Pytanie o metalizery Gunze Mr.Color

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pytanie o metalizery Gunze Mr.Color

Postprzez Jajacek » poniedziałek, 2 maja 2011, 18:00

Kupiłem ostatnio metalizery serii Gunze Mr.Color - 211 Chrome Silver i 217 Gold. Czy żeby uzyskać dobry efekt trzeba użyć jakiegoś konkretnego podkładu :?:
ObrazekObrazek
Jajacek

Reklama

Re: Pytanie o metalizery Gunze Mr.Color

Postprzez portalus » poniedziałek, 2 maja 2011, 18:13

Trzymaj się jednej firmy - czy Surfacer 1000 lub 1200.
To na początek, potem będzie czas na eksperymenty.
portalus

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 2 maja 2011, 18:19

Tamiyowski podkład (Tamiya Fine Surface Primer z puszki) też należy do najlepszych i będzie działał ze wszystkimi farbami. Możesz na niego wrzucić też czarny połysk.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » poniedziałek, 2 maja 2011, 18:52

portalus napisał(a):Trzymaj się jednej firmy - czy Surfacer 1000 lub 1200.
To na początek, potem będzie czas na eksperymenty.

Ok, a po co w ogóle daje się surfacer ? Czy jest potrzebny tylko do wyrównania powierzchni ?
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez KK » poniedziałek, 2 maja 2011, 23:04

surfacer 1200 /takiego używam/nie wyrównuje powierzchni : uwidacznia wszelkie niedoróbki /rysy,ubytki itd/i poprawia przyczepność powłoki lakierniczej,acrylowej przede wszystkim.
KK

Postprzez tomek_chacewicz » wtorek, 3 maja 2011, 19:07

211 Chrome silver to chyba najgorszy wybór jeśli szukałeś chromu, ściera się niemiłosiernie choć kładziony na bardzo błyszczącą farbę daje ładny efekt, lepiej było doinwestować drugie 15zł i kupić Alclada albo trochę więcej i Mr. Color Super Metallica.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Jajacek » wtorek, 3 maja 2011, 19:20

Mam dwa Alclady: Chrome i Pale Gold. Potrzebowałem jeszcze jeden, trochę bardziej matowy, udający polerowane aluminium.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez pilex7 » wtorek, 3 maja 2011, 19:25

Jajacek napisał(a):Mam dwa Alclady: Chrome i Pale Gold. Potrzebowałem jeszcze jeden, trochę bardziej matowy, udający polerowane aluminium.

Wszystkie zasady dotyczące malowania Alcladem Chrome nalezy stosować do metalizerów gunze serii MC, czyli podkład, potem farbka błyszcząca, metalizer i na końcu opcjonalnie jakieś zabezpieczenie.
BTW: Chrome słabo się nadaje jako polished aluminium.
pilex7

Postprzez Macio4ever » wtorek, 3 maja 2011, 19:40

Jajacek napisał(a):Mam dwa Alclady: Chrome i Pale Gold. Potrzebowałem jeszcze jeden, trochę bardziej matowy, udający polerowane aluminium.

Jajacek, na Boga :) Przecież nawet nie znając angielskiego masz na stronie Alclada wszystkie kolory jak na tacy: http://www.alclad2.com/finishes/finishes.html To po pierwsze.

Po drugie, jeżeli nie pasują Ci zdjęcia ze strony producenta, to co Ci da odpowiedź któregoś z nas? Np kup aluminium, jest matowe oddaje wiernie kolor aluminium albo chesz ciut inny odcień, to weź dural. Przecież to będzie mało miarodajne.

Wrzuć warsztat, pokaż co chcesz zrobić lub jaki efekt uzyskać, pokaż co próbowałeś i co nie wyszło. Wtedy nasza pomoc będzie wartościowa i będziemy mieli poczucie, że nasz czas został uszanowany.

Pytałeś o metalizery, doradzało Ci kilka osób, a kupiłeś te gunziaki, z którymi to będzie płacz, a nie malowanie... I weź tu Panie bądź mądry ;o)
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » piątek, 6 maja 2011, 21:06

Macio4ever napisał(a):
Pytałeś o metalizery, doradzało Ci kilka osób, a kupiłeś te gunziaki, z którymi to będzie płacz, a nie malowanie... I weź tu Panie bądź mądry ;o)

Nie turbuj się :)
Te metalizery Gunze kupiłem na samym początku, kiedy nie wiedziałem jeszcze o istnieniu Alcladów :D
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez MARIO » sobota, 7 maja 2011, 11:33

Witam. Metalizerami guncaka malowałem B-58A HUSTLER; F-100 Supersabre i F-86f Sabre. Dałem podkład czarny połysk Humbrola
MARIO

Postprzez Jajacek » sobota, 7 maja 2011, 14:14

MARIO napisał(a):Witam. Metalizerami guncaka malowałem B-58A HUSTLER; F-100 Supersabre i F-86f Sabre. Dałem podkład czarny połysk Humbrola

A nie wycierają ci się :?:
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez MARIO » sobota, 7 maja 2011, 15:06

Byle by nie polerować za mocno. Przy F-100 trochę się wytarło. Uzupełniłem metalizerem ALUMINIUM MODEL MASTERA.
MARIO

Postprzez pilex7 » sobota, 7 maja 2011, 16:51

Jajacek napisał(a):
MARIO napisał(a):Witam. Metalizerami guncaka malowałem B-58A HUSTLER; F-100 Supersabre i F-86f Sabre. Dałem podkład czarny połysk Humbrola

A nie wycierają ci się :?:

Prawie wszystkie "supermetalizery" się wycierają. Mam tu na myśli takie farbki jak Gunze MCxxx, Model Master Buffing Metallizer, Alclad HighShine czy Gunze SM06 Chrome Silver.
Jeżeli chcesz uzyskać farbkę która będzie się dobrze trzymać (kosztem utraty super błysku) to można do tych metalizerów dodać trochę Gunze Metal Primer lub MM Sealer for Metalizer. Powierzchnia którą się maluje powinna być wypolerowana lub pomalowama błyszczącą farbką.
pilex7

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje