Wczoraj skończyłem Bisona I i nie tracąc czasu rozpoczynam kolejny projekt.
Kolega poprosił mnie o małą robótkę :
Pojzad : Grille Ausf.H Sd.Kfz.138/1 with self propeler gun crew- zestaw firmy Dragon nr 9004 a więc ten stary.
Wg informacji na wypraskach i instrukcji model został wyprodukowany w 1994 r. ,co niestety widać po jakości wykonania części.
Co dziwne po baczniejszym przeglądzie wyprasek stwierdziłem ,że mamy tu "Europę dwóch prędkości" tzn. części pochodzą jakby od dwóch producentów lub z dwóch okresów produkcji - objawia się to tym, iż wanna kadłuba i reszta części, które tworzą "dół pojazdu" ( z wyjątkiem kół i gąsiennic ) są dużo lepiej wykonane.
Detale są bardziej finezyjne, lepiej odwzorowane - ogólnie robią lepsze wrażenie.
Reszta części wygląda jak produkt firmy Alan lub innej z za naszej wschodniej granicy, z tego okresu.
Detale jakby rozmyte, brak im polotu i finezji.
Wytłumaczeniem tego faktu może być to,iż jest to zestaw uzupełniony o załogę a więc dodatkowy wypust , który pojawił sie na rynku w jakiś czas po premierze pierwotnego zestawu.
Dodatki : tutaj na bogato ponieważ dysponuję zestawem Griffon Model BPL 35007 - BONUS PACK
W zestawie 13 blaszek, dwa arkusze kalkomanii, miedziany drucik, poliestyrenowy pręcik, toczone uchwyty pocisków.
Dzięki zestawowi można zwaloryzować przedział silnikowy, przedział bojowy, błotniki, armatę, elementy zewętrzne pojazdu - całe mnóstwo blachy.
Co prawda zestaw dedykowany jest do zestawu 6470 Dragona ale powinno dać sie to zaadoptować - coś tam pewnie będzie trzeba dorobić.
Lufa RB Model zestaw nr 35B53.

Malowanie : dunkelgelb z zielonymi, ostrymi, regularnymi wielokątami i lekko brązowe trójkąty czyli takie :

Zdjęcie z internetu.
EDIT: Startuję za tydzień bo mam napięte terminy w pracy więc na razie cisza - coś tylko podłubię przy gąsienniech.