Fw190D-9 <II + Stabsschwarm JG4

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Fw190D-9 <II + Stabsschwarm JG4

Postprzez Voighteqc » piątek, 22 lipca 2011, 12:05

Heil Merkel!
Jak w temacie. Znam jedyne zdjęcie tego egzeplarza, jeśli wierzyć popularnemu źródłu (John Weal -"Fw190 Asy Frontu Zachodniego", wyd.Osprey), sfotografowanemu na lotnisku Rhein-Main. Samolot, w dość opłakanym stanie uchwycony jest w rzucie z godz 2-ej. Jak wiadomo kalki do niego są w obuskalowych Tamiyowych Dorach, ale ewidentnie kadłubowy balkenkreuz nie jest czarny, a i interpretacja malowania tylnej sekcji kadłuba nie odpowiada temu co na zdjęciu. Co można jeszcze powiedzieć na temat malowania oryginału, szczególnie lewej strony kadłuba? Może są jakieś inne fotki, bo słyszałem, że W "Luftwaffe Warbirds and Relics" Bretta Łysola :D coś było..
Experten hilfe!
Voighteqc

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Fw190D-9 <II + Stabsschwarm JG4

Postprzez Kuba P. » piątek, 22 lipca 2011, 12:39

Tych fotek to jest od groma. Z 10 na pewno jak nie więcej.
Gotterdammerung 1, JAPO vol 2, Dorabook 1 czy 2 - tam znajdziesz. W Gotterdammerung jest chyba najwięcej.

Poza tym, czy w Tamiya są kalkomanie do tego obitka o którym mowa czy do D-9 którą Dzielny Werner H. zlądował niekoniecznie tam, gdzie chciał podczas Bodenplatte?
One są dość podobnie oznakowane a ja już nie pamiętam co tam za kalkomanie Tamiya daje.
Kuba P.

Re: Fw190D-9 <II + Stabsschwarm JG4

Postprzez Voighteqc » piątek, 22 lipca 2011, 12:47

Dzięki Kubo!
Będę szukał wg wskazówek, Tamiya dała kalki do "obitka", nie do Hohenberga, to widać po proporcjach szewronów i kadłubowym krzyżu. Swoją drogą, to mam wrażenie, że te kalki mogłyby stanowić bazę do Fw190D-11z Bad Vorichshofen (nie wiem czy dobrze napisałem). Chyba zacznę piłować kolejną Airfixowską fokę, bo tam i tak kadłubowe MG są za blisko. Lubię przerabiać ten model, ewentualna porażka nie kosztuje za wiele... ;o)
Voighteqc

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste