Spitfire Mk.IX - ICM - 1/48 - open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Spitfire Mk.IX - ICM - 1/48 - open

Postprzez Mecenas » sobota, 11 czerwca 2011, 09:31

W "Polish Wings 13" jest zdjęcie pokazujące wydobyty z ziemi fragment śmigła z tej maszyny. Łopaty były wykonane z tzw. Jablo wood. Naklejka miała różowy kolor z czterema liniami nr seryjnych innych łopat tworzących jeden komplet w śmigle. Jakbyś miał problemy z kalkami to może coś zaradzimy...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez cina » sobota, 11 czerwca 2011, 23:09

greatgonzo napisał(a):Łopata z preparowanego drewna z okuciem na krawędzi natarcia ...

Już wiem jak to mniej więcej wyglądało. Znalazłem zdjęcie wklejone przez Jarka. Dzięki Radek za podpowiedź.
Soris000 napisał(a):A ja jakoś nie bardzo jestem przekonany do tej ciemniejszej "kreski" odcinającej zielone łaty...

Mnie osobiście taki efekt nie raził w oczy na modelach w wykonaniu bardziej doświadczonych modelarzy. Może nie jest zbyt realistyczny (choć wydaje mi się, że na kilku zdjęciach wczesnych Hurricane'ów coś takiego zauważyłem), ale wg mnie dodaje 'uroku' modelowi. Spróbowałem coś takiego wykonać. Pewnie użyłem zbyt kontrastującego odcienia zieleni, może to szare łaty powinny zostać poddane takiemu efektowi i wtedy nie wyszedłby flamaster i kartonówka. Będę próbował dalej, aby efekt był bardziej 'łagodny' dla oka. Jak totalnie nie będzie wychodzić to pewnie z niego zrezygnuję, ale na razie go nie przekreślam.
Mecenas napisał(a):W "Polish Wings 13" jest zdjęcie pokazujące wydobyty z ziemi fragment śmigła...

Jutro składam zamówienie na tą pozycję. Muszę to sobie obejrzeć dokładnie. Wyszło na to, że śmigło totalnie skopane. Jeszcze ten różowy kolor naklejki. Michał, gdy zobaczę, jak to wygląda w realu to dam znać, czy będę miał problemy z kalkami. Na razie dziękuję za chęć pomocy.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
Me 109G-6, Hasegawa, 1:48
cina

Postprzez greatgonzo » niedziela, 12 czerwca 2011, 13:00

A co tam masz napisane koło marki W/T na pasie Sky na ogonie? Pytam z czystej ciekawości, bo żadnych napisów nie powinno tam być. Skąd masz taką lokalizację?

W czasie, gdy latał tym samolotem Gabreski łopaty były w wyważeniu standardowym, wymienne ogólnie. To widać na fotce tuż obok tej ze szczątkiem śmigła, o której pisał Mecenas.

Edycja:
wydaje mi się, że na kilku zdjęciach wczesnych Hurricane'ów coś takiego zauważyłem

Szkoda, że nie robisz tego Hurricane. Na Spitfire takiego efektu ze świecą szukać, a na pewno nie ma go na BS 410.
greatgonzo

Postprzez cina » niedziela, 12 czerwca 2011, 21:58

greatgonzo napisał(a):A co tam masz napisane koło marki W/T na pasie Sky na ogonie? Pytam z czystej ciekawości, bo żadnych napisów nie powinno tam być. Skąd masz taką lokalizację?

DTD 517 S. Instrukcja Techmodu tak umiejscawia ten napis.
greatgonzo napisał(a):Szkoda, że nie robisz tego Hurricane. Na Spitfire takiego efektu ze świecą szukać, a na pewno nie ma go na BS 410.

Podkusiło mnie, żeby coś takiego wypróbować na tym modelu no i zonk. Cóż, na moim BS 410 pozostanie.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
cina

Postprzez greatgonzo » niedziela, 12 czerwca 2011, 23:21

W tej sytuacji miałbym sugestię co do sposobu wykorzystania instrukcji, ale tu mogą być dzieci... . :->

Chyba, że instrukcja jest nie do tej wersji?
greatgonzo

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 08:16

Przejrzałem sobie fotki Spitfire'ów na swoim kompie. Na niektórych znalazłem jednak to oznaczenie na pasie Sky, przeważnie zredukowane do samego kwadratu z W/T. Minus dowodu jest taki, że były to zdjęcia latających do dzisiaj maszyn, zarówno Mk.V jak i Mk.IX. Wieczorem poprzeglądam zdjęcia archiwalne w "Matusiakach", ale skoro Gonzo to kwestionuje to coś w tym musi być :D
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 11:43

Szczerze mówiąc nie przeglądałem wszystkich możliwych fotek, ale na polskich BS4xx nie ma. Pytałem o wersję w instrukcji, bo przypuszczam, że ten układ wzięty jest z rysunków Coxa dokumentujących P9444 z londyńskiego Sience Museum.
greatgonzo

Postprzez cina » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 13:14

Rozumiem, tego napisu ma nie być na pasie Sky na żadnym polskim BS4XX. Ok, można to skorygować - następnym razem :). Będę pamiętał.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
cina

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 15:58

W ogóle nie znalazłem go na żadnym Spitfire. Wygląda, że to jednostkowa akcja po przemalowaniu wspomnianego MkI. We wczesnych wersjach napis umieszczano pod statecznikiem poziomym, czyli w miejscu gdzie na zdjęciach jest właściwie nie do wypatrzenia. To skłania mnie do przypuszczenia, że oznaczenie to również tam lądowało przy MkIX.

A jakie DTD jest na sterach?
greatgonzo

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 16:40

Przeglądnąłem zeszyt PW13 (wiem, że ostatnio za często się na to powołuję, ale spośród dostępnych od ręki na mojej półce publikacji, w tej są najlepszej jakości foty) i w ogóle nie widać na żadnym Spicie tego napisu na pasie sky. Natomiast, skoro już chcecie tak dokładnie, to na tym egzemplarzu wymalowany jest biały napis exploatacyjny na drzwiczkach radia i chyba na fotach to widać (nie do końca wyraźnie, ale coś tam jest).
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez cina » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 18:52

greatgonzo napisał(a):A jakie DTD jest na sterach?

308 C.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
cina

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 19:12

No, tutaj pasi :).

Z drugiej strony jest kilka fotek, gdzie można by spodziewać się dojrzeć te marki pod statecznikiem. Może jednak lokalizacja z P9444 była standardem w późniejszej produkcji i zwyczajnie zamalowywano je pasem Sky. Tak czy srak na pasie najwyżej serial.
greatgonzo

Postprzez cina » środa, 15 czerwca 2011, 22:54

Postanowiłem jednak usunąć napis z pasa Sky. Podejście w stylu 'to mój model' to jedno, ale doceniam i szanuję czas, jaki poświęcacie na korygowanie moich błędów i dzielenie się wiedzą, przeszukując źródła itd. Szczególnie Radek. To moja skromna rekompensata i podziękowanie, jeżeli tak mogę podziękować.
Obrazek
Ale kamuflażu już nie namaluję od nowa. Mam w planach Spita Mk.I i mogę obiecać, że ten już nie będzie miał łat malowanych flamastrem. A tak poza tym to dokleiłem drobiazgi: drzwiczki, maszt anteny, linki instalacji IFF, wydechy, lusterko, oświetlenie do latania w szyku. Owiewka na razie została położona na kadłubie - przykleję później. Linki IFF zrobione z ramki wyciągniętej nad płomieniem.
Obrazek
Obrazek
Model ma już własne podwozie i oświetlenie pozycyjne malowane najpierw Chrome Silver a poźniej Clear Red i Clear Green z gamy kolorów Model Master.
Obrazek
Obrazek
Poprawiam obicia drewnianego śmigła. Dzięki uprzejmości Michała (Mecenasa) na łopaty pójdą właściwe oznaczenia w postaci kalek - jeszcze raz dzięki serdeczne Michał.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
cina

Postprzez greatgonzo » środa, 15 czerwca 2011, 23:30

A były niewłaściwe?

cina napisał(a):...podziękowanie, jeżeli tak mogę podziękować.

Jeżeli chodzi o mnie, to nie ma lepszego :D .
greatgonzo

Postprzez Mecenas » czwartek, 16 czerwca 2011, 08:29

cina napisał(a):jeszcze raz dzięki serdeczne Michał.

Nie dziękuj, jeszcze nic nie wysłałem.

Bardzo mi się podoba Twój Spitfire. Coś czuję, że będę go traktował jako przymiar przy malowaniu mojej IX-tki.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat