Tiger F13 Gruppe Fehrmann

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger F13 Gruppe Fehrmann

Postprzez marder4 » niedziela, 6 lutego 2011, 22:14

Co do F13 pozostanę przy swoim.

Oczywiście możesz,ale ja opieram się na publikacjach ,które pisza o takim a nie innym zakończeniu żywota Bellofa i jego F13.
Co do modelu to chyba F01,najlepiej obok F13 udokumentowana hybryda z K.Fehrmann
Ale F05 wygląda ciekawie,chociaż wg.mnie jest to chyba sci-fi.
Obrazek
marder4

Reklama

Postprzez Panzer » niedziela, 6 lutego 2011, 22:44

Rayl napisał(a):Po pierwsze panthera to czołg średni. Po drugie Firefly to rozwiązanie doraźne. Z braku innych środków walki pancernej zamontowano za duże działo w za małej wieżyczce. Po trzecie to Firefly porównywany jest do panther i tigerów jako ich godny przeciwnik. Firefly jak już wspomniałem to rozwiązanie doraźne. Można go porównać do niemieckich Marderów jeśli chodzi o samą koncepcje. Na stare podwozie załadowano silne działo nie dbając o opancerzenie. Chodziło o doraźny środek który mógłby niszczyć tygrysy i pancie na dużych dystansach. Jednak załogi tych czołgów były szczególnie narażone(stary typ kadłuba i charakterystyczne długie lufy często zamalowywane do połowy). Mam wiadomości z pierwszej ręki od osoby która musiała dwa razy uciekać z trafionego Firefly. Odziwo trafionego przez Pz.Kpfw IV.

czy pocisk wystrzelony z działa Panzer IV zniszczyłby Panterę lub Tygrysa

Pz.kpfw. IV nie musiał niszczyć tygrysów i panther :mrgreen:

Bardzo sensowne argumenty :-/ Takie trochę piaskownicowe. Jedną rzecz tylko poruszę: to, że Pantera nazywała się czołgiem średnim, nie znaczy, że nim była. Jeżeli porównujesz Firefly'a jako rozwiązanie doraźne z Panterą i Tygrysem to gratuluję obiektywizmu. Rozumiem, że obok ustawisz jeszcze do porównania T-34 i będziemy mieli komplecik do porównania w sam raz dla "fachowców" z Discovery Channel.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Rayl » poniedziałek, 7 lutego 2011, 02:19

Kolega kupił przegląd broni pancerne i chce podzielić się wiedzą. Jestem pełen uznania. A propos Discovery Chanel to widzę, że wiesz o czym piszesz. Panthera była czołgiem średnim. Faktu iż ważyła "troszkę więcej" niż zakładały brytyjskiej standardy nie należy brać jako argumentu, że była czołgiem ciężkim. Sami Brytyjczycy, Amerykanie i Rosjanie kwalifikowali ją jako czołg średni. Ważna jest tu kwestia przeznaczenia czołgu. Czołg średni miał być podstawową konstrukcją pola walki. I tak w pewnym sensie było z pantherą. Całą wojnę Niemieckie dowództwo pragnęło w pełni wyposażyć dywizję pancerne w ten typ czołgu. Fakt iż bombardowany przemysł nie był w stanie spełnić tych oczekiwań to osobna kwestia. Jak wiesz(lub nie wiesz) wielokrotnie Hitler jak i dowództwo wojsk pancernych chciało zaniechać dalszej produkcji Pz.Kpfw. IV. Tylko zabiegi Guderiana utrzymały produkcję Pz. IV choć w bardzo uproszczonej wersji (ausf. J). Alianci w roku 1944 nie mieli możliwości wprowadzić nowszego i w pełni wartościowego czołgu. I stąd Firefly.
A propos twojej dywagacji aby dołożyć do porównania T-34 to dobry pomysł. Zarówno Sherman, T-34 i Panthera stanowiły "drugą generację" czołgów powstałych podczas wojny. Wszystkie konstrukcje powstały po zetknięciu się już w działaniach wojennych z bronią przeciwnika. Wyjątek stanowi T-34 gdyż Rosjanie kupili kilka Pz III ausf. E od Niemców i poddali je poligonowym testom.

Co do malowania to tez korci mnie to F01 :mrgreen:. Z jakich książek/lub innych źródeł korzystałeś w zdobywaniu wiedzy o KG Fehrmann? Sam chętnie bym poczytał. Chciałem aby czołg(lub chociaż jego element składowy) nosił zimmerit.
A co możesz powiedzieć o szaro-zielonym kolorze? Ja sądzę, iż go nie było na znanych czołgach KG Fehrmann.
Masz może jakieś info o F02? MAm fotki, ale coś więcej byłoby mile widziane.
Rayl

Postprzez marder4 » poniedziałek, 7 lutego 2011, 18:48

Tiger F02, an early model Tiger I commanded by Unteroffizier Franzen was in action against the British 11th Armored Division, 3 RTR and 4 KSLI near Essel in April 1945.
The last known position of �F02� (Commander Uffz Frieling) was in the Ostenholzer Moor/Heide Kröppke area

A zdjęcie pewnie znasz
Obrazek
Obrazek
marder4

Postprzez Rayl » środa, 18 maja 2011, 13:31

Prace nad tigerem z KG Ferhmann już trwają. Jednak im bardziej zagłębiam się w zagadnienie hybryd tym więcej pytań. Po ostatniej analizie zdjęć dochodzę do wniosku iż czołg F13 posiadał koła z bandażami, a nie stalowe jak ogólnie przyjęło się podawać. Trafiłem na taką fotkę :
Obrazek
Koło w czerwonej ramce sprawia wrażenie koła z bandażem gumowym. Co do stosowania stalowych kół we wczesnych tygrysach jednostki mówią nam zdjęcia czołgu F01. Jednak F02 posiada koła z bandażami, choć długo w literaturze przedmiotu "jeździł na stalowych kołach".
Szczerze mówiąc mam coraz więcej wątpliwości co do tych stalowych kół na F13.
Model cybber hobby ma masę błędów jeśli chodzi o czołg early. Czeka mnie kilka przeróbek.
Myślę, że do końca tygodnia założę temat w warsztacie i dokładniej opiszę mankamenty tego modelu.

Pozdrawiam
Paweł
Rayl

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste