AS-90 SPG, Trumpeter, 1/72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: AS-90 SPG, Trumpeter, 1/72

Postprzez czak45 » sobota, 18 czerwca 2011, 11:17

Mi też nie do końca pasują te kolor, dlatego też czekam na koniec prac.
A jeśli chodzi o kawe na ławe to napisze że nie podoba mi sie ta technika kolor modulation.
Większość modelarzy się strasznie nią zachwyciła i stara się z różnym skutkiem ją powielać.
Jak patrze na zestawy farb do CM to uważam, że to jest napędzanie koniunktury.
Myślę że fajniejsze rezultaty można uzyskać za pomocą tradycyjnych technik, odpowiedniego oświetlenia i własnego wyrobionego stylu.
Ponadto CM i kamo na modelu to już całkowita porażka.
Powodzenia.
czak45

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez mnowogro » poniedziałek, 20 czerwca 2011, 07:09

W tym przypadku nie będę już niczego przemalowywał - więcej doświadczenia da mi proste dokończenie modelu.
Jeśli chodzi o style w malowaniu pojazdów - osobiście idea CM strasznie mi się spodobała.
W moim odczuciu uważam, że tylko nieliczne modele wykonane w tym stylu są spójne w przedstawionym malowaniu.
Dla mnie wzorcem jeśli chodzi o ten styl to przede wszystkim pantera F Wildera. Widziałeś ją Czak?
Dla mnie ta praca była doprawdy wgniatająca. Proponuję poszukać np. zbliżeń - przedni lewy bok pojazdu z zaczepioną liną - po prostu realistyczność przedstawionych obić, śladów eksploatacji i efektów atmosferycznych jest kapitalnie wykonana.
Jeśli chodzi o sam sposób położenia rozjaśnień, kierunki gradientów walorów kolorów - też jest to dla mnie niesamowicie inspirujące.

Odpowiednie oświetlenie - zgadzam się, można uzyskać podobny efekt. Ale o wiele trudniejsze jest uzyskanie takiego efektu w modelu który ma być oglądany w założeniu w soft-boxie. Jak dla mnie skrajnym przejawem tego nurtu byłoby wykonanie modelu który byłby do oglądania tylko z jednej ograniczonej strony - może kiedyś spóbuję czegoś takiego, ale to byłoby pewnie niezdarne :)
Fajnie by było mieć własny wyrobiony styl, gdyby jeszcze uzyskiwać przy jego okazji fajne rezultaty - to też byłoby fajne - ale mi się w tym całym modelarstwie niesamowicie podoba to, że bardzo się rozwijam - za każdym razem nieco inaczej podchodzę do modelu - są rzeczy które wychodzą mi bardzo podobnie - i są takie które widzę, że się nieco zmieniają - stosowanie barw, ich mieszanie, zestawienie na modelu itp.
Tradycyjne techniki - czyli rozjaśnione środki powierzchni? Obawiam się, że w opinii wielu modelarzy CM już stał się techniką tradycyjną, choć o krótkim stażu w tej modelarskiej historii ;)

CM i kamo - to niesamowite wyzwanie - w większości modeli które widziałem tak pomalowane - niewielu osobom udawało się zgrać tak samo jasności barw w każdym momencie gradientu. Zwykle wydają się być te jasności lokalnie bardzo niezgrane ze sobą. Ale i tak na mnie takie modele robią niesamowite wrażenie, z tego powodu, że pokazują jak bardzo w szczegółach trzeba umieć operować paletą barw.

Nie widzę niczego złego w zachwycaniu się stylami :) Smutne byłoby to życie bez emocji :)
Zestawy - niech sobie są - im więcej ludzi będzie chciało kupić takie zestawy, tym lepiej dla nas - większa szansa na pojawienie się zestawów o których marzymy, a które jak do tej pory są niszowe, trudno dostępne lub słabo zrobione.

Teraz kładę już pigmenty, pewnie do środy będę się z tym bawił wieczorowo :)

Pozdrawiam serdecznie
mnowogro

Postprzez mnowogro » wtorek, 21 czerwca 2011, 19:05

Podmalowałem dalej gąski, dodałem pustynny kurz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Właśnie znalazłem ckm, trzeba podmalować, dalej raz jeszcze gąski dosrebrzyć, jakieś zacieki tu i tam, plamki, zastanowić się co z osłoną kołnierzową na dziale, lekko poprawić samą lufę, podmalować lusterka i lampki.

Jak teraz Czak?
mnowogro

Postprzez czak45 » wtorek, 21 czerwca 2011, 22:23

Wygląda lepiej, bo mniej widać CM :)
czak45

Postprzez mnowogro » środa, 22 czerwca 2011, 00:12

No ale nadal CM jest od samego początku, więc tak bez grzechu to model nie jest ;) ;)

A tak na serio, to trochę chyba przesadziłem z kurzeniem (tym razem olejami). Użyłem dwóch różniących się delikatnie kolorem i jasnością mocnych filtro/washy piaskowych, i widać, jak bardzo wszystko wypłowiało. Spodobał mi się efekt odkładanego piasku/pyłu w szczelinach i w zagłębieniach. Chciałbym to jakoś bardziej lokalnie zapodawać - tak aby nadal miejscami był pancerzyk bez kurzu - wytarty przez załogę. Tutaj mi ciut tego brak, ale... będę z tym żył :)
mnowogro

Postprzez Panzer » czwartek, 23 czerwca 2011, 12:24

Nie będę wchodził w dywagacje na temat CM zbyt głęboko. Powiem tylko tyle, że najpierw trzeba spróbować i poznać możliwości techniki, by potem stwierdzać, że jest ona brzydka, czy sztuczna. Ciężko też zgodzić się z teorią, że światłem osiągnie się te same efekty, bo światło na wystawie ciężko za doskonałe uznać.

Marcinie, moim zdaniem model naprawdę dobrze wygląda. Fajnie stonowało się wszystko przy filtrach. Ze swojej strony dodam, że w modelu prezentowanym na innym forum (wiesz którym, bo już widziałeś) dla podciągnięcia efektu ogólnego zakurzenia wykorzystałem odrobinę pigmentów i pasteli by nadać fakturę. Odpryski mi się też podobają. Do kosza nawrzucasz bambetli jakichś?
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez mnowogro » czwartek, 23 czerwca 2011, 12:55

Kurz wszystko ujednorodnił, szkoda że nie zostawiłem gdzieniegdzie trochę wypolerowanego od łażenia i siadania miejsc.
Kurzenie robiłem rozcieńczonymi olejami z dodatkiem pigmentów, nie widać tego na fotkach, ale więcej pigmentów dałem na układ jezdny - np. na kołach są widoczne najbardziej.

Teraz już tylko kosmetyka...

Thx za odpisanie!
mnowogro

Postprzez czak45 » czwartek, 23 czerwca 2011, 23:10

Moje modele bez odpowiedniego światła żarowego nie istnieją.
Może mnowogro dasz fotkę w świetle pokojowym, podobnym jak tym na wystawach.
Chciałbym zobaczyć jak model wygląda w takim świetle.
czak45

Postprzez mnowogro » piątek, 24 czerwca 2011, 10:32

Moje modele robię przy świetle ze świetlówek, i w takim też je przedstawiam (bo tak chciałem aby wyglądały).
Po co Ci w świetle dziennym?
Mogę ew. dać zdjęcie z np. tłem z supermodelu, aby sprawdzić jak ma się barw przedstawienie :)
mnowogro

Postprzez mnowogro » sobota, 25 czerwca 2011, 18:12

A jednak zdjęcia zrobiłem, poniżej w cieniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mnowogro

Postprzez czak45 » sobota, 25 czerwca 2011, 19:45

Nie jest źle, ale nie ma to jak światło żarowe.
czak45

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat