Jagdpanther Das Reich

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Jagdpanther Das Reich

Postprzez Rayl » wtorek, 19 kwietnia 2011, 10:57

Witam wszystkich. Czy ma może ktoś z szanownych kolegów jakieś info o Jagdpantherach z dywizji Waffen SS ze szczególnym uwzględnieniem Jagów z Das Reich? Nie mogę trafić na żadną fotkę z tych jednostek a te interesowałyby mnie najbardziej.
Das Reich i Hohenstaufen używały niewielkiej ilości Jagów na przełomie '44 i '45 jednak jakichś szerszych informacji nie posiadam o zastosowaniu bojowym. Das Reich miało na stanie Jagi aż do końca wojny.

Pozdrawiam
Paweł
Rayl

Reklama

Re: Jagdpanther Das Reich

Postprzez Korowiow » środa, 20 kwietnia 2011, 19:57

Cześć,

Przeglądnij ten wątek na ML :http://www.network54.com/Forum/47207/thread/991264753/2nd.+SS+Jagdpanther

Henrik Sjowall pisze ,że w książce wydawnictwa Militaria nr 121 Budapeszt-Balaton 1945 na stronie 19 w górnym rogu jest jedno zdjecie zniszczonej Jagdpanthery z Das Reich oraz 3 inne zdjecia porzuconych Jagdpanther z tej dywizji.
W wątku jest też jeszcze kilka informacji z których można wywnioskować jak były malowane.

Ja niestety nie mam tej książki ale jest dostępna np.w lutym w największym serwisie aukcyjnym była do nabycia za 23 zł i nie poszła.

Mam nadzieję ,że coś Ci to pomoże.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Rayl » czwartek, 21 kwietnia 2011, 06:50

Bardzo mi pomogłeś :mrgreen:. Kumpel ma tę książkę. Jeszcze dzisiaj sobie od niego ją pożyczę no i może uda mi się zrobić jagę z Das Reich :mrgreen:
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję.
Rayl

Postprzez Korowiow » czwartek, 21 kwietnia 2011, 16:51

Spoko :) Życzę powodzenia w projekcie.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste