PzKpfw 35(t) CMK 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

PzKpfw 35(t) CMK 1:35

Postprzez Nugget » sobota, 16 kwietnia 2011, 19:05

Witam mam 14 lat.Jest to mój pierwszy model. Tak wiem, że ten model dla niektórych wygląda jak śmieć.Ale musiałem go dodać, zrobiłem go 2 tygodnie temu, ale trochę wstydziłem się go dodać.Zdjęcia zrobiłem przy zachodzącym słońcu.Nie robiłem mu nawet podstawki, bo po co do takiego kloca. Proszę o ocenę. :)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Reklama

modele polskich samolotów

Re: PzKpfw 35(t) CMK 1:35

Postprzez xenomorph » sobota, 16 kwietnia 2011, 19:53

Witaj na forum.
Właściwie nie ważne jak teraz wygląda ten model, ani to, że zdjęcia są straszne, chodzi bardziej o to, iż masz swoje
hobby, które daje Ci radość i możliwość rozwoju. A robiąc kolejne modele będzie coraz lepiej. I będzie to bardzo dobry
punkt wyjściowy Twoich początków w modelarstwie.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez Nugget » sobota, 16 kwietnia 2011, 19:57

xenomorph napisał(a):Witaj na forum.
Właściwie nie ważne jak teraz wygląda ten model, ani to, że zdjęcia są straszne, chodzi bardziej o to, iż masz swoje
hobby, które daje Ci radość i możliwość rozwoju. A robiąc kolejne modele będzie coraz lepiej. I będzie to bardzo dobry
punkt wyjściowy Twoich początków w modelarstwie.

Pozdrawiam 8-)

Tak wiem pamiętaj to mój pierwszy model, wiem , że wygląda beznadziejnie a jeszcze bardziej pogarszają go fotki, chyba za późno je robiłem.Ale starałem się, i sprawiało mi to przyjemność.
PS.Aż tak złe są te foty co powinienem zmienić?
Nugget

Postprzez ROMAN » sobota, 16 kwietnia 2011, 20:23

Witaj. Co do zdjęć to na początek radziłbym w plenerze robić zdjęcia o innej porze dnia, nie o zachodzie. Najlepiej w dzień pochmurny gdy światło jest rozproszone jak w namiocie bezcieniowym. Słońce powoduje cienie które przy kłopotach z aparatem niepotrzebnie zaciemnia wiele treści z modelu. Takie zdjęcia też można robić ale wymaga to już wielkiej wprawy.

Co do sposobu fotografowania. Staraj się na początek być dalej od modelu z aparatem a dopiero później w jakimś programie to wykadrować. Teraz zrobiłeś duże "najazdy" z aparatem na model i ostrość kompletnie pouciekała, co w konfrontacji ze złym balansem bieli spowodowało mało precyzyjne zdjęcia. Fotografując model z większej odległości automatyczne będziesz miał większą głębie ostrości nawet robiąc to aparatem z telefonu.

Jeśli chodzi o model to jak na pierwszy czołg to jest całkiem nieźle. Wiele jeszcze pracy przed Tobą ale o to chodzi w tym hobby by patrzeć, czytać, pytać i kombinować.

pozdrawiam serdecznie
ROMAN

Postprzez Nugget » sobota, 16 kwietnia 2011, 21:18

Aparat mam w miarę niezły, ale muszę poznać dokładnie jego funkcje.Drugie zdjęcie robiłem trochę wcześniej.A co z brudzeniem, przesadzone, dobre ?
Nugget

Postprzez uki761 » sobota, 16 kwietnia 2011, 21:29

Powiem szczerze że na zdjęciach które pokazałeś podoba mi się brudzenie i dla mnie nie jest przesadzone.
Postaraj się o lepsze zdjęcia plizzz!?
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Nugget » sobota, 16 kwietnia 2011, 21:35

uki761 napisał(a):Powiem szczerze że na zdjęciach które pokazałeś podoba mi się brudzenie i dla mnie nie jest przesadzone.
Postaraj się o lepsze zdjęcia plizzz!?

Ok :mrgreen:
Nugget

Postprzez rollingstones » sobota, 16 kwietnia 2011, 21:40

Tak lepsze zdjęcia - to sterylne zdjęcia. Zrób je na jednolitym tle, aby modelarsko można było Ci pomóc i podpowiedzieć.
Takie gadżety z chmurkami w tle są fajne w odbiorze całości, ale trudno często coś powiedzieć o modelu.
Ja uważam, że masz potencjał i nie masz czego się wstydzić. Na następny model otwórz warsztat na forum - na bieżąco bedziemy korygować prace. Jak masz ochotę to zakup M113 Tamiyi - to tani model - około 65 zł. Będziemy mogli wspólnie zająć się malowaniem i śladami eksploatacji bo sam takiego robię. Zrobimy sobie taki wspólny krok po kroku.
płotka
rollingstones

Postprzez Nugget » sobota, 16 kwietnia 2011, 21:56

Seba dzięki za takie propozycje ale ja co Ty, cienias jestem. Wiem modelik oczywiście fajny i nie drogi.A gdybym gdzieś za tydzień założył wątek sd.kfz 140/1 italerki pomoglibyście mi ? Będę śledził twojego m113 i tak się będę uczył (też ten m113, niezbyt moja epoka).tak tego sd.kfz 140/1 chciałbym porządnie zrobić, będę się pytał o postawkę, ale to dopiero zacznę jak mi leń przejdzie.Bo zrobiłem tego 35(t).Propozycja kurczę jednak kusząca z tym m113. Może rodzice mi na wielkanocnego króliczka ufundują.Jednak na razie chcę zrobić to co mam na półce, bo jak na dopiero 5 miesięczną przygodę z modelarstwem jest tego dużo.
PS:z tym zakupem to przesadzam, ale zbieram oporządzenie, jako rekrut w grupie waffen ss, a to też hobby ujmujące z budżetu.
Nugget

Postprzez rollingstones » sobota, 16 kwietnia 2011, 22:04

Wstawiaj relację z warsztatu będzie najłatwiej pomóc. A M113, jak nie twoja epoka to nie morduj się ;o) Modelarstwo to przyjemność.
płotka
rollingstones

Postprzez Mecenas » niedziela, 17 kwietnia 2011, 09:23

rollingstones napisał(a): Modelarstwo to przyjemność.

O kurde...serio? :P

Nugget, model wcale Ci tak źle nie wyszedł. Nawet całkiem niezły kolor Panzergrau Ci zrobiłeś a jest to kwestia, która spędza sen z powiek wielu modelarzom. Być może niektórzy coś by tam zmienili w odcieniu, ale nie popadłeś w żadną skrajność. Z błoceniem podobnie, trochę przedobrzyłeś na kole napinającym, ale reszta jest tam gdzie trzeba.

Przed robieniem fotografii zapoznaj się dokładnie z tutorialami Tomka Siedleckiego z forum "Fotografowanie modeli" - to niestety też jest trudna działka i wymaga pracy tak samo jak robienie modeli.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Nugget » niedziela, 17 kwietnia 2011, 11:54

Dzieki Mecenas.Trochę zmieniłem zdanie, jak nie jest tak żle, to spróbuję do niego zrobić podstawkę, a następy model zacznę kiedy indziej.Tak podstawka tylko nie wiem od czego zacząć.Mam niepotrzebną ramkę do zdjęć, ale czy to się nada.Pomożecie towarzysze? Od czego zacząć?
Nugget

Postprzez ROMAN » niedziela, 17 kwietnia 2011, 12:10

Ramka do zdjęć się nada. Chodzi o to by ramka do zdjęć nie była piaskownicą z blokowisk gdzie treść zabawy toczy się wewnątrz jak nie wyrośnięte ciasto. Ramka do zdjęć sprawdzi się jak treść ramki wyrośnie ponad formę ramki przez co ta będzie tłem. Treść dioramki musi być ponad brytwanke (ramkę).
ROMAN

Postprzez rollingstones » niedziela, 17 kwietnia 2011, 12:12

Zerknij do warsztatów Ewpigi Romana lub moich, w części z nich spokojnie znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie, co ważne znajdziesz również trzy różne style i wybierzesz sobie ten który ci bedzie odpowiadał.
pozdrawiam
płotka
rollingstones

Postprzez Nugget » niedziela, 17 kwietnia 2011, 12:18

Dzięki panowie za odpowiedz, zerkam i bede zerkać.Teren zrobie chyba z plasteliny i będę wcierał pigmenty.Dzisiaj wieczorem zacznę.Teraz nauka, bo jutro sprawdzian z tej cholernej chemii(niestety nie modelarskiej) jakieś metody powstawania soli. Panowie jeszcze raz wielkie dzieki.Tylko tak chciałem dodać figurki, mam super panzergrenadierów w fajnych pozach, wszystko bybyło dobrze gdyby nie to, że mają trzewiki, a żołnierze niemieccy posiadali je od 43r a 35(t) zakończyło walkę w 41, ach wszystko przeciw mnie.
Nugget

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat