AS-90 SPG, Trumpeter, 1/72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

AS-90 SPG, Trumpeter, 1/72

Postprzez mnowogro » piątek, 10 czerwca 2011, 00:25

Cześć,

Dawno mnie tu nie było, choć regularnie podglądałem co w trawie piszczy, skleja i maluje się :)
Przycupnę sobie między serialem "Moda na sukces czołgu" Czaka i "Mythbusterem - czyli to da się przerobić" Panzera ;)
i wypełnię lukę niniejszym uczynkiem:
Obrazek

Całość w miarę ok, tu i uwdzie trzeba uważać na ślady po wypychaczach (gąski) oraz na zapadnięty plastik (przód wanny).
Poza tym fajny model, ciekawy pojazd rzadko wykonywany. Ogniwkowe gąski, spory arkusik kalkomanii. Co ciekawe - na pudełku model jest przedstawiony wraz z załogą, a w środku ludzików brak.

Składałem raczej szybko, nie wszystko będzie widać, tu i ówdzie warto przymierzyć przed sklejeniem (gąski mogą się nie zmieścić podfartuchami - warto podszlifować).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodałem kilka uszek, linkę... chyba starczy.
Lakier czarny, do samochodó podkładowy (jak to ładnie kłaść, aby nie było grudek??) potem pierwsza warstwa farby - brązy.
Obrazek
mnowogro

Reklama

Re: AS-90 SPG, Trumpeter, 1/72

Postprzez Panzer » piątek, 10 czerwca 2011, 06:18

Fajny pokrak :) Widzę, że dobrze zdetalowany - to chyba jeden z tych pierwszych i lepszych wypustów Trumpka w 1:72 bo te najnowsze to kaszanka niesamowita. Kolorek mi się podoba. Rozumiem, że idziesz teraz w "jasności" :) Po ukształtowaniu zawieszenia wnoszę, że będzie grunt pod kapciami miał, prawda to?
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez mnowogro » piątek, 10 czerwca 2011, 14:22

Jeśli chodzi o zdetalowanie, to pozornie jest fajnie zdetalowany. Sporo części wymagałoby poprawy, pododawania różnych detalików itp., zgodnie z fotkami referencyjnymi (btw: ciut zbyt dużo zdjęć, ale dobrze obfotografowany sprzęt: http://www.primeportal.net/artillery/da ... php?Page=1 ).
Jednakże, na pierwszy rzut oka na pewno może cieszyć ilością szczegółów.
Tak, ten brąz był cieniem. Teraz muszę skombinować jakimi kolorami dalej pojechać, brakuje mi fajnych odniesień foto jeśli chodzi o barwy tych pojazdów.
Wprawne oko, ma mieć malutką podstawkę, trochę piachu i stąd te poodginane kółeczka. Dodatkowo może się skuszę na jakiś mały kontenerek na pociski, jak na jednym z tych zdjęć: http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... aq-ou-afgh
o, dokładnie na tym: http://www.seantaylor.org/as90_basrah2_hr.jpg
mnowogro

Postprzez mnowogro » sobota, 11 czerwca 2011, 00:15

Po podmalowaniu, updacik:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem jak u was kolorki, ale u mnie na biurku taki kanarkowy jest. Teraz śmignę detale, potem ciut olei a następnie błysk, kalki, satyna, potem znów oleje i stukanie.
mnowogro

Postprzez mnowogro » niedziela, 12 czerwca 2011, 21:29

Nałożyłem laserunkiem kolejne kolory:

Obrazek

Obrazek
mnowogro

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 11:39

Bardzo fajnie wygląda .Jeszcze tylko trochę pracy i przechytrzysz skalę.
Sam model wydaje się być dobrej jakości - dużo detali,spasowanie - ogólnie na mnie robi dobre wrażenie.
Czekam z niecierpliwością na postępy.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez pawelc » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 16:51

Obserwuje z zainteresowaniem, bardzo fajne maleństwo. Możesz napisać coś nt. malowania gąsienic (jestem ogólnie ciekaw techniki, bo sam jeszcze nie malowałem całkowicie złożonego pojazdu) ?
pawelc

Postprzez mnowogro » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 22:40

Model ciekawy, ale wiele detali wartych jest poprawienia, jeśli zależy Ci na czymś wiernym.

Gąski - boki malowane mieszaniną czerwonego i panzergrau, wnętrza panzergrau i czarnego, nakładki czarnym i panzergrau.
Trzeba będzie jeszcze przetrzeć metalicznie tam, gdzie się obcierało. No i kurz...
mnowogro

Postprzez Panzer » wtorek, 14 czerwca 2011, 06:17

U mnie i w pracy i w domu kolorek jest super. Bardzo podobny do tego na zdjęciu. Approved! :mrgreen:
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez mnowogro » czwartek, 16 czerwca 2011, 00:50

Po washu, zielonobrązowym. Miejscowo dałem czerwoniutki, aby wydawało się, że lekko rdzewieje przy niektórych częściach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeżeli żółty ma lekki zafarb zielonego ( a nie powinien ) dajcie, znać - poprawię balans bieli.
Ostatnio coś mi szwankuje monitorek.
mnowogro

Postprzez mnowogro » piątek, 17 czerwca 2011, 07:28

Obicia. Czasem wkradały się takie pokraczne, a czasem bardzo fajnie w skali wyszły - widoczne na powiększeniach (np. boki ekranów).

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mnowogro

Postprzez Korowiow » piątek, 17 czerwca 2011, 12:32

Naprawdę ładnie .
Po gąskach widzę ,że szykujesz jakąś podstawkę.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez spiton » piątek, 17 czerwca 2011, 12:45

Fajny malarski SBS.
spiton

Postprzez czak45 » piątek, 17 czerwca 2011, 22:37

Pozwolę sobie ocenić w galerii.
Jak na razie to mam mieszane uczucia.
No ale zobaczymy.
czak45

Postprzez mnowogro » sobota, 18 czerwca 2011, 03:21

Dzięki za zostawienie komentarza.
Tak, już chyba odpisywałem raz, że podstawka powinna się zdarzyć.

Spiton, przyznam, że takie malarskie sbs-y, jeśli efekty są subtelne, strasznie ciężko odczytać na zdjęciach, bez bezpośredniego zestawienia przed/po. Ale fajnie, że Ci się podoba.

Czak, szkoda czasu, kawa na ławę co i jak. Na wstępie zaznaczałem jednak, że jest to model na rozruszanie - np. mi nie do końca pasują jeszcze kolory - ale im więcej zdjęć danego sprzętu przeglądam, im więcej wiem o np. wpływie światła na wrażenie koloru (np. ze zdjęć danego sprzętu) to sobie odpuszczam i skupiam się na czymś, co byłoby w jakiś sposób inne od tego co do tej pory robiłem. Inne, aby zobaczyć co uzyskuję przy takim, a nie innym podejściu.
Pozdrawiam!
mnowogro

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat