Tiger I Ausführung Afrika, Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I Ausführung Afrika, Tamiya 1:35

Postprzez Patterson » niedziela, 22 maja 2011, 18:58

A MG to nie powinien być w wersji czołgowej?
Patterson

rpm2

Reklama

Postprzez Rayl » niedziela, 22 maja 2011, 22:48

Masz rację :). Zdecydowanie powinna być czołgowa wersja.
Patrzyłem na foty MG i jakoś nie skojarzyłem. Chyba się starzeję.... :mrgreen:
Marcinie, zyskasz tytuł dyżurnego śledczego forum :mrgreen:. Na marginesie nie mogę się napatrzeć na M4A3 Twojego autorstwa. Majstersztyk.
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » niedziela, 22 maja 2011, 22:54

Paweł mógłbyś rozwinąć tą myśl o spawach? Jeśli chodzi o tego tigera to składa się idealnie - model z 98r. Z tego co wiem tygrysy są bez problemowe jeśli chodzi o tamke. Może nie mają super detalu i pod tym względem przegrywają z nowymi dragonami. Ale jeśli ktoś chce to można dużo z niego wycisnąć. Tak czy inaczej - polecam. Blachy kupiłem w jadarze. Tak wiem km jest błędny jednak nie miałem pod ręką prawidłowej. Zostanie zmieniona ;o)
Wracając do głównego bohatera.. dodałem spawy obok koła napędowego, usunąłem żywiczne spawy z przedniej płyty i zrobiłem je od nowa, były błędne - wypukłe. Górna płyta wieży przyspawana. Chyba zacznę wysyłać cv do pracodawców szukających spawaczy... :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pzdr
Piotrek
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » poniedziałek, 23 maja 2011, 00:31

Co do spawów to chodzi mi o to, ze wielu modelarzy robi je zbyt wyraźne, często o ostrych krawędziach kolejnych "grzebieni" spawu podczas, gdy w rzeczywistości były one bardziej "zlane" często o nieregularnych kształtach i tylko lekko zaznaczonej fakturze. Spawy łączyły płyty dość spójnie, podczas gdy na wielu modelach "szpary są dość znaczne, a zbyt ciemny wash potęguje efekt całkowicie odmienny od rzeczywistości. Z modelarskiego punktu widzenia wyraźne spawy nadają modelowi atrakcyjniejszy wygląd.
Na tej fotce jagdtigera, Obrazekgdzie przyspawana jest najgrubsza płyta pancerna użyta na pojazdach pancernych II WŚ faktura spawu jest bardzo drobna i nieregularna. Obecnie jestem na etapie prób z tego typu spawami. Raz wychodzi lepiej, a raz gorzej :P . Nie chce żeby moją wypowiedź potraktował ktoś jako zarzuty, czy coś w tym stylu. Przedstawiam tu jedynie moją koncepcję.
Twoje spawy są naprawdę niezłe. Bardzo naturalnie złączasz nimi płyty nie zostawiając karykaturalnych wgłębień.
Jeśli w modelach tamki wszystko pasuje to super! Bo w dragonie nie koniecznie :P , a tygrys F13 jest najpaskudniejszy. Dragon zastosował koncepcję Niemców co do składaków i też postanowił zrobić składaka z modeli early i late. I tu jest jeden mały mankament, gdyż mało co do siebie pasuje :twisted:. Model F13-ki ma strasznie rażące błędy o jego pudełkowym image nie wspominając :lol: .
Rayl

Postprzez Patterson » poniedziałek, 23 maja 2011, 00:34

Rayl napisał(a):Masz rację :). Zdecydowanie powinna być czołgowa wersja.
Patrzyłem na foty MG i jakoś nie skojarzyłem. Chyba się starzeję.... :mrgreen:
Marcinie, zyskasz tytuł dyżurnego śledczego forum :mrgreen:. Na marginesie nie mogę się napatrzeć na M4A3 Twojego autorstwa. Majstersztyk.

A dziękuję :)
Patterson

rpm2

Postprzez Piotr Koperski » poniedziałek, 23 maja 2011, 01:03

Jak będę miał wszystkie spawy gotowe to psiknę je surfacerem i zobaczę jak to będzie się prezentowało ;o) ewentualnie potem będę coś kombinował. Z tego co napisałeś w związku z dragonowskim F13 można wyciągnąć wniosek, że bardziej opłaca się kupić wczesną, późną wersje z tamki i z nich poskładać do kupy hybrydę ;o) A model dragona wcale tanio się nie sprzedaje.. Co o tym myślisz?
Piotr Koperski

Postprzez author21 » poniedziałek, 23 maja 2011, 07:57

Spawy może trochę szerokie, powinny być ok 1/2 szerokości płyty pancernej czyli jak płyta 100 mm to spaw szeroki na 50 mm, czyli w skali ok 1,5 mm góra. Ale czasem większe są efektywniejsze. Przy malowaniu ich wielkość zniknie trochę. Powinny być nieco bardziej płaskie. Spoina jest zwykle zaokraglona, nie chropowata. Jak pisał Rayl, nie powinno się ich aż tak bardzo waschować. Na prawdziwym pojeździe raczej nikna, a nie są wyeksponowane. Ale ja też czasem lubię dać wieksze dla efektu ;)))
author21

Postprzez Rayl » poniedziałek, 23 maja 2011, 08:22

Jeśli chodzi o F13 to najlepszym rozwiązaniem będzie, rzecz jasna przy szerokiej waloryzacji, zakup modelu Tigera Initial dragona. Jak ustaliliśmy czołg F13 miał naszym zdaniem bandażowane koła, więc tu problemu nie będzie. Kadłub tego czołgu będzie lepszy niż kadłub F13 Cyber Hobby. Chodzi tu o detale wierzchu, tyłu i itd. Koneczne przeróbki nie będą skomplikowane. Co do wieży to w tym modelu dostępna jest tylko ta bez włazu ewakuacyjnego. Jednak wieża pierwszych 50 egzemplarzy tigera może dodać modelowi pikanterii :twisted: . Na marginesie nie ma żadnego zdjęcia ukazującego prawą stronę czołgów z KG Fehrmann :mrgreen:. Jednak w zestawie są wszelkie niezbędne części włazu i tu wystarczy "tylko powiększyć dziurę :P.
Największy problem stanowią moim zdaniem boki kadłuba, bo te w initialu są "łyse" i konieczne będzie wykonanie zaczepów pod boczne błotniki. Ja posiadam Tigera M ID z CH i w nim są "niepotrzebne listwy boczne :). Na marginesie to najlepiej wykonany Tiger na rynku! Polecam. Możesz ewentualnie popytać czy komuś nie zostały boki z wersji late z zimmeritem(te bez zimmeritu :mrgreen: ). Również koła napędowe i napinające będą problemem. No chyba, że masz tigera late dragon. Z niego zostają potrzebne części :mrgreen: . Ja właśnie chce zrobić F02 w powyższy sposób.
Co do zakupu 2 modeli tamiya to taki średni pomysł z tego co zostanie nie zrobisz za bardzo nic, no chyba że s-f lub jakąś dioramę z częściami tigera. Modele dragona nie są dużo droższe na popularnym serwisie aukcyjnym jak trafisz na licytację.
Dragon od jakiś 3 lat zapowiada wersję early jednak na nią nie ma co liczyć :twisted:. Ten czołg byłby najlepszy. Co do zakupu F13 CH to mocno bym się zastanowił. Kluczowa będzie cena. Ja kupiłem mojego okazjonalnie w przypływie emocji.
Polecam natomiast Mid dowódcza CH jest super!!!
Rayl

Postprzez Rayl » poniedziałek, 23 maja 2011, 11:45

Przemyślałem sprawę :D . Z Tamiowskiego early i pozostałości z dragonowskiego late spokojnie zrobisz F13 lub F02. Będzie miał on nieco gorsze detale niż dragon jednak i tak będzie super! Chociaż detal można zawsze dorobić ;o) czego na tym temacie dajesz dowód.
Jeśli chodzi o F01 to konieczne jest rozwiązanie które opisałem wcześniej lub F13 C-H. Potrzebne są stalowe koła i tyle :mrgreen: .
Chyba, że planujesz F05 , którego fotek nie ma. A tu to można puścić wodzę fantazji.... :P . Sam się zastanawiam nad takim.
Co do hybryd to mam jeden super pomysł, ale puki co niech pozostanie tajemnicą.... ;o) .
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » poniedziałek, 23 maja 2011, 13:16

Powiem Ci że nieźle to wymyśliłeś :D Niestety nie mam części które Ci są potrzebne :-/ F13 po prostu nie opłaca się kupować. Pisząc o 2 modelach tamki miałem na myśli to, że :
1. przy pełnej waloryzacji cenowo wyjdzie podobnie jakby człowiek miał kupić F13
2. zachowana zostanie poprawność historyczna (na pewno w większym stopniu niż u dragona)
3. gwarancja spokojnego składania jak klocków lego
4. tak jak wspomniałeś - detale można dorobić
Ja szybko się za hybrydę nie wezmę.. coś czuję, że ten tiger zajmie mi sporo czasu ;o) a poza tym rozgrzebanego mam leoparda(tyle że już pomalowany) oraz samolot.. Ten mid o którym wspomniałeś to jest nowy wypust CB jeśli się nie mylę?
http://www.modelarmour.com/index.php?op ... &Itemid=60
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » poniedziałek, 23 maja 2011, 13:56

Ja mam wszystkie części do tego tigera. Tigerów mam 6 na stanie :D. Muszę kupić tylko initiala i rozpocząć zabawę :P .
Postanowiłem. Robię F01 i F13.
Swego czasu miałem pomysł na F05 - wczesna wieża w szarym kolorze z piaskowymi/miniowymi cienkimi pasami i kadłub late z 102 batalionu SS :D . Taka moja fantazja ;o) .
Modele Tamiya nie są dużo tańsze od dragona, a szczerze mówiąc dragon jest o półkę wyżej. Za swojego late zapłaciłem 108zł jakieś dwa miesiące temu. Model Dragona nawet z pudła przy zaangażowaniu może dorównać waloryzowanej tamce. Ja jestem zrażony do tamiyi przez jagtigera.
Mam jeszcze w planach tigera 007 i 134 Willa Feya(moja perełka).
Co do Tigera late to najlepsze fototrawy ma Part. Ma najlepiej odtworzone Zaczepy lin, lewara itd. Voyager powielił błędy zestawu abera.
Wracając do F13 to najbardziej podoba mi się w błędnej zielonej wersji jaką można było zobaczyć w publikacji AJpress. Mam słabość do tego malowania chociaż wiem, że jest to s-f ;o) .
Nie mylisz się. to ten model nowa wieża jest rewelacyjna. Uszczegółowiono także wierzch kadłuba. Jak będziesz miał okazję to kup sobie go.
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » poniedziałek, 23 maja 2011, 14:48

No to widzę, że w tematyce warsztatów będziemy się co jakiś czas pokrywać.. :P Ale mam prośbę! Zanim zabierzesz się za hybrydy skończ koniecznie panthere(super sprawa):D Za tego nowego trzeba liczyć gdzieś 250?
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » poniedziałek, 23 maja 2011, 15:15

Panthera to dopiero projekt. Na razie ledwie ruszona =). Ale może to ją pierwszą zrobię. Na marginesie mam już pomysł na wieżę :twisted: .
Ja za mojego dałem 213zł z wysyłką na ogólnoświatowym serwisie aukcyjnym =). Przyleciał do mnie z "Kraju Środka". Trzeba wyczekać promocję i dobry kurs sałaty :mrgreen: .
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » wtorek, 24 maja 2011, 02:15

Poprawki : dorobiłem wystające ściany wieży które teraz wystają ponad górną płytę + spaw. Poprawione zostały również spawy łączące tylną płytę z resztą kadłubu. Poprawny km został dziś zamówiony ;) Mam do Was pytanie - 3 zdjęcie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » wtorek, 24 maja 2011, 07:27

Spaw o którym mówisz był wypukły. Nie znalazłem zdjęcia Tygrysa z Bovington jednak na zdjęciu kociaka z Kubinki ewidentnie to widać:
Obrazek
http://www.panzerbasics.com/index_files/10-tiger1/data/serials.htm
Jest to czołg mid production więc strop wieży był taki sam jak w early(po za paroma detalami rzecz jasna). Na marginesie fajny karabin dodali :P .
Rayl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat