A-10 Tamiya 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

A-10 Tamiya 1/48

Postprzez sternik » poniedziałek, 9 maja 2011, 22:39

A-10 Jeden z samolotów z mojej listy –Takie modele mieć musze :) Wiem, że akurat ten model to porażka, bo naczytałem się opinii na jego temat, ale czytałem je już niestety po zakupie :) Kiedyś gdzieś na jakiejś giełdzie leżał sobie bez pudełka i kalek za 5€ wiec się nie zastanawiałem. Model miał być prosto z pudła, taki lajtowy projekcik, niestety okazało się, że cały kokpit opierał się na kalkach wiec postanowiłem dokupić blaszki i tak delikatnie go pod pieścić. Jedyną poważną zmiane, jaką w nim wprowadziłem to wystający z ogona „moduł mocujący”, czyli pręt gwintowany 4mm.Docelowo model będzie wylatywał z obrazka powieszonego na ścianie :) Malowanie na razie zostanie tajemnicą, bo mam szatański pomysł na niego :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Reklama

modele polskich samolotów

Re: A-10 Tamiya 1/48

Postprzez Aleksander » wtorek, 10 maja 2011, 18:59

Aleś go nadział na rożen! Czy ma "ryby siną barwą kłute"? że tak go potraktowałeś?
Ale ciekawy jestem, co z niego zrobisz - czekam na ciąg dalszy.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez sternik » sobota, 14 maja 2011, 01:58

Doszło kilka ostatnich blaszek, antena(?) z igieł i pierwsze kolorki po podkładzie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dlaczego kolorek zielony jest tak słabo położony? To wyjaśni moja dyskusja z żonką która przyszła podczas malowania do pracowni.
-O fajny! ale strasznie jakiś zielony jest ten szary.
-Bo żeby był szary musi najpierw być zielony
-Hmmm no tak to logiczne :D :D
Zamierzenie jest takie
Był podkład Mr S 1200, był Pre-shading (mój pierwszy raz :) ) i była zieleń .Teraz będzie sido , kalki (stare oznaczenia/godła) , mgiełka lakieru, woda z solą ,kolor szary ,sido ,kalki właściwe, lakier , brudzenie i niszczenie :) Co o tym sądzicie ?
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 14 maja 2011, 08:44

sternik napisał(a):Był podkład Mr S 1200, był Pre-shading (mój pierwszy raz :) ) i była zieleń .Teraz będzie sido , kalki (stare oznaczenia/godła) , mgiełka lakieru, woda z solą ,kolor szary ,sido ,kalki właściwe, lakier , brudzenie i niszczenie :) Co o tym sądzicie ?

Warsztatowo interesujące tylko czy taki istniał w rzeczywistości?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez sternik » sobota, 14 maja 2011, 16:50

Wszystko zależy od tego co nazywamy rzeczywistością :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eT9k7mGze4I[/youtube]
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Postprzez sternik » środa, 18 maja 2011, 02:04

Solony świniak :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I po zmyciu soli
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przyznam się że nie jestem zadowolony z efektu :( Bałem się przeholować z soleniem i wyszło za słabo. Następną razą albo więcej soli albo na lakier do włosów :) Szkoda tylko , że za słabo posoliłem kalki bo już teraz ich nie da rady wyciągnąć . Dam mu ze dwa dni schnięcia i poprawie chyba troszkę gąbeczką.Może jeszcze jak przyjdzie syfienie to nabierze bardziej odpowiedniego wyglądu. Teraz tylko muszę się uzbroić w cierpliwość i czekać na jasno szare kalki.Zamówiłem zestawik, ale przysłali tylko połowę, bo okazało się, że drugiej połowy już nie produkują.Napisałem do nich, że właśnie zależy mi na tej drugiej części i sklep obiecał dowiedzieć się u producenta czy nie maja jeszcze czegoś na składzie, lub załatwić inne, ale w interesującym mnie kolorze.To się nazywa podejście do klienta :)
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Postprzez MIRO » środa, 18 maja 2011, 12:09

Dużo lepsze efekty daje zastosowanie soli o różnej wielkości kryształków - ja stosuję morską. I chyba za grubo położyłeś tę szarą farbę.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez spiton » środa, 18 maja 2011, 12:21

Masz niezły plan i ciekaw jestem jaki będzie efekt końcowy.
Chyba nie ma sensu oceniać tego co teraz robisz, nie widząc dokąd Cię to zaprowadzi.
Trzymam kciuki !!!
spiton

Postprzez Czarny » środa, 18 maja 2011, 14:16

Użyłeś po prostu złej soli. Do takiej roboty jest najlepsza sól morska lub krystaliczna z młynkiem do mielenia. Różnica jest taka, że sól kuchenna ma kuliste ziarna o równej wielkości, sól morska lub łamana ma grudki różnej gramatury i kształtu o ostrych krawędziach co daje dużo bardziej naturalny wygląd.
Czarny

Postprzez Slash » środa, 18 maja 2011, 14:30

Myślę, że najfajniej by wyszło, gdybyś popsikał uczciwie model z puchy lakierem do włosów. Poczekał, tyle ile potrzeba, aby przestało się przelewać. Potem ten biały/szary. Byle lekko podeschło i do wody. Różnymi pędzelkami, zależnie od zapotrzebowania różne ubytki ładne wychodzą. Ostatnio robiłem dość zleżałego Tygrysa. W ten sposób za drugim podejściem osiągnąłem zadowalający efekt. Wcześniej stwierdzam, że dałem za mało lakieru i niepotrzebnie pozostawiłem farbę na dłuższe schnięcie.
Slash

Powrót do Lotnictwo - warsztat