Bf 109, 1/48 - Hasegawa czy ICM?

Bf 109, 1/48 - Hasegawa czy ICM?

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 23 lutego 2008, 15:17

Iii, chyba sprzedam zakupionego ICM-a i nabędę Hase.
Ostatnio edytowano niedziela, 24 lutego 2008, 12:51 przez Mariusz Jarzyna ze Szczec, łącznie edytowano 1 raz
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Bf 109, 1/48 - Hasegawa czy ICM?

Postprzez LukaszS » sobota, 23 lutego 2008, 15:19

Mariusz Jarzyna ze Szczec,

i dobrze zrobisz szefie wszystkich szefów :mrgreen:
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 23 lutego 2008, 15:24

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Iii, chyba sprzedam zakupionego ICM-a i nabędę Hase.

Mam nadzieję że nie podpadnę ale przypomnij sobie komu sprzedałeś Bf 109 G-2 ;o)
Widzę że aerograf kolegi pyli na boki równie fajnie jak mój i nikomu oraz niczemu to nie przeszkadza.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 23 lutego 2008, 18:51

Za dużo robmario wytknął w nim błędów. Jak naprzykład usunąć to sztuczne ożebrowanie steru? Jedyną mocną stroną tego zestawu są kalkomanie. Może ktoś opisać jak jest w "efce" Hasegawy ?

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kuba P. » sobota, 23 lutego 2008, 23:16

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):edyną mocną stroną tego zestawu są kalkomanie.

To zdanie dotyczy 109 G-2 Hasegawy???? :shock:
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 23 lutego 2008, 23:57

Kuba Plewka napisał(a):
Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):edyną mocną stroną tego zestawu są kalkomanie.

To zdanie dotyczy 109 G-2 Hasegawy???? :shock:

Nie ma takiego zestawu Hasegawy, którego mocną stroną są kalkomanie a G-2 oczywiście nie jest wyjątkiem.
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » niedziela, 24 lutego 2008, 00:03

Miałem na myśli stwierdzenie, że (cyt.) JEDYNĄ mocną cechą są kalkomanie. Czyli cała reszta, co nie jest kalkomanią jest niemocna? To dotyczyło G-2 Hasegawy czy tego 109 F ICM? Przyznam, że nieco niejasno napisaliście a ja zanim pogrążę się w zdumieniu chciałbym mieć pewność.

Z drugiej beczki, moim zdaniem kalkomanie Hasegawy są niezłe i coraz lepsze! Te z ostatnich zestawów są naprawdę porządne. Wymagają (głównie starsze) specjalnego traktowania płynami i lakierowania ale są OK. Nawet bardzo OK.

Oświećcie mnie proszę, o czym wspominaliście wcześniej.
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 24 lutego 2008, 00:12

Kuba Plewka napisał(a):To dotyczyło G-2 Hasegawy czy tego 109 F ICM?

Kuba Plewka napisał(a):Oświećcie mnie proszę, o czym wspominaliście wcześniej.

Pierwszy zestaw mam, drugi widziałem i jak najbardziej kalkomanie są największą zaletą ICM w odróżnieniu od grubożółtych kalkomani z Hasegawy.

Kuba Plewka napisał(a):Z drugiej beczki, moim zdaniem kalkomanie Hasegawy są niezłe i coraz lepsze! Te z ostatnich zestawów są naprawdę porządne.

Przy okazji możesz podać jakiś przykład?
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » niedziela, 24 lutego 2008, 00:20

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy, ale nie ma sensu o tym teraz i tutaj prawić.
W każdym razie ten model 109 G-2 Hasegawy jest bardzo bardzo dobry (i tak prawdę mówiąc 109 G-2 i F Hasegawy mają wspólne elementy poza ramką z osłoną kabiny oraz osłonami silnika i śmigłem z obudową chłodnicy oleju, reszta jest taka sama), niestety zestaw 109 F ICM ma kilka felerów, w tym parę trudnych do usunięcia i mimo niższej o ponad 2 razy ceny zestawu ukraińskiego polecałbym raczej starszy model japoński.
;o)

Jacek Bzunek napisał(a):
Kuba Plewka napisał(a):Z drugiej beczki, moim zdaniem kalkomanie Hasegawy są niezłe i coraz lepsze! Te z ostatnich zestawów są naprawdę porządne.

Przy okazji możesz podać jakiś przykład?

Jasne,
chociażby Fw 190 A-3 i jego kalkomanie. Motyw "Alderflugel" na bokach kadłuba, duża kalkomania, polana płynem idealnie wsiada w detale powierzchni zestawu. Nawet wyciśnięte kółkiem nity są doskonale na tej kalkomanii widoczne.

Podobnie Ta 154 w mniejszej skali, wszystkie 109 G które miałem okazję robić, nawet kalkomanie ze starego zestawu Bf 109 E Hasegawy idealnie się kładły i świetnie reagowały na płyn testorsa i microscale.
Jak kalkomanię się ładnie obetnie a potem zalakieruje i przeszlifuje - wygląda świetnie.

Te stare, pożółkłe "papierowe" kalkomanie już od wielu lat w przypadku Hasegawy przeszły do historii. I dobrze :)
Ostatnio edytowano niedziela, 24 lutego 2008, 00:26 przez Kuba P., łącznie edytowano 2 razy
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 24 lutego 2008, 00:29

Kuba Plewka napisał(a):Te stare, pożółkłe "papierowe" kalkomanie już od wielu lat w przypadku Hasegawy przeszły do historii. I dobrze :)

Niestety nie, przykładem niech będzie np. P-40M z 2006. Również gwiazdy i szczęka w moim P-400 dalekie są od śnieżnej bieli z reklam proszku do prania.
Ostatnio edytowano niedziela, 24 lutego 2008, 00:38 przez Jacek Bzunek, łącznie edytowano 1 raz
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » niedziela, 24 lutego 2008, 00:36

Czyli ja miałem większe szczęście i wyrobiłem dobrą opinię na podstawie swoich, kupionych modeli a także tych, które miałem okazje oglądać u znajomych.

To co miałem okazję poznać wskazuje na wyższość kalkomanii Hasegawy nad m.in. Italeri, Accurate M., Revell a także i nowego Eduarda (kolory i precyzja druku!). O kalkomaniach ICM za wielkiego zdania nie mam, te które znam z posiadanych modeli Spitfire wyglądają raczej miernie...

Lubię nowe kalkomanie Tami i Hase :)
Kuba P.

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 24 lutego 2008, 02:06

Miałem na myśli zestaw ICM. Tylko kalkomania niestety.

100-lecie Niepodległości

Postprzez PiotrekM » poniedziałek, 25 lutego 2008, 16:49

Jacek Bzunek napisał(a): Również gwiazdy i szczęka w moim P-400 dalekie są od śnieżnej bieli z reklam proszku do prania.

Potwierdzam, kalkomanie hasegawy są precyzyjnie odwzorowane jednak są bardzo grube i szybko żółkną.
PiotrekM

Powrót do Messerschmitt