P-61 B-10 "Blyskawica II" 1:72 Dragon/Bilek

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-61 B-10 "Blyskawica II" 1:72 Dragon/Bilek

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 21 kwietnia 2011, 01:02

erkamo napisał(a):Napis Błyskawica chyba da się zrobić za pomocą folii kalkomanii do druckarek atramentowych? A nie,...nie tak łatwo bo jest biały. :-/ . Lepiej nic nie będę "podpowiadał" :lol:

Próbowałem zrobić wydruk projektu Spitona atramentówką i większy problem był nie z białym, a z czarnym. Większa płaszczyzna czarnego nie uzyskiwała odpowiedniego nasycenia koloru i wychodziła mi zielonkawa. Na pewno lepiej wyszłoby na laserówce, ale do takiej nie miałem dostępu. Gdyby komuś udało się wydrukować, to chętnie sam bym się podpiął.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Postprzez chincz » czwartek, 21 kwietnia 2011, 07:23

Podobno są drukarki, które drukują również na biało. Chyba ktoś się ogłaszał w dziale giełda.
chincz

Postprzez mr.jaro » czwartek, 21 kwietnia 2011, 09:58

piotr dmitruk napisał(a):Na pewno lepiej wyszłoby na laserówce, ale do takiej nie miałem dostępu.

Zapewne to wiesz, ale na wszelki wypadek napisze. Kalkomanie od atramentowki nie nadaja sie do drukarki laserowej. Do laserowki potrzeba innego rodzaju kalkomanii.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez pilex7 » czwartek, 21 kwietnia 2011, 15:03

Moim zdaniem konwersji RGB -> CMYK dokonuje program drukujący a nie drukarka, ale mogę się mylić.

Biały papier do druku kalkomanii jest grubszy, bardziej "gumowy" i słabo kryje, dlatego tam gdzie się da lepiej jest używać przezroczystego. Innym mankamentem jest to że na krawędziach cięcia z reguły wyziera biały podkład.

Poniżej krótki opis dwóch z wielu metod zrobienia "błyskawicy". Jakość samego napisu nie jest zbyt dobra bo w pierwszej kolejności obrazek spitona został zwektoryzowany, co łączy się z utratą jakości kształtów. Niestety słabo rysuję a narysowanie tego napisu zajęło by mi dwa dni.

Na obrazku wektorowym czarny został zamieniony na 100%K a lekko szary na biały.
Na zwykłej drukarce domowej (IP5200) zostały wydrukowane dwie kalkomanie, a następnie pomalowane Liquid Decal Film, ale może to być dowolny lakier bezbarwny tylko bez zawartości wody bo ta powoduje rozpływanie się rysunku.

Kalki
Obrazek

Kawałek kadłuba został pomalowany na biało farbką gunze C
Obrazek

Kalkomania zastała naklejona z odrobiną Gunze Set pod.
Obrazek

Środek został zamaskowany taśmą Tamiya, a reszta pomalowana sprayem TS-14
Obrazek

Na końcu wszystko zostało pokryte sidoluksem.
Obrazek

Obrazek

Metoda druga to kalkomania i maska (która została wycięta na najgorszym z możliwych ploterów bo DXY-1100 z nożem do ciecia). Siła cięcia jest tak słaba, że wymagane są cztery przebiegi, żeby coś wyciąć :)
Najpierw całość została pomalowana czarną farbką, a potem została przyklejona maska.
Obrazek

Następnie pomalowane na biało (też Gunze C). Przy zrywaniu maski zerwał się też kawałek farby dając naturalne dużej wielkości obicie :) Efekt zupełnie niezamierzony.
Obrazek

Kalkomania była kładziona z użyciem z płynem Set. Boki kalkomanii zawijały się do góry, ale bardzo delikatnym smarowaniem Solem ładnie się przykleiły. W wersji finalnej kalkomanii czerwone elementy należy powiększyć o jakieś 0.1mm, wtedy znikną białe obwódki.
Obrazek

Po pomalowaniu sidoluksem.
Obrazek

Osobiście uważam, że lepsze efekty można uzyskać przy zastosowaniu metody drugiej ze względu na mniejszy "schodek". Kalkomania pokryta czarnym tuszem jest grubsza, ponadto taką kalkomanię trzeba zabezpieczać grubszą warstwą lakieru.
Sam rysunek trzeba też trochę zmodyfikować bo czarna kropka jest "grubsza" niż biała, dlatego też te obszary powinny być przed wydrukiem nieco pogrubione.

Spiton i Piotr, jak jesteście zainteresowani takimi kalkami to dajcie znać to je Wam wyślę. Spiton, jeśli masz ten napis w postaci wektorowej to go przyślij. I oczywiście trzymam kciuki za udany koniec budowy tego ciekawego modelu.
Ostatnio edytowano czwartek, 21 kwietnia 2011, 19:19 przez pilex7, łącznie edytowano 2 razy
pilex7

Postprzez mr.jaro » czwartek, 21 kwietnia 2011, 15:29

Ale jednak sam napis jest ladniejszy na kalkomanii. Ja zawsze obcinalem brzegi kalkomanii zostawiajac tylko niewielki margines, lekko retuszujac potem krawedzie. Mysle rowniez, ze malowanie sprayem (na zdjeciu warstwa farby wyglada dosyc obficie) uwydatnia krawedzie kalkomanii. Malowanie aerografem powinno wygladac delikatniej. Po czesci to tez kwestia samej grubosci kalkomanii. Ja kupowalem na eBay kalkomanie uzywane przy zdobieniu porcelany i byly one dosyc cienkie.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez pilex7 » czwartek, 21 kwietnia 2011, 16:07

HK napisał(a):Konwersji RGB->CMYK dokonuje sterownik drukarki. To jest program, więc w zasadzie masz rację.
Poza tym, świetna robota!
Ale nie do końca wszystko zrozumiałem. Drukujesz na specjalnym papierze który trzeba pokryć lakierem aby jak rozumiem tusz lepiej związał się z podłożem tak? Jakiego koloru jest ten podkład na papierze? Jeśli przeźroczysty, to litery w pierwszym wariancie nie mogły by być białe. Jeśli z kolei biały podkład, to w drugim wariancie musiałbyc dokładnie wyciąć czerwone obwódki żeby nie było widac białego. Więc może wariant 1 to druk na bili a wariant 2 na przeźroczystym? Tylko ze na zdjęciu pokazujesz wydrukowane obok siebie.

Sorry, jeśli nie opisałem tego jasno. Papier jest przeźroczysty, a wszystkie kolory na nim drukowane są transparentne, stąd konieczność stosowania białych podkładów. Litery w pierwszym wariancie były przeźroczyste, ale jak się to położyło na białą farbkę to zrobiły się białe (kalkomania po prawej stronie). Natomiast wydruk z lewej strony to tylko czerwone obwódki i czarne środki, który jest potem nałożony na biały napis namalowany przy pomocy maski.
pilex7

Postprzez spiton » czwartek, 21 kwietnia 2011, 22:00

Dla mnie rewelacja
Obrazek
Kilka drobnostek można podmalować pędzlem.
Mógłbym ten napis zrobić wektorowo, ale musielibyśmy się dogadać co do formatu. Bowiem robił bym go w programie architektonicznym, i nie wiem czy nie będzie problemu z exportem. Ale tak jak jest jest super !!!!
spiton

Postprzez spiton » sobota, 23 kwietnia 2011, 22:05

Podłubałem przy podwoziu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
spiton

Postprzez Aleksander » sobota, 23 kwietnia 2011, 22:15

Fajne! Wygląda bardziej na 1/32 niż na "nikczemną skalę" :lol: - podziwiam zegarmistrzowską robotę!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 23 kwietnia 2011, 22:46

No faktycznie ładnie to wygląda, ale czy już je wkleiłeś? Ryzykowne podejście.

Posty o kolorach w drukarstwie przeniosłem do HP.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez spiton » sobota, 23 kwietnia 2011, 22:49

Wetknąłem tylko bez kleju, żeby było widać prześwit w przednim kółku.
spiton

Postprzez rollingstones » sobota, 23 kwietnia 2011, 23:29

Mocna sprawa Spiton - podoba mi się to.
płotka
rollingstones

Postprzez don_kilio » niedziela, 24 kwietnia 2011, 11:52

Świetna robota, jak na tak małą skalę oddanie detali ekstra:). Jeśli podwozie jest dobrze i efektownie wykonane, podnosi atrakcyjność modelu.

Widzę końcówki działek, będzie coś więcej w komorze za nimi?
Robi się: 1/48 Italeri Tornado GR.4, 1/48 Academy Su-27 Flanker
--------------
don_kilio

Postprzez spiton » niedziela, 24 kwietnia 2011, 14:08

Bez przesady. Duże koła są waloryzowane blaszkami edka. Natomiast jestem zadowolony z kształtu "przewodów hamulcowych".
Starałem się je odtworzyć na podstawie zdjęć, i się w miarę udało.Zrezygnowałem z przewodów edkowych, bo były strasznie płaskie.
Opony to czarna farba + sproszkowana szara pastel. Nawet fajnie wyszło, ale na zdjęciach słabo widać.
don_kilio napisał(a):Widzę końcówki działek, będzie coś więcej w komorze za nimi?

Wycięty segment za działkami, to miejsce w którym zamocowałem wkręcany uchwyt, który będzie potrzebny podczas malowania, i być może robienia zdjęć.
spiton napisał(a):
Odciąłem blachę pokrywająca działka, po to, by w to miejsce wkleić na poxylinę śruby do których wkręcę szprychy rowerowe. Uzyskam w ten sposób trzymadełko, które będzie pomocne podczas malowania. Szprychy postaram się wkleić w miejscach w których są dziury do wyrzucania łusek. W ten sposób będę mógł "trzymadełko" wykorzystywać podczas fotografowania modelu.
Obrazek

spiton

Postprzez Jaho63 » niedziela, 24 kwietnia 2011, 14:37

spiton napisał(a):Duże koła są waloryzowane blaszkami edka. Natomiast jestem zadowolony z kształtu "przewodów hamulcowych".
Starałem się je odtworzyć na podstawie zdjęć, i się w miarę udało

Podobają się koła, podobają się przewody, to już opisz nam jak je zrobiłeś. Wprawdzie zbiesiłeś się tym "cywilnym" malowaniem, ale i tak jestem ciekaw "co dali".
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat