Tygrys Willa Feya

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Tygrys Willa Feya

Postprzez Jager27 » czwartek, 2 czerwca 2011, 14:52

Witam. Jak wiadomo Will Fey walczył na froncie wschodnim w dywizji Das Reich i dowodził jednym z Tygrysów 8 kompanii.
Jest dużo jego wspomnień z frontu wschodniego jednak nigdzie nie mogę się doszukać jaki numer taktyczny nosił Tygrys Feya z okresu bitwy na froncie wschodnim przez rok 1943. Czołgi od maja 1943 chyba miały zamiast cyfry 8 miały literę S czyli np. 833 na S33. Chciałbym wykonać w przyszłości replikę tego modelu z frontu wschodniego i nawet w jego wspomnieniach nie mogę się tego doczytać. Zna ktoś tą bezcenną dla mnie informacje? Jak tak to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Jager27

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Tygrys Willa Feya

Postprzez Georg01 » sobota, 4 czerwca 2011, 16:01

Jager27 napisał(a):Witam. Jak wiadomo Will Fey walczył na froncie wschodnim w dywizji Das Reich i dowodził jednym z Tygrysów 8 kompanii.

To nieprawda. Fey nie był dowódcą Tigera w Das Reich i otrzymał dowództwo Tigera dopiero w czasie formowania 102 batalionu SS (który nie był częścią Das Reich a jednostką korpuśną). W Normandii także nie należał do doświadczonych dowódców Tygrysów, nie był nawet dowódcą Zugu. W 102 batalionie służyło wielu weteranów z Das Reich i mieli oni zdecydowanie większe doświadczenie na Tigerach niż Fey (np. Egger, Glagow, Streng itd.).

Pozdrawiam,
GC
Georg01

Postprzez Jager27 » niedziela, 5 czerwca 2011, 19:05

Dzieki. Teraz chociaż już wiem o co chodzi. Aczkolwiek opisuje w swoich wspomnieniach, że dowodził Tygrysem podczas bitwy o Charków w marcu 1943 i w bitwie pod Kurskiem. To skoro nie był dowódcą Tigera w das reich to wiesz może co aktualnie robił i kim był? I jeszcze zadam inne pytanie bo widzę, że mam okazję sie dużo dowiedzieć :) Wiadomo Ci może jakim Tygrysem dowodził Ernst Streng w czasie bitwy w okolicach Żytomierza pod koniec 1943 roku i kto był dowódcą tygrysów S33 i S13?
Jager27

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 6 czerwca 2011, 09:42

Fey w marcu 1943 wstąpił do SS i przeszedł tam z jednostki niszczycieli czołgów Wehrmachtu. Nie znam biografii Feya dokładnie, ale w Das Reich walczył pewnie na początku na czymś podobnym jak w Wehrmachcie. Musiał trafić do szkoły wojsk pancernych SS na szkolenie na Tigerach i dopiero potem mógł walczyć w Tigerach i dowodzić Tigerem. Tak nakazuje logika.

Nie było tak, że dany dowódca był przypisany do konkretnego Tigera na stałe. To się zmieniało i to dosyć szybko w miarę narastania strat. Dowódcy Zugów awansowali na miejsce poległych dowódców kompanii, a na miejsce dowódców Zugów awansowali kolejni dowódcy dwójek Tigerów. Wtedy numeracja Tigerów rotowała dynamicznie. Das Reich po Kursku dostała trochę Tigerów z LAH i znowu nastąpiło przenumerowanie. Także przed Kurskiem widać, że na niektórych Tigerach prześwitują stare numery i na nie naniesione są nowe. Bardzo trudno powiedzieć, czy dane zdjęcie przedstawia Tigera z tego dokładnie momentu, gdy tym Tigerem dowodził ten lub ten osobnik.
Na starcie do bitwy Kurskiej numeracja w Das Reich wyglądała tak:
S01: SS-Hauptsturmf. Zimmermann
S02: SS-Oberschar. Hellwig
S11: SS-Obersturmf. Theiss
S12: SS-Unterschar. Skerbinz
S13: SS-Unterschar. Kraml
S14: SS-Unterschar. Schleusner
S21: SS-Obersturmf. Reininghaus
S22: SS-Unterschar. Knecht
S23: SS-Obersturmf. Egger
S24: SS-Unterschar. Schafer
S31: SS-Untersturmf. Kalss
S32: SS-Unterschar. Glagow
S33: SS-Unterschar. Reinhardt
S34: SS-Unterschar. Eichler

Dotyczy to 5 lipca 1943, kilka dni później było już wszystko pomieszane. Feya i Strenga tu nie widać. Streng pewnie był w załodze któregoś z wymienionych Tigerów jako celowniczy. Bardzo często celowniczy dostawał później własnego Tigera.
Nie mam książki Das Reich Tigers i pewnie tam są odpowiedzi na wiele pytań odnośnie załóg.

Pozdrawiam,
GC
Georg01

Postprzez Jager27 » poniedziałek, 6 czerwca 2011, 16:26

Dzięki. Te informacje bardzo mi pomogły :)
Jager27

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 6 czerwca 2011, 17:15

Dodam jeszcze, że zrobienie około połowy Tigerów z Das Reich z Kurska jest dość trudne, a to ze względu na nietypowy zasobnik, którego nie produkuje nikt (!!!!!!!!!!!!!!!) w skali 1/35. Jest to nie do uwierzenia ! Dotyczy to także Tigerów S13 i S33, które mają stare, całkowicie nietypowe zasobniki. Tigery z LAH, Das Reich i Totenkopf z Charkowa, a także te, które doczekały Kurska i później, miały nietypowe zasobniki wzorowane na zasobnikach 501 batalionu czołgów ciężkich Wehrmachtu. Jak do tej pory tak oklepany i wydawałoby się przeklepany modelarsko Tiger w skali 1/35 nie doczekał się zasobnika SS. Bez tego zasobnika większości Tigerów z pierwszej połowy 1943 z dywizji Waffen SS zrobić się po prostu nie da. Dopiero Tigery z uzupelnienia z maja 1943 miały normalne zasobniki.

GC
Georg01

Postprzez Jager27 » wtorek, 7 czerwca 2011, 13:23

A wiesz czy może te Tygrysy z maja były w Das reich i jakie miały numery?
Pzdr
Jager27

Postprzez Georg01 » wtorek, 7 czerwca 2011, 13:42

To jedna z ciekawszych zagadek ostatnich lat. Nie ma prostej odpowiedzi. Trzeba dochodzić samemu każdy czołg indywidulanie. Zdjęcia na www.tiif.de w dziale Das Reich.

GC
Georg01

Postprzez Piotr Koperski » wtorek, 7 czerwca 2011, 16:59

A masz może zdjęcia tego zasobnika z SS? ;o)
Piotr Koperski

Postprzez Georg01 » wtorek, 7 czerwca 2011, 17:19

Na stronie www.tiif.de jest mnóstwo zdjęć z tych trzech dywizji SS. Zdjęć samego zasobnika nie mam i nie widziałem. Na zdjęciach widać, że to zupełnie inna konstrukcja. Krawędzie boczne równoległe do osi pojazdu, dlatego boki zachodzą na port po lewej i właz po prawej stronie wieży. Z tego powodu zasobniki mają wycięcia na bokach. W LAH i Tohekopf proste wycięcia, w Das Reich owalne. Zasobniki były generalnie większe niż późniejszy standardowy. Pewien trop dała Tamiya w modelu Tigera z Afryki. Są tam dwa zasobniki - "normalny" i taki niestandardowy, tylko mały. Ten SS była kształtowo taki jak ten niestandardowy, tylko dużo wiekszy i z tymi wycięciami. Widać to na wielu zdjęciach Tigerów z Waffen SS z wiosny/lata 43.

GC
Georg01

Postprzez Piotr Koperski » wtorek, 7 czerwca 2011, 17:32

Dzięki za wyjaśnienie ;o)
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » wtorek, 7 czerwca 2011, 19:04

Spotkałem się z informacją, że czołgi z większym zasobnikiem trafiły do tych jednostek w szarym malowaniu. Część z nich przemalowano w warunkach polowych, części domalowano natomiast piaskowe plamy. Jeśli czołg przemalowywany był w warunkach polowych często nie odkręcano bocznych błotników co za tym idzie w miejscach pod nimi zostawała szara farba. Widać to na niektórych zdjęciach, gdy czołg pozbawiony był któregoś z błotników.
Korzystając z wiedzy kolegów o 102 batalionie chciałbym się dowiedzieć jaki numer miał czołg Eggera w Normandii.
Rayl

Postprzez Georg01 » środa, 8 czerwca 2011, 09:09

Rayl napisał(a):Korzystając z wiedzy kolegów o 102 batalionie chciałbym się dowiedzieć jaki numer miał czołg Eggera w Normandii.

Odpowiedź pewnie jest w książce Das Reich Tigers. Na pewno 1 kompania, czyli jedynka z przodu. Na jakimś forum kiedyś czytałem, że Egger w Normandii zmienił co najmniej 3 Tigery o różnych numerach. Wszystkie z 1 kompanii.

GC
Georg01

Postprzez Jager27 » czwartek, 9 czerwca 2011, 18:34

W ksiażce Willa Feya "Bitwy pancerne SS" dowiedziałem się, że dowódca Tygrysa S33 Johann Reinhardt zginął a ten sam tygrys S33 walczył w okolicach Żytomierza i jest na nim inny dowódca( są zdjęcia). Czy nie jest to czasem oberscharfuhrer Baumann?
Zna ktoś może jakąś historię tego tygrysa?
Jager27

Postprzez Domi » czwartek, 16 czerwca 2011, 09:37

Jak można, to ja jeszcze wrócę do tematu tych zasobników na wieżach Tigerów z Das Reich...
Podcięcie od strony włazu ewakuacyjnego jest na 100% i to widać na wielu zdjęciach, ale czy jest jakieś zdjęcie pokazujące dokładnie i jednoznacznie podcięcie od strony pistol portu?
Przeglądam znane mi zdjęcia i ciągle wydaje się, że od tej strony zasobnik kończył się przed samym portem, albo lekko na niego zachodził bez podcięcia...
EDIT
Jednak to podcięcie z drugiej strony też było...widać jego niewyraźny zarys na zdjęciach S01, ale pytanie i prośba o dokladniejsze zdjęcia pozostaje :-)

Pozdrawiam

Dominik
Domi

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste