Pzkpfw IV G mit winterketten, Dragon, 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Pzkpfw IV G mit winterketten, Dragon, 1:35

Postprzez Frozzer » niedziela, 17 lipca 2011, 11:30

Witam wszystkich,
na wstępie pragnę się przedstawić - bo to mój pierwszy post na forum
Na imię mam Michał i interesuje się głównie niemieckim ekwipunkiem oraz wyposażeniem z okresu drugiej wojny światowej, tak więc w razie czego służę pomocą - jeśli chodzi o wyposażenie drugowojenne wehrmachtu.
Zapraszam również do obejrzenia mojej skromnej kolekcji
http://myvimu.com/museum/15-ostpreussen-relics

Jeżeli chodzi o poniższego Panzer IV - to nie jest mój pierwszy model w życiu. W okresie podstawówki, liceum oraz studiów sporo kleiłem modeli - jednak z ich zachowały mi się może dwa- trzy, oraz cały karton złomu w postaci figurek itp ;)

Po ponad 10letniej przerwie postanowiłem nieco się rozluźnić i powrócić do tego wspaniałego hobby.
Czytając fora internetowe wiem, że i technika, i chemia modelarska strasznie skoczyła do przodu - powstała masa preparatów - sam fakt, że pigmenty można kupić gotowe a nie trzeba tarkować pasteli był dla mnie szokiem :) - za moich czasów Sidolux to był Hit.

Nie ukrywam, że liczę na małą pomoc przy wyborze producentów farb, preparatów oraz technik malarskich.

Jako pierwszy model po moim powrocie do hobby wybrałem PzIV w wersji G (chciałem Stuga III G jednak akurat nie było go na półce zaprzyjaźnionego sklepu modelarskiego - emocje wzięły górę i chcąc już mieć ten mój model - wziąłem PzIV).

Interesuje się generalnie kampanią zimową, oraz końcem wojny w Prusach Wschodnich tak więc i Panzer musi mieć zimowe kamo :) - Jako wzór do naśladowania wybrałem pracę p.Radka Pitucha
http://www.migproductionsforums.com/php ... f=9&t=7566

wg mnie najlepsze zimowe kamo w sieci.

póki co zamieszczam zdjęcia golasa - jeszcze brak wyposażenia (ciągle się waham, czy przyklejać teraz - czy po pomalowaniu)

z dodatków to dokupiłem tylko gąsienice friulmodel - POEZJA !!! (za moich czasów, były tylko gumowe paski, dopiero dragon zaczynał wprowadzać pojedyncze ogniwka.

I teraz pytanie
czy dawać podkład - czy jako podkład zastosować już farbę w kolorze piaskowym - która wszak i tak zostanie pokryta białym malowaniem.

czy jako farba na spód powinna być olejna - a później po nałożeniu lakieru do włosów zastosować akryl w kolorze białym?

pozdr.
Michał

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Frozzer

Reklama

Re: Pzkpfw IV G mit winterketten

Postprzez Arnisan » niedziela, 17 lipca 2011, 16:20

Witaj,
Warto dać podkład na model - tak myślę, że ciemnoszary będzie odpowiedni. Podczas nakładania koloru bazowego aerografem możesz zrobić od razu wstępne cieniowanie. Lakier do włosów można spokojnie nałożyć na farbę akrylową, a po wyschnięciu psiknąć białym.

Pozdrawiam
Arnisan

Postprzez Ostach » wtorek, 19 lipca 2011, 06:20

Widze, że zestaw taki jak mój. Kierowca to widział cokolwiek przez te nakładki na gęsiach?

Podkład warto dać. Np jakiś surfacer. Nie będzie stresu, że przy pędzlowaniu zimowego kamo Ci zejdzie farba.

Co do kolejności przyklejania wyposażenia. Zrób po prostu jak Ci wygodniej.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez author21 » wtorek, 19 lipca 2011, 06:33

Gąsienice zapasowe można załozyć dłuższym elementem w dół, ale widzialem na zdjęciach tak i tak założone. Coś kierowca musiał widzieć :)
author21

Postprzez Frozzer » wtorek, 19 lipca 2011, 15:23

Jaki surfacer zastosować ? Widziałem co najmniej cztery - o różnych granulacjach. No i czy każdy można nakładać aerografem o dyszy 0,2mm ?
Ostatnio edytowano środa, 20 lipca 2011, 14:01 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz
Frozzer

Postprzez KK » wtorek, 19 lipca 2011, 17:09

1200
KK

Postprzez ROMAN » wtorek, 19 lipca 2011, 17:28

Nie lepiej było ten pancerz na około wieży przykleić na końcu i oddzielnie pomalować? Teraz utrudniłeś sobie troszkę dojście do dokładnego pomalowania jej w zakamarkach zwłaszcza w wersji zimowej. Ja tak kiedyś zrobiłem. Było dużo łatwiej.

Ładnie sklejony.
ROMAN

Postprzez Frozzer » środa, 20 lipca 2011, 05:17

myślałem nad tym - ale w końcu doszedłem do wniosku, że malując kamo aerografem jakoś się tam dojdzie - co innego, że wewnętrzna powierzchnia ekranów po analizie zdjęć z epoki powinna pozostać w kolorze piaskowym - będę musiał ją zamaskować taśmą tamiya.
Frozzer

Postprzez Ostach » środa, 20 lipca 2011, 06:24

Ja swojego malowałem sklejonego w całości. Osłon od środka nie maskowałem. Odkurz się nie pojawił. Zależy pewnie od wprawy w operowaniu aerografem. Jakie kamo wybrałeś pod to zimowe?
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Frozzer » środa, 20 lipca 2011, 06:27

Pod zimowym będzie standardowy żółty kolor.
Frozzer

Postprzez Ostach » środa, 20 lipca 2011, 06:35

Nie powinno być problemów :) Wszędzie da się dotrzeć :) A korzyść z tego taka, że po malowaniu niczego nie upieprzy się klejem.

Co do surfacera to możesz kupić w sprayu i delektować się łatwością użycia i oszczędnością czasu :)

pozdro i powodzenia
Ostach

Postprzez Mecenas » środa, 20 lipca 2011, 07:41

Michał, czy możesz podać skalę i producenta zestawu? Wyedytuję tytuł wątku.

A model bardzo mi się podoba, siedzę i podglądam. Udany powrót!
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Frozzer » środa, 20 lipca 2011, 13:58

To zestaw Dragona w 1:35 - tylko numeru nie pamiętam, dopiero jak do domu wrócę to sprawdzę na pudełku.
Może Ostach poda - bo chyba sklejał identyczny.?
Frozzer

Postprzez Ostach » czwartek, 21 lipca 2011, 06:17

Ja mam tego:
Obrazek
źródło: mojehobby.pl

Numer 6594. Jak dla mnie to obok Abramsa 3535 najlepszy model jaki sklejałem.
Ostach

Postprzez Frozzer » czwartek, 21 lipca 2011, 06:48

tak, to ten sam.
ja również nie napotkałem żadnych trudności przy sklejaniu.
Frozzer

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat