Witam po dłuuuugiej nieobecności.
Miało być 2 tygodnie zrobiły się 2 miesiące.
Ale po kolei.
Najpierw była "tragedia". Po wypolerowaniu elementów pastami i w poczuciu dobrze wykonanej pracy zostawiłem na noc elementy w wodzie, w której pierwotnie delikatnie je potraktowałem wodnym papierem 2500. Rano okazało się, że na masce i dachu zrobiły się bąble. tzn. lakier się jakby "odkleił". Może przed lakierowaniem dobrze nie umyłem powierzchni? Nie wiem. Po dojściu do siebie

delikatnie zeszlifowałem "bąble" i pomyślałem, że spróbuję fuknąć te elementy samym rozcieńczalnikiem, żeby zlały się powstałe "kratery". Czytałem tu na forum, że ktoś stosował tą metodę na tzw. skórkę pomarańczy. W każdym razie udało się. Później kilkakrotnie lakierowałem i szlifowałem nierówności, aż uzyskałem jednolitą i gładką powierzchnię.
Elementy (poza maską) potraktowałem pastami. Na kaście pomalowałem progi, półmatowym i matowym lakierem zaznaczyłem uszczelki, wkleiłem boczne szybki, tylne światła i poniżej świateł element ze światłami cofania i przeciwmgielnymi.

Chwilę zastanawiałem się i postanowiłem wymienić oryginalną siatkę pomiędzy światłami z tyłu i w przednim zderzaku na fototrawioną. Efekt wg mnie jest zdecydowanie lepszy.
W kierunkowskazach najpierw zalałem miejsce na żarówkę przeźroczystą pomarańczową farbą a później całą wewnętrzną powierzchnię pomalowałem na srebrno.

Oczywiście wszystkie odciski palców i paprochy znikną

.
Później to wszystko zacząłem składać. Jeszcze raz potwierdza się opinia na temat modeli Tamiyi. Wszystko idealnie pasowało.

Poniżej przygotowane do malowania końcówki wydechu. Pocieniłem ścianki, żeby wyglądały mniej zabawkowo i to wymagało usunięcia oryginalnego chromu. Po prawej już wypolerowane, po lewej jeszcze nie.

Wypolerowane drzwi i boczki z wklejonymi "brzechwami".

Zastanawiam się nad wklejeniem między "skrzelami" tych boczków siatki tak jak to jest w oryginale. Roboty trochę a efekt raczej będzie mało widoczny. Jeszcze zobaczę...
I na koniec dwa zdjęcia.

Zaczyna mi się coraz bardziej podobać.
I to w zasadzie tyle. Postaram się częściej aktualizować wątek

Pozdrawiam
Paweł