Butla do zasilania aerografu

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Butla do zasilania aerografu

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 22 lutego 2008, 14:38

wuen napisał(a):
mr.jaro napisał(a):w ten sposob wydalamy dodatkowe 30 kilo dwutlenku wegla do srodowiska

W moim przypadku 1,5 kg - w swoim poście zacytowałem kolegę, który kupił butlę 30 kg ale w niej jest 8 kg CO2 - 22 kg to stal i mosiądz...
Moja butla waży 6 kg i zawiera 1,5 kg CO2 - powinna wystarczyć na kilkadziesiąt godzin "dmuchania" z ciśnieniem około 1,5 - 2 bar
Ale zgodnie z sugestią "zielonych" do pokoju-pracowni wstawię paprotkę... :lol:

Wodę sodową możesz sobie też robić:)

Mam tylko wątpliwość jedną: CO2 rozprężając się ochładza dość znacznie. Jak każdy zresztą gaz. Czy to nie jest problem??? Wystarczy dość długi wężyk, żeby się ogrzał?
Grzegorz2107

Reklama

Postprzez wuen » piątek, 22 lutego 2008, 15:29

Grzegorz2107 napisał(a):CO2 rozprężając się ochładza dość znacznie. Jak każdy zresztą gaz. Czy to nie jest problem??? Wystarczy dość długi wężyk, żeby się ogrzał?

Jeśli przyjrzysz się mojej konstrukcji to zauważysz 2 komory - w pierwszej gaz rozpręża się wychodząc z butli i ta faktycznie robi się zimna - natomiast druga - z czarnym pokrętłem pod spodem - jest ciut chłodniejsza niż otoczenie - mój wąż ma 1,5 m - na jego końcu wydmuchiwany gaz miał podobną temperaturę jak gaz wydmuchiwany z fabrycznej butli do aero.
Mogę zmierzyć temperaturę gazu na końcu węża i podam ją.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 22 lutego 2008, 15:37

wuen napisał(a):Mogę zmierzyć temperaturę gazu na końcu węża i podam ją.

Daj spokój:) Kiedyś bawiłem się silniczkiem na Co2 i pewnym problemem było tam właśnie szronienie , ale tam wężyk, miedziana rurka była dużo krótsza, chociaż i ciśnienia jak sądze istotnie niższe.
Grzegorz2107

Postprzez Wojciech Perkowski » piątek, 22 lutego 2008, 17:37

mr.jaro napisał(a):Moze to przyslowiowy peanut, ale przeciez w ten sposob wydalamy dodatkowe 30 kilo dwutlenku wegla do srodowiska...

Żarty żartami, ale te 240 Volt w gniazdku (które na dobrą sprawę stanowi zagrożenie nie mnniejsze niż nasza butla, że o trafieniu meteorem nie wspomnę :P ) do napędu kompresorków też powstaje z CO2 jako produktem ubocznym ;o) .
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez mr.jaro » sobota, 23 lutego 2008, 13:13

Wojciech Perkowski napisał(a):Żarty żartami, ale te 240 Volt w gniazdku (które na dobrą sprawę stanowi zagrożenie nie mnniejsze niż nasza butla, że o trafieniu meteorem nie wspomnę :P ) do napędu kompresorków też powstaje z CO2 jako produktem ubocznym ;o) .

Tez o tym myslalem, ale CO2 rowniez trzeba do butli sprezyc, zuzywajac przy tym enegrie elektryczna. Im wyzsze cisnienie w butli, tym wiecej energii potrzeba... :mrgreen:

Ale to tylko luzne rozwazania pol zartem, pol serio.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez wuen » sobota, 23 lutego 2008, 13:30

Najzdrowszą formą jest pompka nożna bądź ręczno-nożna do pompowania kół + dętka do koła samochodowego ... Przy pompowaniu niestety też jest wydzielany CO2 przez pompującego :lol:
Na wentyl zakładamy wężyk z regulatorem ciśnienia i manometrem i można dmuchać w aero - pod koniec gdy zaczyna spadać ciśnienie wystarczy usiąść na dętce.
Śmiech śmiechem ale kiedyś tak robiłem - mój zestaw nie miał tylko manometru - za regulator ciśnienia służył zacisk na wężyk kupiony w sklepie akwarystycznym.
Pokolenia wychowane na programach p. Adama Słodowego mają lepiej...
wuen

Postprzez pencil37 » niedziela, 27 lipca 2008, 09:12

Witam... pozwolę sobie odgrzać stary temat :) dzięki sugestii Kamila zwróciłem uwagę na taką alternatywę zasilania aerografu.
Na zdjęciu pokazanym przez kolegę mam wrażenie że jest pokazany reduktor dwustopniowy?
Spojrzałem na stronę producenta... i o zgrozo takowy model kosztuje ponad 300zł. Kolega wuen pisał o ok 70zł, skąd ta różnica?
Może ktoś z szanownych forumowiczów wypowie się o wyższości dwustopniowych nad jednostopniowymi?
I czy jest potrzeba zakupu dwustopniowego - różnica w cenie jest spora - na allegro jednostopniowe można kupić za 70 zł, i pytanie drugie czy wybierając pomiędzy jedno a dwustopniowym jest jakaś różnica w temperaturze co2 na wylocie? W sumie farba na pewno nie lubi zimnego gazu :)

Kolejny post z błędami zaowocuje ostrzeżeniem.
Xenomorph.

błędy poprawione
Ostatnio edytowano niedziela, 27 lipca 2008, 21:04 przez pencil37, łącznie edytowano 4 razy
pencil37

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 27 lipca 2008, 09:43

pencil37 napisał(a):napewno nie lubi zimnego gazu

bardziej nie lubi zimnej powierzchni.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Krzysztofoslaw » środa, 30 lipca 2008, 11:33

Czy ta butla na zdjęciu przypadkiem nie zawiera azotu?
Krzysztofoslaw

Postprzez Modelarz » sobota, 2 sierpnia 2008, 11:28

Czy ta butla na zdjęciu przypadkiem nie zawiera azotu?

wuen chyba nas nie okłamuje, na butli jest "N" ale w środku jest CO2 :D

Zorientowałem sie, że w reduktorze wuena druga komora zapobiega przed zbytnim schłodzeniem gazu przy dużej przepustowości. Taki reduktor byłby konieczny do zasilania gazem jakiejś większej maszyny. Myślę że do aerografu wystarczy reduktor z allegro za 70 zł bo nie używałbym (chyba) ciśnienia powyżej 2 atmosfer...
Dobrze gadam? Sam jestem zainteresowany taką instalacją i muszę się w nią jak najszybciej zaopatrzyć. Powie ktoś coś więcej o różnicach między wspomnianymi reduktorami ?
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez kasprzyk » sobota, 2 sierpnia 2008, 14:07

Nie wiem czy się przyda ale zerknijcie na butle w dziale akwarystyki na allegro. Są tam gotowe zestawy butla+reduktor+dozownik+wężyki. Wyrzucając dozownik otrzymujemy dokładnie to o co nam chodzi. Sprawdzony sprzęt z gwarancją i oczywiście wszystkimi atestami.
kasprzyk

Postprzez Krzysztofoslaw » niedziela, 3 sierpnia 2008, 01:37

nie uważam, że wuen okłamuje. Uważam tylko, że "N" oznacza azot.... :) widziałem butle CO2 z napisem CO2. Myślę - skoro jest "N" to powinien by azot..

Może butlę po azocie wypełnił CO2, tylko czy tak można?
(zobaczymy co wuen na to... ;)) :roll:

Dbaj o pisownię !
Kolejny Twój post zawierający błędy, może skutkować ostrzeżeniem na forum .
michal.s

dbam o pisownię...
Ostatnio edytowano piątek, 15 sierpnia 2008, 01:09 przez Krzysztofoslaw, łącznie edytowano 3 razy
Krzysztofoslaw

Postprzez wuen » niedziela, 3 sierpnia 2008, 05:32

Tak "opisaną" nową butlę kupiłem w firmie handlującej gazami technicznymi. Możliwe, że pierwotnie przeznaczona była do azotu a moja prośba o sprzedanie CO 2 w małej butli spowodowała, że została "nabita" gazem innym bez zmiany opisu na niej.
Od sprzedającego dowiedziałem się, że jeśli butla zostanie napełniona jednym gazem to już mogę ją napełniać tylko nim - jeśli chciałbym zmienić rodzaj gazu to razem z butlą...
wuen

Postprzez Modelarz » niedziela, 3 sierpnia 2008, 10:50

A co kolega wuen powie o dwukomorowym reduktorze?
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez wuen » niedziela, 3 sierpnia 2008, 11:16

Cóż mogę powiedzieć... reduktor zapewnia precyzyjną regulację ciśnienia natomiast 2-stopniowe rozprężanie gazu umożliwia np. odkręcenie zaworu głównego na butli, zakręcenie go a następnie "psikanie" z ciśnieniem 2,5 bara przez 35 sekund :D
wuen

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje