Jajacek napisał(a):Kończę swój pierwszy model motocykla i zamierzam kłaść kalki na baku. Mam płyny Mr.Mark Setter i Mr.Mark Softer firmy Gunze. Czy płyn pod kalki powinien wyschnąć po nałożeniu, czy kłaść kalki zaraz po posmarowaniu powierzchni ?
A tak poza tym pytaniem, to będę wdzięczny za wszelkie inne sugestie w tym temacie.
Jajacek napisał(a):Gdyby to było takie łatwe...![]()
Namoczyłem kalkę w przegotowanej wodzie, do chwili kiedy dała się przesuwać na papierze, odłożyłem ją na bok, posmarowałem bak płynem podkładem i położyłem kalkę. Przykleiła się od razu i kiedy próbowałem ją przesunąć na właściwe miejsce - przerwała się. Co zrobiłem źle ?
Jajacek napisał(a):Udało mi się położyć te kalki, ale dwie wyszły mi trochę krzywo. Mam jeszcze jeden komplet i stąd moje kolejne pytanie. Czy da się odmoczyć kalkę i zdjąć ją do czysta - niekoniecznie w całości.
Po jakim czasie można psiknąć ostatnią warstwę lakieru ?

siara1939 napisał(a):1. Nie kladz lakieru pod kalki, bo alclad straci polysk.

siara1939 napisał(a): mialem na mysli zwyklego smiertelnika- jak ja sam np. bo sa magicy- jak Tomek Chacewicz, ktorzy klada lakier na Alclada i nie traci polysku.
Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości