przez greatgonzo » poniedziałek, 23 maja 2011, 00:07
Na rysunkach widziałem ten dynks w przeróżnych wersjach. Na zdjęciach we wczesnych wersjach P-40 (do L włącznie) nie sposób jest dostrzec tego elementu. Inna sprawa, że niełatwo znaleźć fotkę, którą w ogóle jest szansa zinterpretować. jest parę zdjęć, gdzie da się sobie wyobrazić co tylko by się chciało. Nie znam zdjęcia M, które mogłoby cokolwiek wnieść w temacie, ale znam fotkę N, gdzie element ten bez wątpienia występuje. Co może być istotne - jest to N-1. Być może cała sprawa ma związek z dodatkowym drenem wystającym z otworu wylotowego osłony, który też da się zauważyć na fotkach, ale nigdy wczesnych wersji. Taka rurka zagięta w dół.
Układ paliwowy był tam we wszystkich wersjach, a owal raczej nie. Nie umiem tego połączyć słabo znając P-40.
Jeszcze w temacie lewoskrzydłowego chwytu powietrza. Przypomniałem sobie o jeszcze dwóch książkach o czterdziestce, dlatego dopiero teraz.
Kenzey pisze, że zdwojony chwyt to modyfikacja od F w górę. Jest fotka E-1 z lewym chwytem, więc zlałem sprawę. Ale teraz znalazłem stadko P-40E z 49th FG bez chwytu na lewym skrzydle. Znowu, nie moja działka, i nie sprawdzałem jak szły wersje produkcyjne w czasie, ale niewykluczone, że Kenzey ma rację i modyfikacja została wprowadzona równolegle w czasie produkcji samolotu z Allisonem, względnie hmmm... jak to się mówi ładnie po polsku - retrofitted ;).