08.07.2006.
Witam, jakoś tak mnie naszło aby spróbować swoich sił w budowie modelu od podstaw. Zainspirowało mnie kilka ciekawych
relacji z różnych, zarówno polskich jak i zagranicznych, for modelarskich. Relacje dotyczyły między innymi waloryzacji elementami
własnego wykonania czy też przeróbek samych modeli. Wybór padł na wózek widłowy marki Takraf ponieważ mam dostęp do
jego dokumentacji technicznej i posiadam możliwość wykonania fotek. Prace nad nim zacząłem kilka tygodni temu, począwszy
od wyskalowania elementów i rozrysowania ich na papierze milimetrowym.
Poniższe fotki przedstawiają "dawcę wymiarów" czyli oryginał wózka oraz efekty dotychczasowego rzeźbienia.
Oryginał:

In-Box zestawu

projekt na papierze - jakość fotki nie najlepsza

kilka fotek z przebiegu prac:

Model wykonuję z arkuszy polistyrenu o różnych grubościach - 0,25 - 0,5 - 0,8 - 1,0 - 1,5. Zakupiłem też kilka pręcików,
okrągłe - 0,5 - 1,0 - 2,0 - 3,0 - 5,0, sześciokąt 0,5 - 2,0 ( niestety 1,0 nie było a jest mi najbardziej potrzebny, dokupię później )
Planuję zastosowanie elementów fototrawionych, ale o tym później. Kolor będzie zielony, natomiast rama,
elementy zawieszenia i napędu żółte.
Proszę o Wasze opinie na temat projektu i postępów z prac. Oczekuję także Waszych sugestii, jeśli takowe się pojawią.
11.07.2006.
W ciągu ostatnich kilku dni dorobiłem widły do prezentowanej wcześniej "tablicy". Oto efekt:

a tak wyglądają zamontowane, ich rozstaw można regulować:

14.07.2006.
Kolejne fotki. Tym razem wcześniej prezentowane elementy ramy już posklejane w całość.
Rama. Zaznaczam, że to nie wszystkie jej elementy.

podpory tylnego wózka wraz z osią o średnicy 2,0 mm ( toczoną na wiertarce

Końcówki ramy wraz z tulejkami i nakrętkami śrub.

24.07.2006.
A oto co udało mi się wydłubać w ostatnich dniach. Poniższa fotka przedstawia elementy składowe zewnętrznych prowadnic masztu. Pozostało skleić "to cosik" w całość. Tylko instrukcje gdzieś mi wcięło.....

28.07.2006.
Posklejałem w całość elementy masztu zewnętrznego. Nie obyło się bez przeszkód. Jedną z belek dorabiałem trzy razy, aż w końcu uzyskałem oczekiwany kształt (to ta widoczna na fotce nr 3).
nr 1

nr 2

nr 3

nr 4

04.09.2006.
Hello! Żeby nikt nie myślał, że temat umarł ( albo co gorsza ja ) mała aktualizacja. Ponad miesiąc przeleciał a mnie prawie nic nie udało się w tym czasie zrobić przy modelach. Nie mam za wiele wolnego czasu ostatnio, a szczególnie na hobby. Na fotce rolka prowadzącza łańcuch wraz z osią wytaczaną na wiertarce z kawałka plastikowej ramki. Na prośbę MiniMan'a na fotce jest również mały odnośnik w postaci 1 ( słownie: jednego ) grosza. To tak dla wyobrażenia wielkości elementów

03.10.2006.
Mała aktualizacja z mojego warsztatu. Fotki ukazują elementy masztu wewnętrznego wraz z rolkami prowadzącymi. Te szaro-czarne kółeczka zaadoptowałem z modelu osobówki w skali 1:87, pasowały niemal idealnie. Musiałem jedynie zeszlifować je odrobinę na grubości.

Będąc przejazdem w Katowicach zrobiłem małe zakupy, blaszki Aber'a:
S18 - płyta z otworami na osłonę komina

PP08 - płyta ryflowana na podesty:

35A39 - zawiaski, co prawda w skali 1:35 ale myslę, że będą się nadawać:

06.10.2006.
Dziś dorobiłem zabezpieczenia wideł. Oryginalnie zabezpieczają przed samoczynnym przesuwem wideł, u mnie to tylko atrapa

07.10.2006.
Maszt w zasadzie jest gotowy, brakuje w nim tylko łańcucha. Jego wykonanie zostawię sobie na później.
tablica wideł z wózkiem, jednak z rolek lekko się wysunęła ale kropelka załatwi sprawę

sklejony maszt wewnętrzny

siłownik,

kompletny maszt,

19.10.2006.
Ostatnio wziąłem się za budowę skrzyni biegów, mała aktualizacja poniżej.

22.10.2006.
Tymczasem kolejna aktualizacja
Skrzynia biegów niemal ukończona. Zostało do zrobienia parę drobiazgów i oczywiście kosmetyka.
Zacząłem także uczyć się programu do obsługi zdjęć, który został dołączony do aparatu. Dwa pierwsze zdjęcia zostały odrobinę rozjaśnione, i dodałem troszkę ostrości. Dodatkowo na pierwszym zdjęciu zmniejszyłem nasycenie koloru. Proszę o Wasze opinie szczególnie o pierwszej fotce, czy wygląda w miarę poprawnie?
Czas na fotki

dodałem pudełko zapałek dla porównania

01.11.2006.
Zrobiłem małą przymiarkę wykonanych elementów. Nawet w miarę do siebie pasują.

13.11.2006.
Tym razem silnik. Relacja przedłużona o dokładniejsze fotki z budowy. Kolega Michał chyba czegoś w tym rodzaju oczekiwał.

14.11.2006.
Dla smaczku zrobiłem jeszcze alternator
Po kolei:
- kółko pasowe
- śmigiełko z blaszki aluminiowej
- alternator

10.12.2006.
Ostatnimi czasy poświęcałem się rzeźbieniu osprzętu silnika. Wzbogaciłem również silnik o kilka nakrętek oraz wkleiłem imitację wtrysków ( to te czerwone kołeczki na głowicach ). W zasadzie zostały tylko do zrobienia przewody paliwowe. Te jednak znajdą się dopiero po pomalowaniu i przymocowaniu elementów do silnika. Tak więc na fotce znajdują się:
- kolektory - ssący i wydechowy,
- rozrusznik,
- alternator,
- sprężarka powietrza,
- pompa wtryskowa wraz z filtrem,
- śmigło wentylatora
- rurka z układu chłodzenia