91' Firebird Formula 1/24 Revell

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: 91' Firebird Formula 1/24 Revell

Postprzez kitt94 » sobota, 26 lutego 2011, 18:51

Dawno nic nie pisałem, ale to z braku czasu.

Wnętrze....wow, fotel wklejony! :D

Obrazek

A drugi do odtłuszczenia i podkład :)

Obrazek

Dalsze prace nad kastą. Oszlifowana, pogłębiłem linie podziału i dokleiłem przód (prawdziwy facet nie potrzebuje instrukcji :rocket: ). Zaszpachlowałem szczelinę przed lewym reflektorem, bo była za duża. Trzeba było ją zmniejszyć :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I tu zaczynają się przeróbki, jednak bez tego nie przeżyję. Tak wygląda "klosz" tylnych lamp.

Obrazek

A tak zderzak:

Obrazek

A co to ma wspólnego z tylnym oświetleniem? A to:

Obrazek

Ta płytka była odlana razem ze zderzakiem i stanowiła "wkładkę" tylnych lamp. Za płytko to wszystko, więc aby nadać głębię odciąłem ją od zderzaka i miejscami ponaprawiałem. Plan jest taki- dorobić kartonowe "ścianki" i wyłożyć je folią z fajek, ewentualnie specjalną, mocno błyszczącą. Zobaczy się. Potem imitacja żarówek z główek od szpilek.

Maksa, oszpachlwoana i oszlifowana, do odtłuszczenia.

Obrazek

Tylny spoiler, zaszpachlowany i oszlifowany, do odtłuszczenia:

Obrazek

Przedni, jak wyżej:

Obrazek

Lusterko, jak wyżej :P

Obrazek

Akumulator, do odtłuszczenia:

Obrazek

I dalsze prace nad światłem stopu:

Obrazek
kitt94

Reklama

Postprzez kitt94 » sobota, 19 marca 2011, 20:01

Dziś trochę podłubię, żeby nie było, że prace ustały. Ważniejszy projekt, plus praca i szkoła skutecznie ograniczają prace przy ponciaku
kitt94

Postprzez Macio4ever » wtorek, 22 marca 2011, 10:16

Taka drobna sugestia odnośnie fotek: spróbuj z czarnym luib ciemnoszarym tłem. Jeżeli nie udało Ci się załapać ostrości na małym elemcie, co się zdarza, to cyknij kolejną fotkę lub nie wstawiaj rozmazanej. Nikt z nas nie bedzie w stanie sensownie skomentować Twojej pracy, nie widząć jej w szczegółach.

Kolejna sprawa, sam zostałem za to skarcony :) - kadruj mały element aby nie stanowił 5% zdjęcia.

Co do spraw stricte modelarskich - wnętrze moim zdaniem warto jeszcze poprawić. Ten czarny trochę za bardzo się świeci i sprawia wrażenie przylanego. To może być kwestia zdjęcia wiec sam rozważ i ewentualnie daj nową fotę.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Przemo66 » wtorek, 22 marca 2011, 16:00

Zrób zdjęcie z daleka ale nie za bardzo i jak masz w aparacie przybliżenie to tak zapisz fote i wstaw bo ja np. tak mam w aparacie. :) A wnętrze możesz zmatować lekko papierem.
viewtopic.php?f=21&t=15133&start=30 Chevrolet Nomad project
Obrazek
Przemo66

Postprzez Macio4ever » wtorek, 22 marca 2011, 16:42

Przemo66 napisał(a):(...) A wnętrze możesz zmatować lekko papierem.

Przemo - czy ty kiedykolwiek zrobiłeś coś takiego na czarnym z dobrym skutkiem? :D No można zmatować /zdjać praktycznie do podkładu/ PRZED kolejnym malowaniem.
Jak dla mnie zdjąć i pomalować raz jeszcze albo od razu delikatnie pomalować półmatem. Z papieru zostaną rysy, widoczne po kolejnej warstwie czarnego.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Przemo66 » wtorek, 22 marca 2011, 16:54

Papier ścierny 2000 i jest gut... :P
viewtopic.php?f=21&t=15133&start=30 Chevrolet Nomad project
Obrazek
Przemo66

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 22 marca 2011, 22:50

Przemo66 napisał(a):Papier ścierny 2000 i jest gut... :P

Nawet jeśli nie zostawisz rys, to ja bym to wolał wykąpać w krecie niż bawić się w matowienie foteli i tych wszystkich elementów, szkoda roboty.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez siara1939 » wtorek, 22 marca 2011, 23:06

Fred-k2 napisał(a):
Przemo66 napisał(a):Papier ścierny 2000 i jest gut... :P

Nawet jeśli nie zostawisz rys, to ja bym to wolał wykąpać w krecie niż bawić się w matowienie foteli i tych wszystkich elementów, szkoda roboty.

Trzeba znowu bedzie siedzenie odklejac, aby to ladnie pomalowac. :twisted:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez kitt94 » niedziela, 1 maja 2011, 12:47

Każdy szanujący się modelarz (a w moim przypadku raczej składacz), powinien raz na jakiś czas "zapomnieć" o projekcie. :D

Natłok innych spraw trochę opóźnił prace i raczej się to nie zmieni, gdyż dostałem kolejne zlecenie. Ale oto jak wygląda wkładka tylnego światła:

Obrazek
Obrazek

Oczywiście szpachla jeszcze do obróbki.

Jeśli chodzi o wnętrze, to teraz już nic nie będę z nim robił, bo i tak nie mam czasu na robienie Pontiaca, a to jeszze mi trochę prace opóźnie. Ale obiecuję, że w następnym modelu, wnętrze będzie inne, lepsze ;)

Nie wiem, kiedy znów się u Was pojawię...może jutro, może kiedy indziej, ale piszcie, piszcie :)

Aha, zdjęcia jednorazowo na tym tle, niebieskie mi się "spsuło".
No i spróbuję z szarym, ew. czarnym.
kitt94

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 1 maja 2011, 14:58

Trudno coś napisać bo zdjęcia nadal są dosyć kiepskie i za dużo nie widać. Wygląda jakbyś robił fotki telefonem. Niebieskiego tła nie polecam, najlepiej moim zdaniem robić na biały lub czarnym, pobaw się ustawieniami aparatu i zobacz kiedy będą najlepsze efekty.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat