Witam
Premierowy, jak myślę, występ na forum tego modelu. Wreszcie wyprzedziłem czasopisma modelarskie z pokazem
Jak zauważyliście jest to najnowszy produkt firmy Tenzan. Przedstawia on model akrobacyjnego samolotu wytwórni RWD. Model żywiczny wzbogacony o blaszkę z tablicą zegarów, pasy, naciągi i jeszcze parę innych elementów. Model na pierwszy rzut oka wydaje się prosty w wykonaniu, ale raczej bym go nie polecał nowicjuszom. Troszkę miałem problemu z zainstalowaniem kratownicy wraz z fotelem i oprzyrządowaniem we wnętrzu kadłuba, ale jakoś sobie z tym poradziłem (stąd ta aluzja dotycząca nowicjuszy w walce z żywicą). Model wykonałem w barwach Aeroklubu Warszawskiego z napisem fundacyjnym Tomaszowskiej Fabryki Sztucznego Jedwabiu "SP-BLN". Samolot tym bardziej jest ciekawy gdyż w 1937 r został zwycięzcą symulowanego pojedynku powietrznego z PZL P-11c
Miałem zrobić inne malowanie, niestety w kalkach wkradł się błąd w postaci czerwonych liter (miały być srebrne). A tak na marginesie to do wyboru jest aż 7 rodzajów malowania
Model klejony w celu marketingowym(tak to chyba się pisze) więc z wiadomych powodów nic nie dodawałem ani przerabiałem. Po prostu to złożyłem co było w pudelku. Osoby bardziej dociekliwe, które nabędą ten modelik na pewno coś tam wynajdą, w kalkach lub w samym modelu. Ja osobiście nie wnikam w to, tylko prezentuję produkt jaki jest.
Przy okazji zareklamuję nowy produkt tej firmy a mianowicie model amatorskiej produkcji Gabriel 1:48, który pojawi się wkrótce oraz kolejny w przygotowaniu o nazwie "Cykacz".