sq9ans napisał(a):Czyli mogę robić spokojnie A3 i dużego błędu nie popełnię.
Jedyny problem to to, czy samolot miał zewnętrzne MG FF czy też ich nie miał. Sprawa bez zdjęcia nie jest taka prosta, ponieważ znane mi fotografie wersji A-2 i A-3 pokazują, że połowa, o ile nie więcej, nie miała działek MG FF. Przez lata uważałem, że do jednostek trafiały uzbrojone w te zewnętrzne działka i dopiero tam demontowano je, o ile taka była tendencja w danej jednostce. Nic bardziej błędnego. Książka Rodeikego otworzyła mi oczy. Otóż fabrycznie albo montowano działka, albo nie. Była pewnie jakaś zależność, np. odniesienie do konkretnych serii, ale jej nie znam. Na fotografiach są fabrycznie nowe Fw 190 z działkami, jak i bez nich. O ile pamiętam, dla A-3 Rodeike podaje jako standard uzbrojenia tylko MG 151 i MG 17, natomiast MG FF jako opcja. Przekładając to na model nie chodzi bynajmniej o same lufy, bo to akurat to jest "pan pikuś", ale o panel pod środkową częścią skrzydła. Otóż gdy działek nie było, panel był płaski, gdy były, to wtedy pojawiały się charakterystyczne wypukłości. Jeżeli jest zdjęcie i na zdjęciu widać te działka - to sukces. Ja walczę od lat o zdjęcie Fw 190 A-3 Josefa Prillera takie, które pokazuje, czy miał działka, czy nie. Zgaduj zgadula