Bf-109E-1, Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf-109E-1, Hasegawa 1/48

Postprzez Aleksander » czwartek, 30 czerwca 2011, 13:21

Moment tuż przed położeniem kalkomanii (od Mecenasa dostałem do wypróbowania nowy zestaw napisów eksploatacyjnych Techmodu - sam jestem ciekawy, jakie będą) - trzy warstwy Sido. Chyba zostawię jednak te wielkie krzyże na górnym płacie.
Klapy, sloty i "zespół napędowy" włożone jeszcze na sucho, bez kleju.
Skorzystałem z odrobiny słońca i fotki "nie-warsztatowe", ale chyba je trzeba rozjaśnić.
Jeszcze dziewiczy - ale teraz lepiej widać te nieszczęsne rynienki od MG:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji - czy ktoś mógłby mnie wesprzeć kilkoma fotkami ubrudzonych od spodu "Emili"?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Postprzez Kuba P. » czwartek, 30 czerwca 2011, 15:34

Aleksander napisał(a):od Mecenasa dostałem do wypróbowania nowy zestaw napisów eksploatacyjnych Techmodu

Czy mógłbyś wrzucić jakieś dokładne skany / zdjęcie tego zestawu?
Jestem BARDZO ciekaw, jak wygląda... 8-)
Kuba P.

Postprzez Aleksander » czwartek, 30 czerwca 2011, 17:46

Kuba P. napisał(a):Czy mógłbyś wrzucić jakieś dokładne skany / zdjęcie tego zestawu?
Jestem BARDZO ciekaw, jak wygląda... 8-)

Jeżeli Michał "Mecenas" nie ma nic przeciwko, to najlepiej będzie jak wstawię link do strony z opisem i recenzją - tam są bardzo dobre skany i schematy:
http://aeroscale.kitmaker.net/modules.p ... nt&id=6448
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Mecenas » piątek, 1 lipca 2011, 21:53

Aleksander napisał(a):Jeżeli Michał "Mecenas" nie ma nic przeciwko

Zasadniczo to nie, ale zastanawiam się czy się jednak prewencyjnie nie obrazić... Daj nam znać jak wrażenia z prania :D
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Soris000 » piątek, 1 lipca 2011, 22:52

Kiedyś kupiłem coś takiego:http://www.aircraftresourcecenter.com/Rev1/601-700/Rev695_HobbyDecal-ST48004V1/rev695.htm
Niestety jeszcze nie testowałem, ale mając w pamięci "kalkoteksty" z dawnych czasów, mam nadzieję, że będzie to lepsze niż klasyczna kalkomania.
Soris000

Postprzez Aleksander » wtorek, 12 lipca 2011, 19:14

Wstępna sesja kalkomaniowa. Na razie tylko "główne" znaki, na eksplotacyjne przyjdzie czas niedługo. Niestety, nie obyło się bez problemów. Kalki Hase są twarde, ale po zastosowaniu Sola krzyże belkowe na górnej powierzchni płata tak się pomarszczyły i pokrzywiły, że za diabła nie chciały wrócić do swojej pierwotnej postaci - musiałem je usunąć, bo kolejne moczenie nic nie pomagało. Teraz na górze są stare krzyże Techmodu, położone tylko na Seta - aż się boję "poSolić", żeby znowu się nie pokrzywiły, a więcej "belkowców" tego rozmiaru i kształtu nie mam (zresztą nie wiem, czy już nie za późno na Sola - minęło w końcu kilka godzin).
Na razie jest tak: (te żółte paski na skrzydłach to taśma Tamki przytrzymująca sloty na miejscu ;o) )
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Mecenas » wtorek, 12 lipca 2011, 19:32

No Panieee...ładny. Czekam na ciąg dalszy.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 12 lipca 2011, 22:58

Może zamiast Sola w barbarzyński sposób potraktuj wyschnięte kalkomanie wykałaczką i skalpelem.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Aleksander » środa, 13 lipca 2011, 14:48

Tak zrobiłem, ale efekt nie powala - no cóż - zobaczymy jak będzie dalej!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 14 lipca 2011, 22:59

Jacek Bzunek napisał(a):Może zamiast Sola w barbarzyński sposób potraktuj wyschnięte kalkomanie wykałaczką i skalpelem.

Paznokieć pewniejszy ;o)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Aleksander » czwartek, 28 lipca 2011, 20:36

Kilka zdjęć z kolejnej sesji "kalkomaniowej" - napisy eksploatacyjne z nowej serii Techmodu wypadają zdecydowanie lepiej w porównaniu do ich poprzednich produkcji, a także do oryginalnych kalek Hasegawy - co widać np. na czerwonym burtowym numerze "jeden" - po MicroSolu pofałdowała się nieco i choć w "realu" nie rzuca się za bardzo w oczy, to jednak mnie "w środku" trochę boli. "Stencilsy" kładły się bezproblemowo na MicroSeta, film otaczający obrazek jest cienki (niestety czasem lubi się zwinąć i wtedy jest trochę problem), przylega dobrze i położony na Sido się nie srebrzy. Generalnie to mi się te kalki bardzo podobają - na dodatek są dedykowane w zależności od producenta (Tamiya, czy Hasegawa), z dokładnym podaniem jaki napis w jakiej wersji Emila być powinien (ale weryfikacja tych wiadomości jest dla Experten :lol: ). Napisy delikatne, ale dające się pod lupą bez problemu odczytać. Oto kilka przykładów wraz z grubymi kalkami Hasegawy do porównania - np. czerwone paski na górnej powierzchni skrzydła + czarne napisy Techmodu - od razu widać różnicę.
Model czeka na "łosia" i werniksowanie, potem składanie i wykończenie. Niedługo pewnie trafi do galerii.
Oto część zdjęć:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jaho63 » czwartek, 28 lipca 2011, 20:44

Alek, ładnie, czysto. Ale ja, nawet w 72-ce, film wokół takiej "kropy" bym odciął.
Obrazek
A! Fajnie wyszła powierzchnia.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Aleksander » czwartek, 28 lipca 2011, 20:52

No z tą kropą to była lekka kołomyja, bo kalki Hase są na białym papierze i nie widziałem, gdzie się kończy film, a gdzie zaczyna śladowa biała obwódka - stąd ten problem - teraz nawet widać, że biała obwódka jest nierówno - trudno, już tego nie zmienię.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » czwartek, 28 lipca 2011, 22:04

Aleksander napisał(a):No z tą kropą to była lekka kołomyja, bo kalki Hase są na białym papierze i nie widziałem, gdzie się kończy film, a gdzie zaczyna śladowa biała obwódka - stąd ten problem - teraz nawet widać, że biała obwódka jest nierówno - trudno, już tego nie zmienię.

Spoko, dałeś takie makro że to na ekranie widać. Na żywo jak polakierujesz model to nie będzie najmniejszego śladu. Pokryj go kilkoma warstwami lakieru błyszczącego, na kilka sesji żeby poprzesychały kolejne warstwy. Podszlifuj papierem 2000 na mokro i będzie OK.

Czujesz jakieś oznaki wciągnięcia przez Bf 109 w stylu - a muszę sobie zrobić jakiegoś innego Messera? :)
Kuba P.

Postprzez Murek » czwartek, 28 lipca 2011, 22:38

Kuba P. napisał(a):Czujesz jakieś oznaki wciągnięcia przez Bf 109 w stylu - a muszę sobie zrobić jakiegoś innego Messera?

Nie wiem jak Alek ale już takie oznaki mam od dawna :P Moim drugim po modelarstwie hobby jest zbieranie modeli i kalkomanii oraz schematów malowania i tworzenia listy modeli do wykonania ;o) Bf 109 na tej liście pojawia się bardzo często w różnych wersjach. Ostatnio znajomy obdarował mnie kalkami z publikacji Kagero o różnych jednostkach Luftwaffe więc lista się powiększa :mrgreen: Troszkę gorzej z "produkcją" ale mam troche tego sprzętu w różnych stadiach budowy...

A propos kalek, które się nie ułożyły tak jak chcielibyśmy - można spróbować rozcieńczalnika do farb Gunze serii C. Najlepiej zmieszać z wodą 1 :1 i pędzelkiem retuszerskim po liniach, można też naciąć skalpelem. Tylko ostrożnie bo to silny specyfik, może uszkodzić kalkę i farbę!
Murek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat