Jak uzyskać dobry połysk

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jak uzyskać dobry połysk

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 22:12

Maciek, dzięki jeszcze raz. Rozumiem, że nadają się do "naszych" aerografów, bo podawane w zastosowaniach średnice dysz to od 1mm się zaczynają a w wątkach nie znalazłem jasnego stwierdzenia na ten temat.
Przemek - MaXus

Reklama

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 22:21

Przemek - MaXus napisał(a):Maciek, dzięki jeszcze raz. Rozumiem, że nadają się do "naszych" aerografów, bo podawane w zastosowaniach średnice dysz to od 1mm się zaczynają a w wątkach nie znalazłem jasnego stwierdzenia na ten temat.

Nie ma sprawy.
Ja używam dyszy 0,5mm. Trzeba mocniej rozcieńczyć (czasami wbrew instrukcji) i podnieść ciśnienie inaczej jest ciężko malować bo jest jak syrop. Ja cały czas staram się znaleźć idealną kombinację gęstości, ciśnienia i grubości warstw.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 22:26

Aha. Ostatni raz thx i już nie marudzę :-> .
Przemek - MaXus

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 22:31

Przemek - MaXus napisał(a):Aha. Ostatni raz thx i już nie marudzę :-> .

Spoko pytaj. Jak będę wiedział to coś popowiem.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » piątek, 1 lipca 2011, 11:05

Właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem lakieru APP 2K HS Acryl Klarlack Spezial S http://allegro.pl/lakier-app-bezbarwny-2k-hs-specjal-efekt-100-50ml-i1642659437.html. Sam lakier jest bardzo lepki więc kupiłem do niego firmowy rozcieńczalnik. Problem polega na tym, że do tego lakieru producent wytwarza dwa rodzaje rozcieńczalników: normalny i szybko parujący. Sprzedający nie miał rozcieńczalnika normalnego i sprzedał mi szybki, normalny będzie miał dopiero za tydzień.
Czy ktoś używał tego lakieru z szybkim rozcieńczalnikiem ?
Czy lakier zdąży się rozpłynąć zanim odparuje rozcieńczalnik ?
Czy da się nim malować dyszą 0,4 mm ?
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Macio4ever » piątek, 1 lipca 2011, 12:13

Rozpuszczalnik "szybki" jest do pracy w niskich temperaturach <20 (mam na myśli lakierowanie 1:1), zaprawek itp. Wolne zwykle stosuje się (to co wyczytałem, więc jak ktoś ma lepszą wiedzę niech mnie poprawi) do pracy z komorą wygrzewającą lub promiennikami.

Tak ja maluję z szybkim ale DuPontem. Sprawdź sobie na opakowaniu lub w karcie produktu trwałość mieszanki - zwykle jest to 40minut do godziny z małym hakiem.
Lakier wiąże chemicznie, oczwiście rozpuszczalnik odparowuje ale nie ma ryzyka, że nie zdąży Ci się rozlać.
Mała dysza, geste medium = wyższe ciśnienie albo większe rozcieńczenie.

Raz jeszcze zachęcam do przeczytania tego, co zostało już napisane o 2k na forum oraz poszperanie na forum lakierników samochodowych.
To jest trudny typ lakieru do aplikacji modelarskich. Ma swoje zalety ale ma też wady.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » piątek, 1 lipca 2011, 13:46

Totalny kanał ten lakier APP :cry:
Okazało się, że to paskudztwo rozpuszcza farbę akrylową, emalię a nawet nadgryza polistyren. Dobrze, że mam zwyczaj przy każdym malowaniu psikać farbą po starych pudełkach od płyt CD, żeby wiedzieć kiedy detale są wysuszone. Sprawdziłem na tych pudełkach i bardzo dobrze zrobiłem, bo krew by mnie chyba zalała gdybym polakierował detale i potem patrzyłbym jak farba na dole ślicznie sobie puchnie.
Coś mi się zdaje, że przestanę kombinować i pozostanę przy Humbrolu.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Macio4ever » piątek, 1 lipca 2011, 14:17

Hmmm, dziwne... Może rozcieńczyłeś super mocno i od razu polałeś jedną grubą warstwą? W ten sposób to rozpuścisz powierzchnię akrylową nawet X22 lub innym mało agresywnym lakierem.
Nowe 2K maluje się na 1,5 lub 2 warstwy.

Co kombinowania - to może słusznie. Tzn kombinowanie nie jest złe tylko może nie wszystko na raz. Zrób sobie TopCoatem albo podobnym lakierem i będziesz miał niezłą powłokę.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez tomtre » piątek, 1 lipca 2011, 18:47

@ Macio4ever

Mam takie pytanie, niby w temacie wątku, ale trochę z boku. W międzyczasie poczytałem sobie Twój wątek na FAQ odnośnie lakierów bezbarwnych. Szkoda, że nie został pociągnięty ;)
Generalnie widzę, że lakiery (nie licząc chemoutwardzalnych, których nie chcę/nie mogę używać) są agresywne wobec kalek i akryli.

Co jest w Twojej ocenie bezpieczniejsze dla akryli Gunze H? Jeszcze nigdy nie kładłem lakieru, a takich właśnie farb używam.

No i dochodzi do tego kwestia lakierowania powierzchni "drewnianych", czyli przecierki olejną na akrylu, więc żeby przy okazji nie zaszkodziło to olejnej.

Na dniach po raz pierwszy w życiu chcę pokryć lakierem taką właśnie przecierkę i zastanawiam się też, czy kalkę kłaść na, czy pod lakier...
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez Kazik » piątek, 1 lipca 2011, 19:33

Ja polecam wymieniony przez Maćka TopCoat z Gunze albo Mr. Super Clear też jest całkiem niezły i mi się jeszcze nie zdarzyło żeby popsuł kalki. Jedyne co to tylko trzeba pamiętac żeby pierwsza warstwa nie była zbyt intensywna.

Jajacek napisał(a):Coś mi się zdaje, że przestanę kombinować i pozostanę przy Humbrolu.

Dobrze mówisz przestań kombinować i odpuść sobie również tego Humbrola. Kup wymienione wyżej Gunze i nie będziesz miał żadnych problemów.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez tomtre » piątek, 1 lipca 2011, 19:41

Super Cleara mam, 516. W sumie dopiero po zakupie zacząłem się zastanawiać jak on się ma do kalek i moich akryli.

Spróbuję zrobić tą niezbyt intensywną warstwę ;o) To są właśnie te uroki "pierwszych razów", żeby dobrze wyczuć co jest zbyt, a co niezbyt :P
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez Kazik » piątek, 1 lipca 2011, 19:45

tomtre napisał(a):To są właśnie te uroki "pierwszych razów", żeby dobrze wyczuć, co jest zbyt, a co niezbyt

No niestety nikt nie wie wszystkiego od razu. Trzeba trochę popróbować. Najlepiej potestować gdzieś na "brudno" żeby nie było wielkich strat. Trochę dodatkowej pracy i cierpliwości, później procentuje.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » sobota, 2 lipca 2011, 07:34

Tomtre:

Generalna zasada jest taka aby nie klaść agresywniejszego medium na mniej agresywne. Niemniej jednak, ja częstą ją łamię zachowując środki ostrozności.

Kładąc bezbarwny czy nawet kolor tego sameo typu, co poprzednia warstwa nie można przegiąć z grubością aby nie zmyć poprzedniej warstwy. Przy bardzo grubej warstwie sama powierzchnia szybki schnie, a uwięziony pod spodem rozpuszczalnik tnie co się da. W ten sposób można załatwić kalki nawet przy pomocy X22 czy Gunze H/TopCoat.
Proszę traktować moje słowa jako wskazówki, a nie wyrocznię - bo znów kalki kalkom nie równe. Rozpuszczalnik do 2K jest agresywny i rozpuszcza np Gunze C, natomist lakier 2K ma małą zawartość rozpuszczalnika w sobie przez co jest bezpieczny.

Odpowiadająć na Twoje pytanie - dla H będzie "bezpieczny" TopCoat, bezbarwny H, X22 i inne typowe akryle wodne/alkoholowe. Jak napisał Kazik - koniecznie trzeba położyć na początek cienkie warstwy aby nie uszkodzić kalek czy lakieru.

Gunze Super Clear, Tamiya TS13, Finishers, Zero 1K, GAIA - kładziesz na własne ryzyko. Są agesywniejsze ale większośc z nas używa właśnie tych lakierów.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » środa, 13 lipca 2011, 00:06

Macio4ever napisał(a):Lakier końcowy musi być twardy, wtedy da się ładnie wypolerować. Twarde są lakiery nitrocelulozowe (Gunze C, Tamiya TS, samochodowe 1K). Emalie są miękkie.

A co powiesz o Tamiya X22 ?
Wiem że jest dobry dla kalek, ale jak jest z "glancem"... ;o)
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Macio4ever » środa, 13 lipca 2011, 06:57

Proszę, poczytaj materiały dostępne od ręki:

viewtopic.php?f=10&t=11224

Temat dotykany kilkukrotnie. Warto używać wyszukiwarki...

viewtopic.php?f=21&t=8226&p=101619&hilit=+Tamiya+X22+#p101619

viewtopic.php?f=21&t=34&p=10314&hilit=+Tamiya+X+22+#p10314

Ja powiem znów swoje - zrób kilka modeli na jednym lakierze np. Gunze TCoat. Zobaczysz, przetrenujesz. Nie ma idelanego medium i nikt nie ma złotej formuły, która da Ci z marszu rozwiązanie problemu ;o) .
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje