Takraf 1:24 - projekt własny

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Takraf 1:24 - projekt własny

Postprzez Macio4ever » niedziela, 26 czerwca 2011, 19:33

Co do zdjęć, to moim zdaniem:

1) Zwiększ wartość przysłony, na jednym ze zdjęć masz 2.8. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można rzec, że gdzieś między 5.6-8 będzie najostrzej, natomiast wartości wysokie (18, 22 itd) dadzą Ci największą głębię ostrości.
2) Zdjęcia wyglądają jakby miały strasznie dużą kopresję (artefakty), są jakby zabrudzone.
3) Część jest nieostrych.
4) Szare tło wychodzi najlepiej, czasami jest OK białe (sam kiedyś częściej używałem ale Kazik mnie przekonał :) )

To co bym zasugerował, to:
- Użycie statywu i odpalanie z czasowego albo zdalnie.
- Większe wartości przysłony
- Ewentualne lepsze doświetlenie (mocniejsze) światłem rozproszonym
- Zapis do jpg ale bez jakiejś radykalnych wartości kompresji
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez levee » środa, 29 czerwca 2011, 22:43

Wspaniale, że ta praca jest kontynuowana i można ją tu oglądać.
Mam pytanie - co to za model tokarki, której użyłeś do wytoczenia kół i piast osi skrętnej?
levee

Postprzez ZzB » czwartek, 30 czerwca 2011, 08:40

Hej.
...Korki jak korki, ale KLEMY <szacun>
Na relację trafiłem dopiero dziś i straciłem na oglądanie sporo czasu, ale WARTO BYŁO :D

A co do fotek
- bezwzględnie statyw i odpalanie czasowe. Przez te kilka sekund aparat przestanie się na statywie bujać i można zwiększyć czas otwarcia migawki. W lustrzance warto dodać wstępne podnoszenie lustra.
- nie przesadzaj z przesłoną, bo przy zbyt dużej pojawia się dyfrakcja i ostrość diabli biorą (mój aparat ma możliwość wyboru 36 ale zwykle pracuję na 22).
- najlepiej pstrykać przy świetle słonecznym ale jak się nie da (modelarnie dla pracujących otwierają zwykle o 22:00) to dobrze doświetlić i nie mieszać źródeł światła (np żarówek i halogenów).
- programy graficzne dla JPG dają możliwość ustawienia balansu wielkość-jakość, ja używam 80-85, większy współczynnik już nie zwiększa zauważalnie jakości. A'ha... lepiej maksymalnie kadrować niż zwiększać kompresję

Tyle moich mundrości.
I wracam na widownię

Pozdrowionka
ZzB
ZzB

Postprzez lucaso27 » poniedziałek, 4 lipca 2011, 17:23

levee napisał(a):....- co to za model tokarki, której użyłeś do wytoczenia kół i piast osi skrętnej?

Unimat 1

Dzięki za porady odnośnie fotek, poczytałem też tutoriale Tomka Siedleckiego. Gdy będę miał kilka godzin luzu to pobróbuję.
pozdrawiam, Łukasz Krzywda

Obrazek
lucaso27

Postprzez lucaso27 » środa, 13 lipca 2011, 19:20

Postanowiłem jednak wymienić korki na akumulatorach. Poprzednie w rzeczywistości wyglądały gorzej niż na zdjęciach, teraz są po prostu okrągłe.

Obrazek

Wyrzeźbiłem zbiornik oleju. Ze względu na wzmocnienia nadkoli w osłonach byłem zmuszony skorygować jego wymiary i kształt tak, aby pasował do modelu. Starałem się odzwierciedlić jego osprzęt, choć nie wiem jeszcze, czy po zakończeniu budowy będzie do niego dostęp. Nad akumulatorami planuję zrobić uchylaną pokrywę, nad zbiornikiem może ściągany podest. W każdym razie są filtry, zaślepki, bagnet i kawałek magistrali olejowej.

Obrazek

Obrazek

Widok całości.

Obrazek

Ze zdjęciami dalej nie mogę sobie poradzić. Robione przy sztucznym oświetleniu - 3 x 60W. Zrobiłem parę fotek, tylko nie pamiętam jakie były ustawienia - F 5,6 i migawka(??) na 1/5 lub F 6,5 / 1/2 . Na F 8 zbyt jasne wychodziły ( BTW F8 to max w moim aparacie). Na ekranie aparatu wyglądały wystarczająco, w komputerze już nie bardzo. Zmieniłem rozmiar i wyostrzyłem w programie. Robione ze statywu z odpalaniem 2s. Zapis do jpg. w rozdzielczośći 1600.Ostrość uzyskana w aparacie nie zadowoliła mnie. Zdaje się że robię OT z tematem fotek...

Obrazek
lucaso27

Postprzez Macio4ever » czwartek, 14 lipca 2011, 08:58

Oj coś mi się wydaje, że to F8 to światło jakie ma ten obiektyw na najdłuższej ogniskowej (http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cy ... dmc-fz20.1) czyli jak bardzo jest ciemny...

Ustaw sobie priorytet przysłony, ustaw tak abyś miał ją na poziomie F18-F22 (oczywiście aparat na statywie lub innej podstawie). Zrób zdjęcie nie naciskając migawki ale używając wyzwalacza czasowego (wstrzymaj oddech, nie ruszaj się, nawet nie myśl intensywnie :) )

Przetestuj w podobny sposób tryb makro.

Na początek ustawiłbym balans bieli na auto. Jeżeli doświetlasz zwykłymi żarówkami to sprawadź też opcję "światło żarówek".

Białe przedmioty łatwiej się pstryka na ciemnym tle (np. ciemno szary brystol).

Przy takim dużym F będziesz tracił na ostrości (delkatnie) na rzecz głębi ostrości. Z kolei jak masz płaski element, możesz użyć mniejszego F (5,6-11) wtedy prawdopodobnie uzyskasz największą ostrość dla swojego szkła.

Nie wiem jak robiłeś konwersję do jpg ale masz mnóstwo artefaktów na zdjęciach. Jeżeli są prosto z aparatu to dziwne, jeżeli robiłeś to jakimś programem to być może masz ustawioną zbyt dużą kompresję.

Parametry ekspozycji są zapisywane we właściwościach pliku, zakładka szczegóły.

Co do tematu właściwego - super Ci idzie budowa od podstaw. Miło popatrzeć.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez lucaso27 » niedziela, 21 sierpnia 2011, 09:37

Projekt powoli zmierza naprzód, choć miałem chwilę zwątpienia gdy okazało się, że popełniłem błąd z wymiarami. Jakimś cudem nie zwróciłem wcześniej na to uwagi. Obecnie silnik jest za krótki, a odłegłości pomiędzy podporami tylnej osi za duże. Efektem tego jest ogromna ilość miejsca za chłodnicami. Po zastanowieniu postanowiłem tego nie poprawiać, zbyt dużo roboty, zresztą i tak będą jeszcze osłony.

Czasu zbyt wiele nie miałem ale udało mi się wykombinować chłodnice: wody i oleju. Chłodnicę wodną w zasadzie jej środek, okleiłem "złotkiem" z fakturą kostki. Skala może niezbyt pasuje jednak nic lepszego w ręce mi nie wpadło. Sądzę, że po pryśnięciu czarnym powinno to lepiej wyglądać. Chłodnicę oleju za to podkleiłem, tuż za pręcikami, siatką z sitka lakierniczego. Efekty poniżej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS zdjęcia jedynie wykadrowane, robione w trybie makro.

Obrazek
lucaso27

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 12:12

Będę się powtarzał ale bardzo ładnie, dokładnie, czysto wychodzą elementy spod Twojej ręki. Bardzo jestem ciekawy efektów po malowaniu.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez lucaso27 » sobota, 28 stycznia 2012, 19:36

Macio4ever napisał(a):... Bardzo jestem ciekawy efektów po malowaniu.

uwierz mi, ja też ;o) Trochę jestem nim zmęczony, a do finału jeszcze sporo pracy. Chyba jakiegoś cywila z pudła machnę w międzyczasie, tak dla rozluźnienia. No i żeby na półce coś świeżego się pojawiło.

Czas na aktualizację, niewiele ale coś udało się podłubać. Zrobiłem górne osłony. Jak widać część przednia i boczne osłony są na zawiasach i będą uchylne. Początkowo moim zamiarem było zastosowanie zawiasów z zestawu Abera, jednak postanowiłem je zrobić sam, co zresztą widać ;o) . Zawiasy wykonałem z folii aluminiowej, jest cienka ale zarazem, niestety, bardzo delikatna. Trochę nierówno wyglądają jednak liczę, że zgubi się to po pomalowaniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wykonałem także tłumik i osłonę do niego. Materiał na osłonę to blaszka Aber S18. Po odpowiednim docięciu, blaszkę zawinąłem i polutowałem w miejscu łączenia, co starałem się przedstawić na zdjęciu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
lucaso27

Postprzez Twitch » niedziela, 29 stycznia 2012, 01:24

Pięknie to wygląda... naprawdę olbrzymi szacunek za taki projekt :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Janusz
Twitch

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 29 stycznia 2012, 06:53

Wspaniały warsztat - podziwiam wytrwałość!

Mam też pytanie: czy możesz coś bliżej napisać na temat tej tokareczki/frezareczki?:

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez lucaso27 » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 19:20

Przemek - MaXus napisał(a):...Mam też pytanie: czy możesz coś bliżej napisać na temat tej tokareczki/frezareczki?

Tokarka marki Unimat-1. Nie wiem jakie informacje Cię interesują dokładnie. Pod linkiem znajdziesz ich ofertę, jest też parę filmików w necie: http://www.unimat-1.com/products.htm
Moją zakupiłem używaną, posiada już widoczne zużycia, szczególnie szczęk. Ogólnie ułatwia pracę.

Obrazek
lucaso27

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 22:37

Dziękuję, marka producenta to już dużo.

A pytania:
- masz ten podstawowy model, czy Classic?
- istnieje jakaś regulacja prędkości obrotów?
- jest ona wyposażona w jakiś automatyczny posuw, możliwość robienia gwintów?
- typowe noże do tokarek można do niej montować?
- jak wygląda sprawa dokładności, luzów w tej tokareczce, oczywiście przy obróbce plastiku?

PS. Ojoj :-> , Chojnów koło Legnicy?
Przemek - MaXus

Postprzez grzegorz75 » wtorek, 31 stycznia 2012, 08:41

Świetna praca. Gratuluję takich umiejętności w posługiwaniu się polistyrenem i wszelkim dobrem , które można znaleźć wokół siebie i użyć do budowy modelu 8-) Nie wspomnę już o temacie - bardzo ciekawy , nietypowy i dziwolągowaty . Przyjemnie jest nie oglądać kolejnego Tygrysa czy Pantery .
Ostatnio edytowano wtorek, 31 stycznia 2012, 08:43 przez grzegorz75, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
grzegorz75

Postprzez Macio4ever » wtorek, 31 stycznia 2012, 08:42

No już jesteś bliżej niż dalej końca. Trzymam kciuki za wytrwałość ;o)
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat