Mycie aero, cleanlux - obserwacje

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Mycie aero, cleanlux - obserwacje

Postprzez Marcin Kuźniar » czwartek, 30 czerwca 2011, 22:33

W Cleanluxie zmywałem emulsję ze starych blaszek Parta - do tego nadaje się bardzo dobrze.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez HK » piątek, 1 lipca 2011, 07:43

jwk napisał(a):
Kazik napisał(a):Wystarczy po malowaniu przepłukać, oczyścić co zajmuje dosłownie max 5min. i po temacie.

No to ja jakiś słabszy jestem.
Jak mi to zajmie tylko pół godziny, to jestem super szczęśliwy.
Nie rozkręcacie tego ustrojstwa? Przez tą całą zabawę znienawidziłem malowanie.(...)

Trochę zależy od sprzętu. PIwaty zwykle nie mają (lub nie miały bo nie trzymałem takiej w rękach od lat paru) uszczelki pomiędzy igłą a korpusem. W efekcie, zarówno przy malowaniu, jak i wyjmowaniu igły farba dostaje się aź w okolice spustu i zaworu. W takiej sytuacji rzeczywiście trzeba rozkręcać aero lub myć w całości. I też tego nie lubiłem.
Odkąd porzuciłem pIwatę, czyszczenie aerografu przy zmianie farby czy po skończeniu malowania zajmuje mi kilkakrotnie mniej czasu.
Hendryk
HK

Postprzez Korowiow » niedziela, 3 lipca 2011, 11:53

"Odkąd porzuciłem pIwatę, czyszczenie aerografu przy zmianie farby czy po skończeniu malowania zajmuje mi kilkakrotnie mniej czasu."

Święta racja - u mnie było dokładnie to samo.
Po rozwodzie z pIwatą na nowo polubiłem malowanie.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje