Supermarine Spitfire MkIXc AirFix 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Supermarine Spitfire MkIXc AirFix 1:72

Postprzez Adamek » środa, 20 lipca 2011, 14:10

Witam i odrazu przepraszam wszystkich za moją długą( ogromną ) nieobecność .Jednak do rzeczy. Jako mój pierwszy model na tym forum mam zaszczyt zaprezentować Spitfire'a którego używał Stanisław Skalski w północnej Afryce. Zapraszam i życzę miłego oglądania :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Adamek

Reklama

Re: Supermarine Spitfire MkIXc AirFix 1:72

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 20 lipca 2011, 14:28

Skalski używał maszyny z pierwszych serii produkcyjnych, które różnią się od tej przedstawionej przez Ciebie m.in. małym chwytem powietrza do gaźnika, dużą kroplową osłoną nad działkami, typowym masztem antenowym. Model przedstawia samolot późnych wersji IXe, z wyjątkiem steru kierunku i uzbrojenia jak w skrzydle typu c. Taki mieszaniec wersji z 1944 i 45 roku.

Co do wykonania się nie czepiam, bo pierwszy model, więc trudno wymagać cudów, ale o realia historyczne trzeba dbać zawsze i nie trzeba manualnych zdolności do tego.
Grzegorz2107

Postprzez spiton » środa, 20 lipca 2011, 14:52

Rozcieńczaj farbę którą malujesz, żeby nie wyglądało, jakbyś malował błotem. Lepiej pomalować dwie cienkie warstwy( koniecznie czekając, żeby ta ze spodu wyschła) niż jedną zbyt grubą. Potem efekt jest taki jak w przypadku tego spita. Czyli nie najlepszy.
spiton

Postprzez Jaho63 » środa, 20 lipca 2011, 15:12

Adamek napisał(a):Jako mój pierwszy model na tym forum

A nie pierwszy model w ogóle! Tak?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Murek » środa, 20 lipca 2011, 15:43

Adamek napisał(a):życzę miłego oglądania

To żart, prawda? Zdjęcia robione telefonem? Nie chce mi się wymieniać mankamentów tak modelu jak i formy prezentowania. Popatrz na wynik Twojej pracy i odpowiedz (szczerze) na pytanie czy Ci się to podoba.
Murek

Postprzez K.Y.Czart » środa, 20 lipca 2011, 16:49

Żona mi zawsze przypomina, żeby na początku nie zniechęcać. To nie będę, ale serce boli :?
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » środa, 20 lipca 2011, 16:57

Dlatego Krzyś pytałem, bo jak pierwszy model w ogóle to..... jakoś przełknę cierpienie tego Spita. ;o)
Jaho63

Postprzez Dominik » sobota, 23 lipca 2011, 07:57

Jako weekendowy lepiacz modeli rzeknę jedynie - pierwsze koty za płoty. Przy następnym modelu zrób tak, jak Ci Spiton poradził. Co do poprawności merytorycznej - Panowie czy wasze pierwsze modele były poprawne merytorycznie (na 100%)?
Co do zdjęć - dwa pierwsze w miarę, reszta słaba. Jeśli masz cyfrową idioten kamerę w domu to poćwicz trochę robienie zdjęć.
Aha, jakimi farbami malowałeś?
A co do błocka. Wydaje mi się, że to próby brudzingu. Jeśli tak, to może spróbuj najpierw sklejać czysto modele, a potem powoli je brudzić.

Nie zniechęcajmy nowych modelarzy. Każdy kiedyś zaczynał i początki miał lepsze lub gorsze. Adamek, ćwicz, ćwicz. Praktyka czyni mistrza.
Powodzenia z kolejnymi modelami.

Pozdrawiam
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 23 lipca 2011, 09:47

Dominik napisał(a):m

Oczywiście, że nie. Na usprawiedliwienie dodam, że w moich początkach dostępność materiałów, zdjęć i porad doświadczonych modelarzy była kilka milionów razy mniejsza niż dzisiaj. :mrgreen:
Grzegorz2107

Postprzez Jaho63 » sobota, 23 lipca 2011, 13:25

Dominik napisał(a):pierwsze koty za płoty

No, ale właśnie skąd wiesz? Bo jeżeli tak, plus, być może, młody bardzo wiek, to zrozumiałbym...
Jaho63

Postprzez tomtre » sobota, 23 lipca 2011, 18:23

Jaho63 napisał(a):
Dominik napisał(a):pierwsze koty za płoty

No, ale właśnie skąd wiesz? Bo jeżeli tak, plus, być może, młody bardzo wiek, to zrozumiałbym...

Młody wiek jest na pewno. I doświadczenie też raczej niewielkie. Fragment jedynego wcześniejszego wpisu Adamka:

Adamek napisał(a):Na technice informatycznej mamy zajęcia modelarskie, robimy tam różne modele(papierowe budowle itp) w końcu doszło do modeli plastikowych. Trzeba kupić sobie jakiś tani model (ja wybrałem AirFixa 1:76) i go skleić, a jak ktoś chce to pomalować. Jeszcze nie pokazywałem moich modeli nikomu, oprócz kilku kolegów (nie licząc rodziny). Według nich są fajne, ale chcę pokazać klasie taki model, aby im "kopary" opadły. Mam nadzieję, że mogę na Was liczyć aby model, który pokażę był naprawdę na wysokim poziomie, a wspólnymi siłami powinno się raczej udać.

Proponuję Adamkowi nie zniechęcać się, ale następnym razem otworzyć wątek warsztatowy. Może gdyby ten Airfix szedł w warsztacie... no ale czasu się nie cofnie. Na pewno będzie łatwiej i skuteczniej. Zawsze można o coś dopytać, dostać na bieżąco komentarz co jest ok, a co poprawić, no i ewentualnie jak to poprawić. Cudów może nie będzie od razu, ale zawsze jakiś krok do przodu.

ps
Tylko do tego faktycznie byłyby potrzebne dużo lepsze zdjęcia.
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez Pawel Burchard » sobota, 23 lipca 2011, 21:40

chcę pokazać klasie taki model, aby im "kopary" opadły

mi opadła, więc myślę że śmiało możesz model pokazywać :)
Pawel Burchard

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli