MH-53E Sea Dragon Academy 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: MH-53E Sea Dragon Academy 1:48

Postprzez adamkijak » czwartek, 12 maja 2011, 22:42

Witam
No to jedziemy z malowaniem, Kolor podstawowy to XF-63 German Grey, rozjasnienia paneli to XF-77 IJN Grey i dobite XF-54 Dark Sea Grey.

Wyszedl laciaty bo mam zamiar troche zuzytego/wyplowialego wykonac. Wiem ze generalnie maszyny te sa utrzymane w dobrym stanie, nie tak jak kuzyn CH-53, ale z racji koloru i warunkow eksploatacji doszedlem do wniosku ze bedzie na nich wyplowienia troche bardziej widac niz na jasno szarych.
Kolor na zdjeciach wyszedl jasniejszy, z reszta troche przesadzilem z jasnoscia na rzecz pozniejszego sciemnienia pod wplywem lakieru, wash-a i td.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
adamkijak

Reklama

Postprzez dzejo » piątek, 13 maja 2011, 17:52

Cześć

Ładnie Ci to wychodzi.
Czy w dalszych etapach prac masz zamiar mocno go przyciemnić? Kolor oryginału jest jednak znacznie ciemniejszy.
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez adamkijak » piątek, 13 maja 2011, 18:15

Witaj, normalnie jest ciemniejszy, na fotce wyszedl jasniej niz jest bo ustawilem lampe zeby na niego swiecila.
Celowo troche jasniej pomalowalem jako ze lakier, wash itd przyciemnia mam nadzieje do wyjsciowego koloru.
adamkijak

Postprzez adamkijak » niedziela, 15 maja 2011, 20:12

Witam ponownie
2 wieczory zlecialy i kalki machniete, troszke mi jedna plyn zezarl, a druga ja urwalem, ale ogolnie jest dobrze.
Chyba musze zmienic plyn bo mi na niektorych po wyschnieciu bable zostaly.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
adamkijak

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 15 maja 2011, 20:27

To ten sam kolor, czy przemalowałeś?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mecenas » niedziela, 15 maja 2011, 20:36

piotr dmitruk napisał(a):To ten sam kolor, czy przemalowałeś?

Piotr, no co Ty? Tam na górze strony to chyba tylko jakieś podkłady tylko były.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez KK » niedziela, 15 maja 2011, 21:17

Mecenas napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):To ten sam kolor, czy przemalowałeś?

Piotr, no co Ty? Tam na górze strony to chyba tylko jakieś podkłady tylko były.

Obawiam się Michał ,że to jednak ten sam kolor :)

adamkijak napisał(a):p.s. jak widac po lakierze i przy dziennym swietle, wyglada blizej oryginalu niz poprzednio.
KK

Postprzez adamkijak » niedziela, 15 maja 2011, 22:35

Halo witam
Musze potwierdzic ze nie przemalowywalem, pierwsze foty robione byly przy sztucznym swietle i lampa swiecila na model stad to mocne przeklamanie koloru. Po 2 warstwach sido model mocno sciemnial i dzisiejsze foty robilem przy swietle dziennym.
adamkijak

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 15 maja 2011, 22:54

adamkijak napisał(a):Kolor podstawowy to XF-63 German Grey, rozjasnienia paneli to XF-77 IJN Grey i dobite XF-54 Dark Sea Grey.

To ja idę jutro do okulisty.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 16 maja 2011, 07:52

Sorry, ale jak dla mnie to zmiana koloru jest zbyt mocna, żebym uwierzył, że tylko zmiana źródła światła może tak bardzo zmylić odbiór.

Odnosząc się jednak do samego modelu na ostatnio przedstawionych zdjęciach oceniam pozytywnie. Nie mogę wypatrzeć tych uchybień w kładzeniu kalkomanii więc albo je sprytnie ukryłeś :) albo są po prostu widoczne tylko dla Ciebie (bo wiesz na co patrzeć żeby zobaczyć).

Rozumiem, że będzie ukończony w konfiguracji "połamanej"?
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez adamkijak » poniedziałek, 16 maja 2011, 08:06

Witam,
MI tez jest ciezko uwierzyc ze to tylko wina swiatla i fotek ,ale tak jest. Model stoi na mojej polce i patrze na niego codziennie wiec wiem lepiej, no bo niby poco mialbym sciemniac co?

Tak model bedzie w pozycji zlozonej, ogon jest tez juz pomalowany i okalkowany, nie dokleilem jeszcze jako ze planuje dorobic troche przewodow hydraulicznych itp. Na koniec i tak jeszcze czekaja lopaty winika (malowanie, kalki itp).
Wszystko planuje postawic na podstawce, cos takiego jak zrobilem dla Rescue hawka.

Pozdrawiam.
adamkijak

Postprzez mr.jaro » wtorek, 17 maja 2011, 14:48

Z bablami chyba nie powinno byc problemu - wystarczy je igielka delikatnie ponakluwac.

Ale te barwy... Az mi sie wierzyc nie chce, ze to tylko wina oswietlenia. Nie bardzo wiadomo, co przyjac za punkt odniesienia, gdyz pierwsza seria zdjec charakteryzuje sie wsciekle niebieskim tlem i kompletnym brakiem barw neutralnych. Natomiast druga wykonana z uzyciem neutralnego tla, ale za to wykazuje mocne niedoswietlenie, a i balans bieli na tych fotkach wyraznie zdryfowal. Nie mozesz tego cudaka w swietle dziennym sfotografowac?
Jarek M
mr.jaro

Postprzez adamkijak » wtorek, 17 maja 2011, 18:36

Witaj,
2 seria fotek robiona byla przy juz resztkach swiatla dziennego. Jak bede mial chwile to machne kawalek plastiku tymi samymi barwami i zrobie foty z roznym swiatlem co by obadac.
adamkijak

Postprzez mr.jaro » wtorek, 17 maja 2011, 20:36

Nie kombinuj z tymi fotkami. Zostaw sobie na to czas, ale wykonaj je w swietle dziennym, w miare pogodnego dnia, przed albo po poludniu (nie wczesnym wieczorem, nie w poludnie, nie rankiem). Wybierz tlo w neutralnej barwie (biala, szara) i dla zmniejszenia kontrastu oswietlenia doswietl partie mocno zacienione swiatlem odbitym, ustawiajac ze dwa lub trzy "ekrany odblaskowe" (lusterka, bialy karton, styropian...). Fotografia wcale nie musi byc pozbawiona cienia, ale cien nie moze byc tez zbyt gleboki. W takich warunkach z prawidlowym pomiarem naswietlenia i balansu bieli poradzi sobie nawet automatyka najprostszych aparatow. Nic wiecej nie trzeba do wykonania bezblednie naswietlonych zdjec.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez adamkijak » wtorek, 17 maja 2011, 22:30

Rozumiem, tylko ze nie zawsze mam akurat czas zeby zrobic foty przy swietle dziennym, stad duzo fotek z warsztatu na tle niebieskim, ktore przy paru okazjach mi doradzano jako najlepsze do sztucznego oswietlenia.
adamkijak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat