F-18 C Academy 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: F-18 C Academy 1/72

Postprzez _iceboy » czwartek, 26 maja 2011, 00:41

spiton napisał(a):...
Obrazek

Obrazek
..

Myślę, że gdyby dobrać tu inną ogniskową, gdyby zdjęcie wylądowało z Lotnictwie, Skrzydlatej Polsce czy czymś innym na papierze, było by trudno stwierdzić, że to model. Spiton wyczochrałeś swojego skill'a. 48 aż błaga Cię o robotę.

Teraz poproszę F-16 tak porządnie wyczochranego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
_iceboy

Reklama

Postprzez jambus » czwartek, 26 maja 2011, 06:34

Witam.

Nie wyłamię się z ogólnego chóru pochwał, mi też zdjęcia bardzo się podobają. Nawet pomimo tego, że wszelkiego rodzaju „zasysacze” nie bardzo mnie interesują. :-/
Boję się tylko, że po zrobieniu tradycyjnej galerii model straci cały swój urok.
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez Marwaw » czwartek, 26 maja 2011, 06:56

No Seba, dałeś czadu, model super - wyczochrany jak trzeba a nie jak jest w modzie, a zdjęcia wymiatają - Były "Szpilki na Giewoncie" a teraz jest "Hornet nad Giewontem" :mrgreen: a tak już na poważnie, swego czasu, ładnych parę lat temu, było lato wracałem sobie spacerkiem z roboty do domu, byłem akurat koło EMPIKU na Zwycięstwa w Koszalinie, gdy usłyszałem huk odrzutowego silnika, odruchowo podniosłem głowę i nie uwierzyłem w to co widziałem - wzdłuż ulicy, trzeba przyznać na bezpiecznej wysokości ale na tyle nisko, że nie sposób pomylić go z czymkolwiek innym przelatywał taki właśnie jak Twój F-18. Widok zapierał dech w piersiach. Skąd się tam wziął dowiedziałem się później - po prostu Jankesi mieli strzelania rakietowe albo na Wicku albo na Drawsku. Twój model od razu przypomniał mi to zdarzenie. Gratuluję.
Obrazek
"Kiedy wylądujecie w Normandii będziecie mieli tylko jednego przyjaciela: Boga"
- Gen. James M. "Jumpin' Jim" Gavin
Marwaw

Postprzez RAV » czwartek, 26 maja 2011, 07:09

spiton napisał(a):Trzymam za szprychy wkręcone w zad, a potem wycinam za pomocą programu graficznego. Wycinanie samych szprych jest dosyć łatwe.

A jak robisz zdjęcie z tyłu, to domalowujesz wnętrze dyszy po usunięciu szprychy?

piotr dmitruk napisał(a):Doradź, gdzie temu wsadzić szprychę?

Zostaw szprychy. "Bieremy muchi w paluchi,,," Zobacz tutaj.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Adam » czwartek, 26 maja 2011, 08:57

Ja też jak jeden z kolegów jestem sympatykiem odrzutowców w wojny w Wietnamie, są takie wielokolorowe, ale twój model powala, choć jest tyko w odcieniach szarości. Wszystkie zdjęcia z galerii sa fantastyczne, na pewno masz mój głos w konkusie na "zdjecie ..". Mi najbardziej podoba się 2-ka ze względu na ciekawie zrobiony efekt rozgrzanego powietrza z rur za samolotem.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 26 maja 2011, 09:00

Spitonie, moje gratulacje za fantastyczne zdjęcia. Tak jak już ktoś napisał, gdyby zdjęcie Twojego modelu pojawiło się w "Lotnictwie" to na pewno nie odkryłbym, że przedstawia w istocie mały modelik. Jestem pewien jednak, że tak naprawdę to zasługa Twojej żony, sam byś nie dał rady. :mrgreen:
Grzegorz2107

Postprzez _iceboy » czwartek, 26 maja 2011, 09:32

Grzegorz2107 napisał(a):...Tak jak już ktoś napisał, gdyby zdjęcie Twojego modelu pojawiło się w "Lotnictwie" ...

Sory za OT Spitonie.

