Jak przykleić osłony reflektorów w Shermanach Tasca?

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Jak przykleić osłony reflektorów w Shermanach Tasca?

Postprzez Paweł Leszczyński » sobota, 9 kwietnia 2011, 17:19

Mam pytanie odnośnie Shermanów Tasca a dokładnie miejsca przyklejenia osłon reflektorów przednich.
Na przednim pancerzu są odlane cztery wypustki by zamocować te osłony, ale jak dokładnie je przykleić: „na styk”, czy miejsce łączenia ma być obok (po zewnętrznej czy wewnętrznej??). Nie mam pojęcia jak jest prawidłowo. Na fotkach sklejonych modeli trudno dostrzec ten detal.
Jak Wy to interpretujecie?
Paweł Leszczyński

Reklama

Re: Jak przykleić osłony reflektorów w Shermanach Tasca?

Postprzez micmal » poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 08:32

Witaj ! Bardzo trafne pytanie, które też sobie zadałem w związku z "lepieniem" M4A1 z Cape Gloucester. Niestety nie znalazłem odpowiedzi, ale wymyśliłem coś takiego... . Osłony powinny być przyklejone chyba na te cztery wystające punkty. Po ich przyklejeniu, dookoła nich zrobię z Magic Sculpa imitację spawów, tak aby zasłoniły "wypustki" i ich mocowanie. Taki mam plan. W jakiejś gazecie modelarskiej widziałem jak S. Zaloga tak postąpił z tym samym modelem Tasca. A może ktoś ma inny pomysł? Chętnie podpatrzę.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Re: Jak przykleić osłony reflektorów w Shermanach Tasca?

Postprzez martinello » środa, 13 kwietnia 2011, 19:04

Witam
Wklejam zdjęcie osłon reflektorów w FF Vc - ale zasada była chyba tak sama we wszystkich wersjach.
Obrazek
Jak widać spaw był raczej mało widoczny. Ja staram się miejsce klejenia osłon do pancerza zalać za pomocą cieniutkiego patyczka małą ilością kleju CA - po wyschnięciu tworzy się coś, co można by nazwać imitacją spawu :)
Zdjęcia pochodzą z książki Gawrycha o FF Vc

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat