Taki tam PzIV G spod Kurska Dragon 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Taki tam PzIV G spod Kurska Dragon 1:35

Postprzez Ostach » czwartek, 21 lipca 2011, 15:04

Brąz malowany jest Pactrą A103 Rot Braun. Z tym błotnikiem to nie bardzo wiem o co Ci chodzi Tomek. Powiedz gdzie to widać. Z tymi rysami to kurde wyzwanie, bo jak patrze na model z metra to ich nie widać a na fotach wydają się gigantyczne. Trzeba poeksperymentować.
Całe błotko jest w zasadzie robione z bazie Fixera i bezimiennych pigmentów.

Jeszcze dużo pracy przede mną. Tłumik też jeszcze nie zrobiony.

Kilka obiecanych fotek:

Rzuty ogólne, bo góry nie było widać na tamtych fotkach.

Obrazek

Obrazek

No i zawieszenie. Na powierzchnię kapałem fixerem i na to strzepywałem z pędzla pigmenty, ewentualnie pigmentowałem a potem kapałem fixerem. Większe powierzchnie pokryte są mieszanką fixera z pigmentami i nanoszone pędzlem. Jestem zaskoczony, że tak łatwo uzyskać efekty cieszące oko jednocześnie nie tracąc detali. Oczywiście to jeszcze jest niższa półka takich efektów i dużo praktyki przede mną ale jak na pierwszy raz mi sie podoba. Po wyschnięciu zdjąłem trochę kurzu pędzlem i podrapałem tu i ówdzie wykałaczką, że niby błotko odpadło :P Pod wlewami paliwa i w różnych innych miejscach porobiłem plamy z mieszanki do washa. Że niby ropa kapnęła, tudzież olej znalazł sobie dziurę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspomniany ludek. Zrobiony jest cały, tzn ma nogi. Nie wiem ile go będzie wystawać, ale tak jak teraz też to spoko wygląda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj ze swoim koleżką zrobionym na początku roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I obiecany skan z książki. Zastrzegam, że model to dość luźna interpretacja. Podobnie z resztą jak za pewne sam profil.

Obrazek
źródło: Militaria numer 250, Panzer IV. vol I-II

Można się pastwić :)

pzdr
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Reklama

Re: Taki tam PzIV G spod Kurska Dragon 1:35

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 21 lipca 2011, 23:55

Tutaj

Obrazek

Dzisiaj takiego samego przywiozłem do domu, a ten malunek bardzo mi się podoba, muszę się za nim zakręcić :)
Tomek Hejmo

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat