Flakpanzer Panther mit 3,7cm Flakzwilling 44 / SF / 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Flakpanzer Panther mit 3,7cm Flakzwilling 44 / SF / 1:35

Postprzez kelo83 » poniedziałek, 6 czerwca 2011, 16:27

zacząłem dłubać coś takiego :
Obrazek
Obrazek
całość to płytki + lufy RB model 35B55
Obrazek

Prace na chwilę obecną wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tylny właz będzie otwierany ... aaaaaa zapomniałem napisać że zamierzam zaimprowizować wnętrze :mrgreen: co z tego wyjdzie to się okaże:
Obrazek
górna płyta:
Obrazek
Obrazek
Zabrałem się też za detale, póki co skrzynia którą wrzucę na tył wierzy po lewej stronie. Zapięcia Aberowskie, reszta to blacha z puszki i płytka na spodzie i tyle (tak żeby było do czego kleić blachę):
Obrazek

No :P komentarze mile widziane jak i podpowiedzi :P

A teraz kilka pytań:
- spawy robię z rozciągniętych pręcików ramki, ale tu spawania jet tyle że wklejanie i dzióbanie mnie przeraża. Wiem że niektórzy spawają szpachlą (?) wyciskaną strzykawką przez odpowiednio spreparowaną igłę. Jaka szpachla będzie najlepsza :?:
- czeka mnie wklejanie sporej ilości śrub, odpowiednie profile już mam ale wycinanie plasterków to już inna bajka :/ jak to robić by główki śrub nie wyglądały śmiesznie :?:
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Reklama

Re: Flakpanzer Panther mit 3,7cm Flakzwilling 44 / SF / 1:35

Postprzez Rayl » wtorek, 7 czerwca 2011, 18:31

Super robota!!! Szczęka do tej pory nie wróciła na swoje miejsce :shock: .
Mógłbyś mi powiedzieć w jaki sposób udaje Ci się tak równo ciąć biały plastik? Ja mam ciągle problem z równym cięciem i kształtowaniem tych elementów. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

A propos szpachli ja używam szpachli do ... ścian tzw. poliuretanowej =). Jest rewelacyjna bo schnie jakieś 2 godziny. Jest to szpachla na bazie rozcieńczalnika organicznego wiec nie reaguje z plastikiem. Jest łatwa w obróbce i nie odpada.To link do mojego tematu, gdzie opisałem tą szpachlę.
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=12944&p=170594#p170594. Patent na tą szpachlę mam od Roberta Doeppa więc musi działać =).
Niedługo wrzucę wątek o pz IV ausf. J z zimmeritem o odmiennej nieco fakturze i tu wyjdzie największa zaleta tej szpachli brak reakcji z plastikiem, ale o tym później. Spawy robię tak iż nakładam cienkim pędzelkiem szpachlę po czym po dłuższej chwili, jak ta nieco stężeje rzeźbię specjalnie spreparowanym narzędziem.

Pozdrawiam
Paweł
Rayl

Postprzez kelo83 » wtorek, 7 czerwca 2011, 19:23

Wszystko trasuję używając starego poczciwego kroczka Skali. Po przeniesieniu punktów ustawiam kroczek w punktach, które łączą linię cięcia, do dociśniętych igieł kroczka dosuwam metalowy liniał, no a potem nóż i cięcie, ale nie na "chama" tylko kilka razy przeciągam ostrzem po linii. Trasowanie linii wygląda identycznie, tyle że przy liniale przeciągam igłą kroczka. Powstałe rowki wypełniam surfacerem. Często przy bardziej skomplikowanych kształtach najpierw trasuję linie, a potem dopiero wycinam.
Otwory do +/- 3,5mm wiercę wiertłami trzymanymi w palcach, większe otwory to praca kroczkiem, ale zawsze od dwóch stron.
No i najważniejsze zawsze wycinam elementy dodając do każdego wymiaru od 0,1 do 0,25 mm tak aby można było ładnie wyprowadzić krawędzie papierem ściernym.
Prawda jest taka że wiele czasu trzeba poświęcić na szlifowanie i zabawę z suwmiarką. Ta druga służy mi też za przymiar kąta prostego.
Kilka innych patentów postaram się w najbliższym czasie zaprezentować w kolejnych odsłonach warsztatu.
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez Rayl » wtorek, 7 czerwca 2011, 21:31

Wielkie dzięki. Te informację odmieniły moje modelarskie życie :mrgreen: .
Czekam na dalsze informacje.
Rayl

Postprzez kelo83 » wtorek, 21 czerwca 2011, 14:04

Jako że myślę o odlewach z żywicy zacząłem dłubać podstawę jeszcze raz:
Obrazek
znalazłem też sposób na łby śrub i nie tylko:
Przepis na przykładzie moich śrubek (rozmiar 1mm):
1) plasterek miał mieć grubość 1mm (0,5 dla osadzenia w płytce + 0,5 wystające) - nawierciłem w płytce gr 1mm otwór o średnicy 1,2mm (profil sześciokątny da się wcisnąć ale nie na siłę).
2) obcinam profil tak aby minimalnie wystawał po obu stronach płytki (minimalnie tak aby dało się paznokciem zahaczyć)
3) szlifujemy wystające końce do poziomu płytki
4) wypychamy plasterek i kulamy w palcach - kulanie usunie minimalnie niedoszlifowane krawędzie
5) po wklejeniu sztywnym pędzlem o krótkim włosiu jeszcze raz omiatam krawędzie aby zebrać resztki z krawędzi (to co nie oderwało się przy kulaniu w palcach)

UWAGA WAŻNE :!:
Wywiercony otwór musi być prostopadły do płytki. Przy odcinaniu profilu trzeba pilnować by ten nie przechylił się w otworze
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez kelo83 » środa, 22 czerwca 2011, 15:13

żeby nie było że pokazuje w kółko to samo :P
elementy składowe noktowizora:
Obrazek

a tu wstępnie poskładany noktowizor
Obrazek

jeszcze trochę nad nim popracuję, dojdzie jeszcze kilka detali - jeśli starczy mi cierpliwości.
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez Rayl » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 11:38

Niesamowita robota ;o). Jestem pełen uznania i podziwu za cierpliwość :mrgreen: .
Tez rozpocząłem zabawę z noktowizorem ale jakoś się robota mi w rękach nie pali.
Czym kleisz te elementy? Aha i gdzie kupujesz te plastikowe "rureczki" ja mam problem z dostaniem ich :?
Pozdrawiam i czekam na dalsze foty tego niesamowitego projektu.
P.S. tę fotkę na pewno znasz
Obrazek
Rayl

Postprzez kelo83 » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 16:28

Płytki i profile kleję Tamiya Extra Thin Cement klej jest bardzo rzadki i ma świetny malutki pędzelek.
Co do profili to kupuję je w Bydgoszczy na dworcowej (w bramie) - spory wybór, a do tego zawsze można zamówić, sprzedawca zawsze chętnie ściąga potrzebne "rzeczy" z hurtowni. Wysyłkowo spróbuj w martoli lub m-zone z wrocka.
Co do zdjęć to ich nie znałem, przydadzą się z pewnością.

Co do mojego projektu:
Stanowisko dowódcy z jednym stałym peryskopem wydaje mi się ciut ... hmm ... ograniczone jeżeli chodzi o pole widzenia.
Tu rozważam dwie opcje odstąpienia od planów:
1) peryskop obrotowy - ale nie wiem czy nie będzie kolizji z czymś w środku
2) wieżyczka dowódcy od tygrysa lub pantery - dodatkowo łatwiej będzie można zamocować "lornetę" na stanowisku dowódcy.
co o tym myślicie :?:

Ponieważ skłaniam się ku temu drugiemu to takie pytanko: ma ktoś może "luźną" wieżyczkę od Tygrysa :?:
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez Rayl » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 22:28

Poszukam wieżyczki bo mam tigera late dragona a w nim są dwie. Gdzieś mi się jedna ostała. Gorzej z włazem bo w zestawie był jeden.
Szczerze mówiąc proponowałbym Ci wieżyczkę od panthery F. Fakt, ma nieco większą średnice, ale będzie bardziej w klimacie :mrgreen: . Mam kilka Panther F i w najbliższym czasie będę robił odlewy z żywicy. Chcę je dołożyć w dwóch moich konceptach. Jeden to KT a drugi hmmm .... tajemnica :mrgreen: Jeśli byłbyś zainteresowany taką opcją i rzecz jasna odlewy wyjdą to nie będzie problemu.
Rayl

Postprzez kelo83 » środa, 29 czerwca 2011, 10:53

Jak najbardziej jestem zainteresowany, wieżyczka od F też mi się podoba.
Podaj mi proszę jaką ma średnicę przy dachu wieży, oraz średnicę pierścienia wchodzącego w płytę dachu.
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez kelo83 » poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 14:09

czasu mało więc i postęp mizerny :(
blokada obrotu wieży - luźna interpretacja tego co było w panterze

Obrazek
Obrazek
Obrazek

edit:
zdjęcia pokazały kilka niedoróbek, surfacer 1200 i jest teraz tak:
Obrazek
jeszcze kalamitka i ta część będzie gotowa
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez kelo83 » piątek, 14 października 2011, 08:22

Wieża pomalutku nabiera kształtu:
Obrazek

Obrazek

Zabrałem się za spawanie;
Obrazek

Obrazek

Rayl - Fluger wycofał niestety szpachlę którą używasz :( dlatego do spawania używam masy dwuskładnikowej Wamodu
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez kelo83 » sobota, 12 listopada 2011, 15:44

Powoli brnę do przodu. Wkleiłem wewnętrzny szkielet i zacząłem dłubać mechanizm podnoszenia działek.

Obrazek

Obrazek

No i oczywiście masa problemów :( ma ktoś pomysł jak do działek doprowadzić amunicję i odprowadzić łuski :?:
Strasznie ciasno robi się we wnętrzu i nie mam jeszcze koncepcji na to :(

Mój sposób na toczenia większych krążków;

Obrazek

Obrazek
po obróbce ostrzem przychodzi czas na papier ścierny.

Na koniec jeszcze taki drobiazg, tylny właz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Właz jest ruchomy i widać przez niego calusieńkie wnętrze :D

No, na tym dziś zakończę mój monolog :P
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez Kosynier » niedziela, 13 listopada 2011, 01:18

Ciekawa metoda z tą wiertarką.
Kosynier

Postprzez kelo83 » niedziela, 13 listopada 2011, 11:13

Tylne wrota uważam za skończone od strony zewnętrznej, pospawałem zawias, wykończyłem sworzeń

Obrazek

doszła też rynienka przeciwdeszczowa, coś na kształt tego co było w Brummbärze

Obrazek

Co do mojego problemu z podajnikiem amunicji, wymyśliłem sobie że zrobię prowadnicę, coś na kształt tego co możemy znaleźć przy M134 Minigun. Taśmę wprowadziłbym od boku, a łuski wyskakiwały by dołem. Tyle że znów jest problem. Dopóki działka są w poziome to łuski lecą do "wora" poniżej, ale jak się podniesie działka do +90 to się robi lipa bo lecą na zewnątrz. :(

Obrazek

Czy przy kalibrze 37mm coś takiego ma szansę funkcjonować poprawnie :?:
I mała prośba, ma ktoś może dobre zdjęcie jak ta prowadnica przy M134 jest skonstruowana, bardzo by się taka fotka przydała.

Pytań ciąg dalszy; czy któreś działka były podnoszone hydraulicznie :?: ponieważ dużo miejsca zajmie układ podawania amunicji to zaczyna brakować miejsca na poprowadzenie układu podnoszenia działek, pomyślałem że wstawię siłownik i załatwi mi to sprawę.
Co o tym myślicie :?:
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat