeru
pozdrawiam
Andrzej Gomela
Jedrzan

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 13 kwietnia 2011, 09:23

Sparrow napisał(a): W Modelarzach i Planach Modelarskich chyba nic nie było. Macie jakieś tropy, gdzie szukać?
Z góry dziekuję!

W "Modelarzu" było. Chyba w 1979 roku :mrgreen:
Grzegorz2107

Postprzez Sparrow » środa, 13 kwietnia 2011, 09:27

Dzięki za tak szybki odzew! Muszę poszperać w swoich zapasach "Lotnictwa z szachownicą". Może mam ten numer. Czy mógłbym sie usmiechnąć o ewentualny skan z Modelarza :mrgreen: ?
Sparrow
Sparrow

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 13 kwietnia 2011, 09:29

Sparrow napisał(a):Dzięki za tak szybki odzew! Muszę poszperać w swoich zapasach "Lotnictwa z szachownicą". Może mam ten numer. Czy mógłbym sie usmiechnąć o ewentualny skan z Modelarza :mrgreen: ?

Jest teraz daleko ode mnie. Najwcześniej latem. :(
Grzegorz2107

Postprzez Sparrow » środa, 13 kwietnia 2011, 09:39

OK. Przypomnę się latem. W końcu to już za chwilę.
Sparrow
Sparrow

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 13 kwietnia 2011, 09:48

Sparrow napisał(a):OK. Przypomnę się latem. W końcu to już za chwilę.

O ile pamiętam, to był to jedynie plan w trzech rzutach, w skali ok.1/40. Nie jestem w stanie powiedzieć na ile szczegółowy. Opis techniczny i historyczny. Nie jestem pewien, że warto czekać. Cudów nie ma. Mimo to obiecuję poszukać jak będę u rodziców.
Grzegorz2107

Postprzez Sparrow » środa, 13 kwietnia 2011, 10:06

Tak, wiem czego można sie spodziewać po Modelarzu z tych lat. Chciałbym po prostu mieć wszystko, co się da. Może chociaż jeden szczegół się przyda. Swoją drogą pamiętam z jakimi wypiekami na twarzy zapoznawałem się z planami i historią P-61 w jakimś Modelarzu w latach 70-tych (mam ten numer do dziś).Czasem było to pierwsze i jedyne źródło wiedzy o niektórych samolotach. Teraz takie plany mogą tylko wzbudzić uśmiech politowania u obecnych adeptów modelarstwa!
Ostatnio edytowano środa, 13 kwietnia 2011, 10:16 przez Sparrow, łącznie edytowano 1 raz
Sparrow
Sparrow

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 13 kwietnia 2011, 10:15

Sparrow napisał(a):Tak, wiem czego można sie spodziewać po Modelarzu z tych lat. Chciałbym po prostu mieć wszystko, co się da. Może chociaż jeden szczegół się przyda. Swoją drogą pamiętam z jakimi wypiekami na twarzy zapoznawałem się z planami i historią P-61 w jakiś Modelarzu w latach 70-tych (mam ten numer do dziś).Czasem było to pierwsze i jedyne źródło wiedzy o niektórych samolotach. Teraz takie plany mogą tylko wzbudzić uśmiech politowania u obecnych adeptów modelarstwa!

Ten z P-61 też mam. :mrgreen:
Chyba...Po kilku przeprowadzkach nic już nie jest pewne.
Grzegorz2107

Postprzez Sparrow » środa, 13 kwietnia 2011, 10:20

Ja się przeprowadzałem tylko dwa razy i chyba wszystko mam. Tylko nie zawsze wiem gdzie! Zacząłem porządkować stare zbiory i na pierwszy ogień poszło czeskie Letectvi (lata 1980-1989). Zacząłem przeglądać numer po numerze i skanuję plany, monografie samolotów, plansze barwne, spisy treści. Zawsze będzie szybszy dostęp na komputerze niż na pawlaczu :D Obecnie jestem w roku 1984...
Sparrow
Sparrow

Postprzez piotr dmitruk » środa, 13 kwietnia 2011, 10:47

Jeśli masz tego sporo, to ze skanowaniem masz zajęcie do późnej emerytury.
Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to ja mając w kompie sporo zdjęć posegregowanych na kraje, firmy i konstrukcje, do każdego typu dołożyłem szablon w wordzie, gdzie wpisuję tytuły posiadanych książek, monografii, numery czasopism i płyt, gdzie mogę znaleźć informacje o danym typie. Pozycje z planami zaznaczam na czerwono. Kilka miesięcy archiwizowałem, a teraz raz na miesiąc wpisuję nowo nabyte pozycje. W razie potrzeby wystarczy klik i sięgnięcie na odpowiednią półkę.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez KayFranz » środa, 13 kwietnia 2011, 11:24

Sparrow, sprawdź maila...
Obrazek
KayFranz

Postprzez Sparrow » środa, 13 kwietnia 2011, 12:34

KayFranz - Jestem teraz w pracy. maila sprawdzę w domu. Ale już teraz dziękuję.
Piotrze - usystematyzowanie informacji o swoich zbiorach jest dosyć trudne. Już nie raz chciałem coś kupić na Allegro, bo zapomnialem, że już mam daną książkę czy plany. Też pracuję nad jakąś formą bazy danych. Na razie w Excelu. Największym problemem jest skatalogowanie dotychczasowych zbiorów.
Sparrow
Sparrow

Postprzez RAV » środa, 13 kwietnia 2011, 14:03

Mnie od dawna chodzi po głowie pomysł wszechogarniającego spisu treści gazet i książek, które mam. Bez skanowania, tylko informacje, że w gazecie lub książce takiej a takiej znajduje się artykuł/zdjęcie/plan/kolorówka nt. samolotu takiego a takiego. Do tego wyszukiwarka.

Kilkanaście lat temu już to zacząłem robić (w Accessie), ale jak łatwo się domyślić, po pewnym czasie zabrakło mi systematyczności w dopisywaniu informacji. Teraz chętnie zrobiłbym coś podobnego on-line, co dałoby możliwość zapraszania do współpracy większej liczby "dopisywaczy". Technicznie jestem w stanie zrobić "silnik" do tego - żadnych gotowców, wszystko "szyte na miarę". Są chętni do wspólnego wklepywania "notek bibliotecznych" własnych zbiorów?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste