P-47M Tamiya 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P-47M Tamiya 1/48

Postprzez Rayl » piątek, 15 kwietnia 2011, 09:51

Witam serdecznie
Jak że jestem modelarzem- pancerniakiem obecność mojego wątku na półce lotnictwo musi spowodowana być czymś naprawdę niesamowitym. I jest. Tą niesamowitą rzeczą jest tytułowy P-47M.
Model dostałem w prezencie od zupełnego laika w dziedzinie modelarstwa :mrgreen:, który to laik za bardzo nie wie co zrobił. Otóż zakupił jeden z najwspanialej wykonanych modeli w skali 1/48 jaki kiedykolwiek widziałem. Odwzorowanie detali jest oszałamiające i po wstępnym porównaniu wyprasek z planami z wydawnictw stwierdzić mogę iż nie ma on żadnych rażących błędów. Nie jestem specjalistą w lotnictwie więc tu moje pytanie do znawców "dzbanuszków": czy model ma jakiś błędy?
Drugie pytanie to kwestia waloryzacji. Jako iż jestem konserwatywnym pancerniakiem nie interesuje się nadmiernie nowościami na rynku lotniczym. Prosiłbym o informacje o najlepszych zestawach waloryzacyjnych do tego modelu, chociaż powiem szczerze, że waloryzacja tego modelu to poprawianie doskonałości :mrgreen:.
Do modeli Tamiyi to ostatnio straciłem zaufanie. Na Jagdtigerze tego producenta powiesiłem tyle psów, że organizacje broniące praw zwierząt wydały na mnie wyrok śmierci :P. Jednak P-47M to zupełnie inna kwestia. Ten model powinien być wizytówką Tamiyi.
Mam prośbę o jakieś ciekawe malowania M-ek. Wiem, że tego za dużo nie będzie z racji tego, ze wyposażono w nie tylko 56FG, ale może znajdzie się coś ciekawszego niż w instrukcji.
Z racji tego, że jestem "pancerniakiem" model będę chciał wykonać technikami częściej stosowanym w tejże dziedzinie niż lotnictwie. Co mi wyjdzie zobaczymy ;o).

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Paweł
Rayl

Reklama

Re: P-47M Tamiya 1/48

Postprzez greatgonzo » piątek, 15 kwietnia 2011, 10:20

greatgonzo

Postprzez Ostach » piątek, 15 kwietnia 2011, 14:40

Coś jest z tymi dzbankami, ze laicy kupują je modelarzom - ja też dostałem takiego od znajomych :D Model jest wizytówką Tamiyi. Najlepszy model samolotu w 48? Dzbanek z Tamki. Wg mnie nie ma sensu tam do niego ładować dodatków, może coś do kokpitu.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 15 kwietnia 2011, 17:43

Rayl napisał(a):Z racji tego, że jestem "pancerniakiem" model będę chciał wykonać technikami częściej stosowanym w tejże dziedzinie niż lotnictwie. Co mi wyjdzie zobaczymy ;o).

Pamiętaj tylko że P-47M w 56 FG to nieśmigane nówki i zmęczyć się wojną nie zdążyły.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Powrót do Lotnictwo - warsztat