Personalizacja boli? :twisted:
_iceboy

Postprzez siara1939 » czwartek, 26 maja 2011, 09:50

Zaimponowales mi Spiton. :D
Bardzo przyjemna dla oka galeria- gratulacje. Milo widziec, ze sie rozwijasz i doskonalisz swoj styl jezeli chodzi o fotografowanie modeli. Podoba mi sie efekt cieplego powietrza z dysz. Jak go zrobiles, jezeli nie jest to tajemnica?
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez ariel007 » czwartek, 26 maja 2011, 13:22

Bardzo, ale to bardzo fajny (żywy, realistyczny, prawdziwy.... ) model. Gratulacje!
Niech się rury pną do góry...
In thrust we trust!
ariel007

Postprzez spiton » czwartek, 26 maja 2011, 14:24

karambolis8 napisał(a):Jeśli mogę sobie pozwolić. Zdjęcia będą jeszcze bardziej realistyczne, kiedy będziesz je robił z daleka, na maksymalnym zoomie optycznym. Wtedy perspektywa będzie jak na zdjęciu z prawdziwą maszyną. Pewnie przyda się statyw.

Mówisz masz :

Obrazek
Reszta nowych fotek w pierwszym poście.

Chciałbym jeszcze raz podziękować wszystkimi miłe komentarze. Sprawiają mi wiele przyjemności.
Bardzo dziękuję !!

siara1939 napisał(a):Podoba mi sie efekt cieplego powietrza z dysz. Jak go zrobiles, jezeli nie jest to tajemnica?

Siara, efekt goracego powietrza uzaskałem filtrem Ocean ripple, lub glass z grupy distort. Niestety nie działa najlepiej przy kontrastowych zdjęciach.

jambus napisał(a):Boję się tylko, że po zrobieniu tradycyjnej galerii model straci cały swój urok.

Model jest robiony Jako standard na konkurs lotniczy na tym forum. Niestety za pierwszym razem ledwo go zacząłem, a za drugim jako zaczęty nie został zakwalifikowany. Jedyne "bajery" to pilot i HUD ,-)). Założyłem , że klasa standart to klasa dla "malarzy" podczas gdy "open" dla "dłubaczy".A ja przecież chce się uczyć malować.
Zrobię kilka fotek "modelarskich", to ocenisz jak wiele traci. Musze Cie ostrzec, ze oleje dają mgiełkę tak delikatną, że praktycznie niedostrzegalną, a model Academy to bardzo dobry model ,-)).
Znaczy się nie jest źle ,-)).

_iceboy napisał(a):Teraz poproszę F-16 tak porządnie wyczochranego:

F-16 mam w planach, tyle, ze nie mam jeszcze modelu.
Chciałem zrobić naszego, ale sami rozumiecie...nie należą one do brudasów, a jako symbol "nowoczesności polskiej armii" będą czyste na wieki.

lejgo_inc napisał(a):Nie każ długo czekać na greckiego F-5A :)

Jakiś tydzień, może dwa i będzie galeria ,-)).
Ostatnio edytowano czwartek, 26 maja 2011, 16:27 przez spiton, łącznie edytowano 2 razy
spiton

Postprzez karambolis8 » czwartek, 26 maja 2011, 14:42

Myślę, że te zdjęcia lepsze :) Drugie to mistrzostwo!
karambolis8

Postprzez tomek_chacewicz » czwartek, 26 maja 2011, 14:47

Wiesz Spiton zaimponowałeś mi modelem i fotkami, dobra robota :)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez spiton » czwartek, 26 maja 2011, 14:48

karambolis8 napisał(a):Myślę, że te zdjęcia lepsze :) Drugie to mistrzostwo!

Sorry za małe przetasowania ze zdjęciami.
Rozumiem, że miałeś na myśli to:
Obrazek
Twoja uwaga o ogniskowej była bardzo celna. Tylko muszę poczekać jeszcze na lepsze światło ,-).
Ostatnio edytowano czwartek, 26 maja 2011, 16:26 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez karambolis8 » czwartek, 26 maja 2011, 16:19

Tak, właśnie to. Nie widać za bardzo niuansów wykonania modelu, ale dla mnie efekt na zdjęciach jest świetny. I chyba o to chodziło? :)
karambolis8

Postprzez Korowiow » czwartek, 26 maja 2011, 17:14

Spiton,

Moim zdaniem to jak do tej pory samolotowa galeria roku.
Gratuluję.Dopalacze rules.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli