SEPECAT Jaguar GR Mk.1, Hasegawa, 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

SEPECAT Jaguar GR Mk.1, Hasegawa, 1:72

Postprzez erkamo » wtorek, 24 maja 2011, 22:49

Chcę spróbować swoich sił "na antenie" i poprowadzić pierwszą...próbę warsztatu.
Szanse na zakończenie w rozsądnym czasie są raczej niewielkie, ale może przejdę nieco dalej poza etap wycięcia paru części z ramek i ich sklejenia. Szanse na to, że relacja utknie w martwym punkcie są niestety spore. :twisted:

Chciałbym skleić to:

Obrazek

w malowaniu jak na pudełku.
W zasadzie ma być prosto z pudełka, bez karkołomnych przeróbek i cięcia blach. Kabina zamknięta, klapy i lotki niewychylone itp. Po prostu klasa standard. 8-)
Malowanie aerografem będzie, o ile będzie, pierwszym od ok. 15 lat. :-|. Wszystkiego zatem można się spodziewać.

Zacznę od paru fotek co jest w pudełku (mam nadzieję, że na tym nie skończę :mrgreen: ):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fotki niestety dosyć mizerne, ale próbuję opanować mojego kompakcika. Następne będę robił raczej przy świetle dziennym.
Sam modelik wygląda bardzo zachęcająco, choć to prawdziwy vintage. Pojawił się chyba jakieś ćwierć wieku temu.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Reklama

Re: SEPECAT Jaguar GR Mk.1, Hasegawa, 1:72

Postprzez spiton » wtorek, 24 maja 2011, 23:11

Jeden z moich ulubionych samolocików. Popatrzę z miłą chęcią.
spiton

Postprzez Pafko » środa, 25 maja 2011, 18:50

Malowanie aerografem będzie, o ile będzie, pierwszym od ok. 15 lat. :-|. Wszystkiego zatem można się spodziewać.

Nie przesadzaj...przecież to proste. Mój Komet był drugim modelem malowanym aerografem. I jakoś wyszło :mrgreen: . Jeśli są jeszcze miejsca w pierwszym rzędzie /bo mam już kłopoty ze wzrokiem od Gladiatora/, to z chęcią zasiądę pokibicować w projekcie ;o) .
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Postprzez erkamo » wtorek, 31 maja 2011, 22:31

Na razie modeluję i próbuję "opanować" mój aparat fotograficzny w takim stopniu aby fotki dały się oglądać.
Na razie z połowicznym skutkiem.
Tak wygląda wnęka koła przedniego w modelu.

Obrazek

Dosyć łysa, a powinna choć w przybliżeniu zawierać ten cały mętlik:

Obrazek

Popracowałem też nad wnętrzem kabinki, która jest obecnie hybrydą części modelu, kalkomani i paru samoróbek.
W planie ma być zamknięta, ale ponieważ jest stosunkowo dobrze przeszklona to nawet po zakmnięciu coś tam będzie widać.

ObrazekObrazek

Zdjęcia jeszcze cały czas lipne, ale mam wrażenie, że po mału załapię o co chodzi. ;o)
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez erkamo » czwartek, 2 czerwca 2011, 17:18

Jaguar GR Mk.1 ma takie śmieszne przeszklenie na dziobie, a za nim kryje się jakieś urządzenie.

Obrazek

Hasegawa zrobiła cały dziób z szarego plastiku, tak więc postanowiłem odejść nieco od formuły standard i spróbować dorobić dziobek z przeźroczystej płytki. Do ostatecznego wykończenia tego elementu jeszcze długa droga.

Obrazek

W drugim czerwonym kółku zaznaczyłem element, który Hasegawie nie wyszedł idealnie z racji swoich mikrych rozmiarów.
Niewykluczone, że i ten fragmencik będę poprawiał.

Obrazek

Jak widać wypiłowałem takie "jajowate" otworki po obu stronach kadłuba bo mam zamiar wykonać imitację elementu, który w rzeczywistości wygąda tak:

Obrazek
Pozdrawiam

erkamo.

erkamo

Postprzez spiton » czwartek, 2 czerwca 2011, 18:25

ładnie wygląda ten model na zbliżeniach. Bardzo lubię jaguara i tak sobie myślę, że to chyba najlepszy model tego samolotu w tej skali. Italerka ma chyba mniej subtelne linie podziału.
I tu mam pytanko. Czy ta Hasa jest lepsza od italerki ??
spiton

Postprzez erkamo » piątek, 3 czerwca 2011, 12:44

Wrzucam parę fotek z modelowania. Niestety nadal nie pokazują zbyt wiele.
Tu np. fotelik w silnym słoneczku :-/

ObrazekObrazek

a obok to samo, tylko że w wymiarze zbliżonym do oryginału. Narobiłem się przy tym sporo, bo ani łapki, ani oczka już nie te :evil:

Tak wygląda tablica przyrządów. Głębia ostrości to raczej głębia rozmycia :lol: Kabina będzie zamknięta, tak że i tak nic nie będzie widać i dlatego tablica to firmowa kalka plus parę kolorków tu i tam.
Obrazek

No i na koniec to co się kryje pod owiewką, czyli na razie nic. Z resztą pytanie na ten temat w dziale lotniczym pozostało bez odpowiedzi, tak więc jak widać wybrałem bardzo niepopularny samolot :lol: . I dobrze :twisted:

Obrazek

Strasznie tu czarno, nie? :evil: , Na razie nic nato nie poradzę. Może kolejne zdjęcia będą lepsze.

spiton napisał(a): Italerka ma chyba mniej subtelne linie podziału.
I tu mam pytanko. Czy ta Hasa jest lepsza od italerki ??

Tego nie wiem, bo nigdy nie miałem w ręku Jaguara Italeri. Hasegawa prezentuje swój "normalny" poziom, dla wielu firm nadal stanowiący wzór do naśladowania :)
Pozdrawiam

erkamo.

erkamo

Postprzez hef » wtorek, 7 czerwca 2011, 20:45

Czekam na dalszy ciąg warsztatu, sam mam ten model tylko w innej edycji.
hef

Postprzez spiton » wtorek, 7 czerwca 2011, 20:57

Jaguar ma jakiś HUD ??
spiton

Postprzez erkamo » wtorek, 7 czerwca 2011, 22:01

Ma. :) Jakiś tam. Jeśli będę z nim gotowy to pokażę co wydłubałem. Na razie utknąłem na etapie oszklenia dzioba i nie mogę znaleźć dobrego rozwiązanie na barrrdzo przeźroczyste szkiełka.
Pozdrawiam

erkamo.

erkamo

Powrót do Lotnictwo - warsztat