Podwozie Me-262

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Podwozie Me-262

Postprzez Jaro1941 » niedziela, 24 kwietnia 2011, 23:43

Witam!
Właśnie robię model Me-262 Revell'a w 1:72 i nie wiem na jaki kolor pomalować mu golenie podwozia? Chodzi mi konkretnie o model w malowaniu pudełkowym czyli niebieska trójka pod herbem i czarny szewron przed krzyżem z III/JG 7 z marca 1945. Proszę jeśli to możliwe o w miarę szybką odpowiedz. Mam nadzieję, że są tu jacyś znawcy messerów ;o)
Z góry dzięki za pomoc!
Jarek
Jaro1941

Reklama

Re: Podwozie Me-262

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 00:07

Naszego naczelnego Messerologa chwilowo nie ma (mam nadzieję, że chwilowo) więc w ogóle zabiorę głos. Myślę, że standardowo, czyli poza amortyzatorami w alu reszta ciemnoszary.
Obrazek
Obrazek
Pokażesz go? Poprawiasz w nim coś? Malowanie wybrane z jakiegoś powodu (pilot Erich Mikat) czy z przypadku?
Ten?:
Obrazek
(Foty z netu)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Jaro1941 » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 00:30

Dzięki za szybką odpowiedz! Tak to jest dokładnie ten co na fotce ;o) Co do poprawek to kupiłem do niego blaszkę edka no i oczywiście ,,szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla" bo ten model duuużo jej wymaga. Nie bawiłem się bardzo w sprawdzanie linii podziału blach itp bo nie mam dobrych planów do tego. A jeśli chodzi o pokazywanie to na forum jestem od niedawna i jeszcze żadnej galerii nie robiłem :oops:
Jeszcze odnośnie samych tych fotek to widać, że wnęki są w tym samym odcieniu. Czy możliwe jest to, że wnęki miały czasami inne kolory niż golenie? :-/
Jaro1941

Postprzez Murek » środa, 27 kwietnia 2011, 23:13

Jaro1941 napisał(a):Czy możliwe jest to, że wnęki miały czasami inne kolory niż golenie?

Pod koniec wojny wszystko było możliwe włącznie ze stosowaniem tylko farb podkładowych lub nie malowaniu wcale - piszę ogólnie o Luftwaffe
Murek

Postprzez Kuba P. » środa, 27 kwietnia 2011, 23:14

Ale chłopaki fantazjujecie... :mrgreen:
Nos Schwalbe to w większości stalowa konstrukcja, zabezpieczana fabrycznie tak, jak zabezpieczano ten materiał tu jasny, blady 02. Także w komorze podwozia przedniego. Jak całość kadłuba malowano od spodu to po montażu i szła RLM 76 na zwewnątrz jak sądzę bez specjalnego maskowania wnęki koła przedniego.
Kadłub i skrzydła to dural + stalowe elementy. Czyli wnęki podwozia gołe, bebechy kadłuba gołe + podmalówki elementów RLM 02.
Golenie nie żadne ciemno szare (o matko...co on wkleił :-/ ) tylko RLM 02 ale taki klasyczny, ciemny, potwierdza to analiza zachowanych elementów.
Felgi czarne albo szare 66.
Tak będzie na pewno poprawnie.
Kupcie sobie nowe Japo, naprawdę przyjemna książka (najlepiej się czyta w różowych kapciach).
Kuba P.

Postprzez Jaro1941 » czwartek, 28 kwietnia 2011, 12:16

Dzięki za odzew ;o) Sam mam na mało zdjęc, a na dotatek częśc materiałow mam trzymam w Rzeszowie a część w Lesku i sam nie mogłem tego rozgryśc. Jak go skończe to może porwe się z nim na jakąś galerię na forum :P (wkońcu mógłbym coś swojego pokazać... :P ).
Jaro1941

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste