Bf-109E-1, Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf-109E-1, Hasegawa 1/48

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 maja 2011, 11:10

Aleksander napisał(a):Poproszę Ciebie jednak o mały komentarz do tego co na zdjęciach - samolot - sądząc po "bąblach" na spodzie skrzydeł - to pewnie wersja E-3/E-4. Mój to - przynajmniej teoretycznie - E-1. Na tych skrzydłach, na górnej powierzchni, tuż przy kadłubie (na fotce w czerwonej obwódce), nie widzę wyskrobnych przeze mnie w pocie czoła owalnych wzierników - rozumiem, że do zaszpachlowania (choć Edkowy E-1 w 1/32 je posiada - z drugiej strony, to niezbyt pewne źródło)?

Ten egzemplarz oryginalnie zbudowany był jako E-1, w stanie w jakim obecnie się znajduje to E-3 lub E-4 (działka w skrzydłach ma oryginalne, tylko nie wiem czy MG-FF czy MG-FF/M bo to odróżnia E-3 od E-4). Enyłej, Twój E-1 będzie się różnił jedynie brakiem bąbli pod skrzydłami a w ich miejscu będą prostokątne pokrywy dostępowe. Reszta wzierników będzie o ile ogarniam temat identyczna. Pamiętaj tylko że lufy MG 17 wyprowadzone były w innych miejscach jak lufy MG-FF.
Ten owal, który zaznaczyłeś jest zbędny. To coś występuje na egzemplarzu z Hendon RAF Museum, nie wiem co to, pewnie jakaś łatka. Tamiya ją powieliła, Edek jak widać też. Nie powinno jej być.

I drugie pytanie (które tam gdzieś juz padło w innym wątku) - krzyże belkowe na górnej powierzchni płata są bardzo duże w modelu i na pewno przejdą na elementy mechaniczne (sloty i lotki) - tak też jest w tym nieszczęsnym Edkowym E-1. Ktoś mi podpowiedział, że tak nie powinno być i że trzeba szukać mniejszych krzyży - oczywicie nie powinien to być problem - patrząc jednak na Twoje zdjęcia mam inne pytanie (niezbyt to jestem stanie ocenić) - czy krzyże na górze i na dole płata były takiej samej wielkości (te dolne wydają mi się większe).
Jeszcze raz wielkie dzięki za materiał foto i za zaangażowanie!

Muszę zerknąć na zdjęcie oryginału. Były egzemplarze z takimi gigantycznymi krzyżami na wierzchu płata, trzeba to zweryfikować jak było na "twoim".
Natomiast same krzyże w Bf 109 E były w kilku wariantach, różne kroje. Wczesne, późniejsze, różne wariacje. Zerknę na fotkę i może coś się uda doradzić.
Kuba P.

Reklama

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 9 maja 2011, 19:41

Wielkie dzięki raz jeszcze - obawiam się tylko, że sprawa z MG-17 już "po ptokach" - skrzydło sklejone, lufa wklejona - no cóż - kolejny babol sprzed lat, ale tak to jest jak się nie słucha "starszych" :lol: .
Pędzę zaszpachlować te owalne otwory, prostokatne pokrywy wyryłem, muszę je tylko spłycić "powierzchniakiem", a z krzyżami mogę spokojnie poczekać, jeszcze dużo pracy przede mną
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 maja 2011, 19:49

Z lufami spoko, zaszpachluj to co masz i wywierć nowe. Z zewnątrz w skrzydle widać tylko dość spory otwór na MG 17, same lufy kończą się głęboko w skrzydle.

Obrazek

A tu masz miejsce widoczne, gdzie ten wylot kanału dla luf MG 17 powinien być (ta "łatka" na krawędzi natarcia po lewej od lufy działka)

Obrazek

Na bank dasz radę to zmienić, powodzenia i dużo radości z budowy Messerschmitta!
Kuba P.

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 9 maja 2011, 20:04

Ubiegłeś mnie - właśnie wróciłem "od modelu" i zobaczyłem, że da się zrobić. Bedę dłubał dalej. na razie schną zaszpachlowane niepotrzebne wzierniki.
Się zrobi, "będzie pan zadowolonyyy" :lol:
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 maja 2011, 20:10

Panie Doktorze, cała przyjemność po mojej stronie! Fajnie, że mogę pomóc.
Kuba P.

Postprzez Aleksander » wtorek, 10 maja 2011, 12:10

Kuba P. napisał(a):Panie Doktorze, .

Nie przezywaj się! :lol:
Powiedz mi za to jeszcze, czy jak zrobię te kaemy, to ten fragment zaznaczony (prostokąt) wokół lufy działka mam zaszpachlować też, czy zostawić? Wg planów z Militariów (choć już wiem, że nie są idealne), taki prostokąt na krawędzi natarcia skrzydła, z którego w wersji E3/E4 wystaje lufa działka, w wersji E1 także powinien być, ale mam wątpliwości.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » wtorek, 10 maja 2011, 12:20

Aleksander napisał(a):to ten fragment zaznaczony (prostokąt) wokół lufy działka mam zaszpachlować też, czy zostawić?

Zaczpachluj tylko otwory po lufach, sam obrys elementu powinien zostać. To taka demontowana zaślepka, tu masz dobre zdjęcie widać jak to jest zdjęte i przy okazji widać też kształt i lokalizację panelu dostępu do karabinu pod skrzydłem.

http://messerschmitt-bf109.de/display.p ... ummer=5417
Kuba P.

Postprzez Aleksander » wtorek, 17 maja 2011, 12:01

Znów mały kroczek do przodu - tylko mały niestety, bo i czasu ostatnio nie za wiele (a jak jest, to lepiej się spotkać na "Pietrynie", przy niekoniecznie bezalkoholowym :lol: )
Maski Montexu sprawują się nieźle tylko na płaskich powierzchniach - na "obłych" musiałem je zastąpić taśmą z Tamki. Zakitowałem stare uzbrojenie i wywierciłem nowe dziury w skrzydłach - mam nadzieję, że nie są za duże. Model teraz już czeka na "Pana Powierzchniaka", ale najpierw musi wejść pod prysznic, żeby zeszły tłuste ślady po paluchach.
Fotki - jak zwykle - warsztatowe, zresztą moje studio dzisiaj jest pochmurne i deszczowe :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A ten "Meserszmit" (inaczej go nazwać nie mogę) czeka na pogodę i oblot
Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Okrach » sobota, 21 maja 2011, 07:22

Kuba P. napisał(a):Zgodnie z obietnicą - bardzo proszę kilka...

O, byles w Monachium. Sporo ciekawych ptaszkow tam jest min. (Dr. I, Schwalbe, Komet & Tante Ju). Ciekawe eksponaty.

Byles moze "po drodze" takze w Sinsheim?
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 23 maja 2011, 13:00

Okrach napisał(a):
Kuba P. napisał(a):Zgodnie z obietnicą - bardzo proszę kilka...

O, byles w Monachium. Sporo ciekawych ptaszkow tam jest min. (Dr. I, Schwalbe, Komet & Tante Ju). Ciekawe eksponaty.

Byles moze "po drodze" takze w Sinsheim?

Tak, zrobiłem sobie wycieczkę po Bawarii. Byłem kilka dni w Monachium, z muzeów poza BMW Werk & Museum zwiedzałem także Deutsches Museum i tyle tam czasu spędziłem, że już nie zdążyłem do Sinsheim (wieczorem grała Barca i musiałem ogarnąć jakieś miejsce, gdzie można obejrzeć mecz). Pojechałem sobie jeszcze do Stuttgartu zwiedzić muzeum Mercedesa (widok Flügeltürera czy "Srebrnych Strzał" bezcenny), pojechałem do Ga-Pa i wdrapałem się na próg Grosse Olympiaschanze, skoczyłem też na 2 dni do Zürichu. Jak wreszcie mi się uda obrobić zdjęcia to wrzucę kilka fotek samochodów z muzeów BMW i MB a także więcej zdjęć z DM (świetne silniki mają, w tym Jumo 222 czy BMW 801 TJ).
Generalnie polecam i już obmyślam, jak tam jeszcze raz przyjechać. Bawaria jest przepiękna.
Kuba P.

Postprzez Aleksander » czwartek, 2 czerwca 2011, 08:51

Po tygodniach zastoju wreszcie ślad progresu: po kilkakrotnym "powierzchniakowaniu" i szlifowaniu zrobiłem "przed-cień" i model czeka na malowanie - najpierw na spód RLM 65 (wg instrukcji - i mam nadzieję, że poprawnie), potem RLM 70 i 71.
Powoli do przodu, choć etap nudny i nieciekawy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mam nadzieję, że teraz będzie już z górki!

EDIT
Udało się pomalować dół - RLM 65 z palety emalii ModelMaster. Oto rezultat
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Aleksander » środa, 8 czerwca 2011, 15:52

Góra pomlowana RLM 71, teraz początek maskowania. Wymyśliłem sobie, w swojej naiwności, że jak zrobię "szkielet" z cienkich pasków, to potem będzie łatwiej. Może rzeczywiście POTEM będzie łatwiej :lol: , ale teraz nie było - sam nie wiedziałem, że znam takie wyrazy - i gdybym nie wiedział, że mnie to upokaja, to bym tak to walnął o ziemię...
Trochę fotek dla uspokojenia potarganych nerwów. Ciąg dalszy za 2 tygodnie - na razie chwila urlopu (po drodze jeszcze tylko Puchar Świata w Gdyni i potem już laba)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Macio4ever » środa, 8 czerwca 2011, 16:01

Jesteś pewien, że chcesz zostawić taśmę maskujacą na 2 tygodnie na modelu? Istnieje ryzyko, że zostanie Ci klej na powierzchni...
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 8 czerwca 2011, 16:03

Macio4ever napisał(a):Jesteś pewien, że chcesz zostawić taśmę maskujacą na 2 tygodnie na modelu? Istnieje ryzyko, że zostanie Ci klej na powierzchni...

Zapewniam że nie zostanie pod warunkiem że to Tamiya.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Macio4ever » środa, 8 czerwca 2011, 16:06

Jacek Bzunek napisał(a):
Macio4ever napisał(a):Jesteś pewien, że chcesz zostawić taśmę maskujacą na 2 tygodnie na modelu? Istnieje ryzyko, że zostanie Ci klej na powierzchni...

Zapewniam że nie zostanie pod warunkiem że to Tamiya.

Zapewniam, że doświadczyłem jak Tamiya zostawiła ślad... Poderwało farbę. Dlatego wyraziłem niepokój. ;o)
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat