Dziękuję.
tomtre
Patyczki to chyba faktycznie: białe-Cleanic, ale niebieskie-jakieś
no name. Za Bellą trochę się rozglądałem, ale jeszcze nie trafiłem.
Białe/przeźroczyste/przetłoczone - folia do bindowania, użyłem jako dekielek (czerwone na oryginale).
Ze średnicami nic nie robiłem, przeskalowałem sobie oryginał i wyszło praktycznie idealnie to potrzeb.
Zgadza się, to tulejki do zaciskania.
Krowa, proszę:
Najpierw sobie przeskalowałem całość rakiety i jej elementów. Dociąłem na żądaną długość patyczki higieniczne, średnica pasowała od razu (sprawdziłem kilka firm i średnice poszczególnych nie różnią się znacząco).
W kilku miejscach po obwodzie piłką naciąłem rowki, które w oryginale są cieniutkimi paskami wzmocnień bodajże (tak przynajmniej podejrzewam).
Wzmocnione miejsca mocowania do uchwytu zrobiłem z milimetrowej szerokości paseczków taśmy (akurat Tamiyi w tym przypadku).
To zgrubienie, które jest 3/4 pierścienia wykonałem również z patyczków (niebieskie, żeby było lepiej widać przy montażu), nałożenie przeciętego wycinka na rurkę akurat utworzyło przerwę jak w oryginale:

Do otworu z przodu wcisnąłem troszkę plasteliny BlueTacka i końcówką wiertła wymodelowałem ściankę zaślepki, na którą dałem zabezpieczająco cienką warstewkę CA.
Dekielek z tyłu wytłoczyłem wiertełkiem o średnicy rurki w rozgrzanym kawałku folii i przyciąłem:

To okrągłe u dołu (nie wiem co to

), wyciąłem wspominaną wyżej tulejką w arkusiku 0,5mm polistyrenu. Tulejce wcześniej pocieniłem ścianki, aby łatwiej było wycinać:

Na koniec jeszcze raz uzyskana miniaturka:

Tak się przyglądam, to daleko im do ideału ale boję się popaść w paranoję i udoskonalać to dalej, żeby się nie zapętlić

.
Mam nadzieję, że w miarę klarownie opisałem.
PS. Mi-28 powiadasz, można gdzieś zobaczyć relację z budowy?