P-38 Twintail Dragon

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

P-38 Twintail Dragon

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 1 maja 2011, 00:01

Witam,
poszukuję zdjęć i nie tylko żółtonosego Lightninga z 459 FS (CBI)
Tego co to na nosie stanął... to chyba on. Wszelkie informację na jego temat się przydadzą.
Obrazek
Hasegawa wypuściła ten model w skali 1/48 pod nr JT158
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Reklama

modele polskich samolotów

Re: P-38 Twintail Dragon

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 1 maja 2011, 07:35

Malowanie wydaje się inne niż to co dała Hasia.
Obszar kreskowany jest wypełniony kolorem, a nie kamuflażem, na ogonie widać pas i coś powyżej z ostrym kątem (jakby grot strzały?)
Do tej pory zresztą widziałem tylko kolorówki z zielonym smokiem (m.in. u Jarskiego)
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez GrzegorzS » niedziela, 1 maja 2011, 09:40

Ja też znam tylko zielone smoki na Lightningach 459 FS. Ten proponowany przez Hasegawę jest w ogóle jakiś odmienny, bo bez numeru na stateczniku, bez numeru seryjnego na nosie, a na pozostałych fotkach to raczej element wspólny dla wszystkich maszyn. Kolorystyka smoków też jest raczej inna niż na „Haleakala” H.H. Sealy’ego ( ta z 12 na usterzeniu w tle pudełka Hasegawy). Według moich dociekań to wnętrze paszczy było czerwone a język zielony tak jak cały smok obwiedziony dodatkowo żółtą przerywaną linią. Ta zieleń jest jaśniejsza od OD na górnych powierzchniach Lightninga ale to może być coś podobnego do Interrior Green. Same rysunki smoków też mają indywidualny charakter na poszczególnych maszynach. Wklejam kilka fotek jakie znalazłem w tym temacie. Pochodzą one z publikacji Squadrona i Ospreya jakie znalazłem u siebie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
GrzegorzS

Postprzez Jaho63 » niedziela, 1 maja 2011, 09:43

A mnie zainteresował ten wąchający mu ogon Lightning. Widzę tam scoreboard, jakiego w 459 FS nikt się nie dorobił. Tak samo jak Piotr kojarzę tylko zielone smoki. Najpopularniejszy Seale'go, choć nie był czołowym pilotem jednostki. Sprawdzałeś te malowania w Osprey'u? Nie pamiętam teraz, które numery, ale było kilka zeszytów z asami P-38. Jeśli chcesz to przeglądnę.
Aha, już Grzegorz zdążył wyjaśnić. Czyli Glenn...
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez greatgonzo » niedziela, 1 maja 2011, 10:01

Trzeba uważać z kolorówkami, bo namiętnie przedstawiają niewłaściwy dla wczesnych J wiatrochron.
greatgonzo

Postprzez GrzegorzS » niedziela, 1 maja 2011, 10:05

Nie mam fotek z prawej strony, ale przynajmniej ten Glenn'a miał chyba piękne godło także i na prawej burcie. Nie wiem jak pozostałe, ale kojarzę jakiś model Lightninga na forum z tym malowaniem. Niestety nie mogłem go teraz znaleźć.
GrzegorzS

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 1 maja 2011, 12:30

Dzięki za pomoc. Nie pozostaje mi nic innego jak dorwać gdzieś kalki do "zielonego smoka". Nie ma ktoś na zbyciu takich kalek? Choćby takich.
Obrazek
greatgonzo napisał(a):Trzeba uważać z kolorówkami, bo namiętnie przedstawiają niewłaściwy dla wczesnych J wiatrochron.

O to chodzi?

Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 1 maja 2011, 12:35

Darek Trzeciak napisał(a):Dzięki za pomoc. Nie pozostaje mi nic innego jak dorwać gdzieś kalki do "zielonego smoka". Nie ma ktoś na zbyciu takich kalek? Choćby takich.
Obrazek

Suponuję, że w 1:48?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 1 maja 2011, 21:30

piotr dmitruk napisał(a):Suponuję, że w 1:48?

Zgadza się Piotrze b.dobrze przypuszczasz. Przepraszam za zamieszanie. Nie spostrzegłem, że zdjęcie przedstawia kalkomanie w skali 1/72. Oczywiście szukam analogicznych kalkomanii w 48-ce.
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez greatgonzo » niedziela, 1 maja 2011, 21:50

Mam takie kalki na Halleakalę Sealego. Chyba Hasegawa ale nie pamiętam. Dochodzę do wniosku, że niestety marne mam szanse na zrobienie kiedyś tego modelu, a zresztą pewnie i tak bym ich nie wykorzystał.
Chce?
Wiatrochron - tak, jasne.
greatgonzo

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 1 maja 2011, 23:03

greatgonzo napisał(a):Chce?

Chcę, chcę i to bardzo. Radku poproszę o szczegóły transakcji na PW.
Z wiatrochronem niestety będzie kłopot. trzeba będzie kombinować.
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez GrzegorzS » poniedziałek, 2 maja 2011, 10:23

Nie wiem czy namalowanie tych smoków nie będzie lepszym pomysłem niż kalki. Zobacz Darku jak one przechodzą z powierzchni na powierzchnię w kalkach będzie to trudno ułożyć. Oczywiście godła i oznaczenia jak najbardziej przydadzą się z kalek.
GrzegorzS

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 2 maja 2011, 10:29

Tam w tych kalkach to chyba są też szablony do wycięcia tych smoków. Dobra, nie pamiętam, muszę je wygrzebać.
greatgonzo

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste