Komora lakiernicza

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Komora lakiernicza

Postprzez portalus » sobota, 30 kwietnia 2011, 21:09

Urządzam się w nowej modelarni i powoli zbliża się moment pierwszych malowań.
Nadmiar wolnego czasu w związku z długim łikendem oraz inspiracje czerpane z "Sąsiadów" czyli Pata i Mata a może też skutek marcowej wizyty w Strefie Zero (Czarnobyl-Prypeć-Sławutycz) zaowocowały takim wytworem.
Bezkompromisowo i po bandzie.
Materiały to 3 płyty styropianu 10 oraz 6 płyt 5. Dodatkowo wentylator łazienkowy 100 i 2 obejmy oraz jakieś 2 metry elastycznego kanału wentylacyjnego - wszystko z odzysku.
Brakuje jeszcze oświetlenia.
Spoiwo to klej polimerowy oraz pianka montażowa - też pozostałości po budowie.
Czas pracy - koncepcyjny i właściwy - max 1 h - 2 noce na schnięcie.
W celu zabezpieczenia styropianu przed działaniem rozpuszczalników wyłożyłem wnętrze tekturą falistą odzyskaną z kartonów po jakichś meblach.

Obrazek
Obrazek
Nie zaśmiecam wątku o profesjonalnych lakierniach, po pierwszych malowaniach dam znać jak to się sprawdza w praktyce.

No musiałem się z wami podzielić tym moim osiągnięciem w zakresie inżynierii amatorskiej.
Profesjonalny jest jedynie komin wentylacyjny.
portalus

Reklama

Re: Komora lakiernicza

Postprzez Seweryn » sobota, 30 kwietnia 2011, 22:29

Będzie robić :) mam podobną rzeźnię ;)
Seweryn
Seweryn

Postprzez Aleksander » niedziela, 1 maja 2011, 19:48

Wyglada jak kominek :lol: . Ważne, żeby działała - i pewnie tak będzie!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 1 maja 2011, 19:52

Jaki byk! Ja się zbieram za budowę komory od jakiś 2 miesięcy i się zebrać nie mogę.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Aleksander » niedziela, 1 maja 2011, 20:02

Jeżeli można, podłączę się trochę i podrążę nieco temat - ostatnio mam okazję zbudować sobie komorę lakierniczą z PCV - wiem, będzie trochę ciężka, ale ma swoje plusy - jeden z boków i górę zostawię przezroczystą (choć nieco niebieskawą), żeby było lepsze oświetlenie. Zanim jednak zacznę planować kształt, chciałbym uzyskać "wiedzę" na temat wentylatorów/wyciągów. Dawno temu pozbyłem się takiego bezszczotkowego wentylatora i teraz szukam jego następcy - czy wiemy coś o tym, jaka powinna być średnia wydajność (albo jakiś inny parametr określający ilość wyciaganego powietrza) takiego sprzętu, żby malowanie było bezzapachowe, a jednocześnie nie zrywałoby farby z modelu?
Może ktoś jest w stanie podać konkretny model "wiatraka" wystarczająco spełniający taką rolę? Jakieś osobiste doświadczenia? Spotkałem się ostatnio z informacją, że wentylator od komputera może wystarczyć, jest poza tym bezszczotkowy, więc bezpieczny.
Jakieś sugestie?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez portalus » niedziela, 1 maja 2011, 22:00

Co do wydajności to mój wentylator to taki zwykły tani łazienkowy fi 100. Został mi bo kupiłem do WC taki super cichy a w łazience zmieniłem koncepcję i mam zabudowany w suficie tunelowy. Jak się go włączy to rura się wzdrygnie i to wszystko, nie czuć powiewu od frontu, muszę zajarać jakiegoś blanta może ruch dymu da się zaobserwować - otwór od frontu ma około 90x50.
W każdym razie po dzisiejszym malowaniu nie śmierdziało i nie było odkurzu w pomieszczeniu a o to chodziło - 1 okno uchylone.
Duży - mam miejsce to się nie ograniczam, żona stwierdziła, że do czego mi potrzebne przy modelach dygestorium - znaczy się jak nic będę coś kombinował.
Teraz rozwiązuję problem oświetlenia, na całe pomieszczenie (ok. 25-30m2) mam 2 żarówki 60W i lampy na biurko 75+20W. Jak maluję to do okien i balkonu (N) siedzę tyłem i za dnia coś tam widać ale teraz wieczorem to szkoda roboty.

Jak kiedyś sprzedawałem komory laminarne to tam były montowane większe wentylatory odśrodkowe - takie jak spotykane w wyciągach kuchennych. Wymiary takiej komory były zbliżone ale otwór dla operatora był znacznie niższy niż u mnie. Tam też sufit był wyłożony filtrem hepa, który niewątpliwie stawiał opór, czego u mnie nie ma.

Zauważyłem też jak na razie dwa minusy mojego rozwiązania - jest za lekkie - delikatne puknięcie i wszystko się przewraca. Drugi minus to brak blatu, do którego można by przykręcić stojak na aero.
portalus

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje